Veteranski izlet na Koroško

V soboto 18. maja se je za dober avtobus naših članov odpeljalo na letošnji strokovni izlet na
Koroško. Vreme je bilo kot naročeno in idealno za potovanje – lepo in suho, po več dnevnem deževju. Takosmo že ob odhodu bili dobre volje, z velikimi pričakovanji, da je pred nami lep izlet, in res je bil.

Pot nas je peljala mimo Ljubljane in Celja, Vojnika in Vitanja, kjer smo mimo vozeče videli tudi
znameniti Center Noordung in naprej preko Mislinje in Slovenj Gradca do Kotelj, kjer smo si najprej ogledali Prežihovo domačijo in pri njegovem spomeniku, malo nad domačijo, smo se vsi prisotni tudi skupinsko fotografirali. Iz Kotelj smo pot nadaljevali mimo Raven in Poljane, kjer so potekali leta 1945 zadnji boji z nemško vojsko in njihovih simpatizerjev ter naprej proti mejnemu prehodu Holmec. Na tem mejnem prehodu so v času vojne za Slovenijo potekali srditi boji enot TO in Milice z enoto JNA. Pri tem so bile tudi smrtne žrtve na obeh straneh. Na zaključku predstavitve tega boja smo predstavniku OZVVS Mežiška dolina v zahvalo podarili knjigo Mira Pogačnika in našo zgibanko.

Potem smo se zapeljali do Črne na Koroškem, kjer nas je še en veteran seznanil z znamenitostmi Črne in si ogledali muzej, ki je posvečen olimpijcem iz tega kraja - med drugimi tudi Tine Maze.
Zapeljali smo se nazaj do Mežice, kjer smo v gostilni Krebs imeli okusno kosilo in krajše druženje. Ker bi se morali v Logatec vrniti do 19. ure, smo odhiteli proti domu. Da bi pridobili na času , smo šli po stranskih cestah in tako videli veliko lepih vasi in pokrajine med Koroško in Celjem. Ker smo bili
dovolj hitri, smo se lahko ustavili za četrt ure tudi na Trojanah, da smo se malo ohladili in nabavili
krofe ter potem nadaljevali pot do Logatca in Hotedršice.


Po odzivih prisotnih, je bilo za večino to lep in zanimiv izlet, saj smo na novo videli kar nekaj naših
lepih krajev od Celjskega dela Štajerske do naše Koroške, seznanili pa smo se tudi z delovanjem enot TO Mežiške doline in glavnim dogodkom – prevzemom mejnega prehoda Holmec.