Strokovna ekskurzija OZVVS Grosuplje

Kum

OZVVS Grosuplje je organiziralo izlet oziroma strokovno ekskurzijo na Kum za svoje člane in njihove partnerje v četrtek, dne 16. maja 2024. Udeleženci izleta so se zbrali zjutraj pred Gasilskim centrom Grosuplje, Gasilska cesta 6, od koder so se z avtobusom odpeljali proti Kumu.

Pot nas je vodila mimo Ljubljane proti Zagorju, kjer smo se najprej ustavili v GP »Trojane« d.o.o. na Trojanah, kjer so se udeleženci strokovne ekskurzije okrepčali s krofi. Pot smo nadaljevali proti Zagorju, kjer nas je v Rudarskem muzeju pričakal vodič Vlado Poredoš.

V skoraj dvournem vodenem ogledu nam je predstavil zgodovino rudnika, rudarsko opremo in oblačila, rudarske navade in tradicijo ter predstavil težaško delo rudarjev, saj so nekateri rudarji izgubili življenje med opravljanjem rudarskega dela.

Po ogledu in predstavitvi Rudarskega muzeja v Zagorju, smo se odpeljali proti Kumu, kjer so nas pričakali predstavniki OZVVS Zasavje. V bližini telekomunikacijskega objekta se nahaja spominska plošča, katera opominja na dogodke iz leta 1991, ko je bil telekomunikacijski objekt dvakrat raketiran s strani bojnih letal JLA.

Predsednik OZVVS Zasavje Iztok Bastič nas je prijazno pozdravil in nam v uvodu predstavil Zasavje z vsemi tremi občinami. Nato je opisal dogodke v Zasavju v letih 90/91 - priprave in izvedene glavne vojaške aktivnosti. Nadaljeval je Janez Forte, ki je bil namestnik poveljnika baterije PZO v času obeh napadov na Kum. Opisal je vojaško dogajanje obeh enot na Kumu ter se brez olepševanja v živo spomnil dogodkov junija/julija 1991. S pojasnjevanjem dogodkov je nadaljeval domačin Davorin Žnidarič, ki je bil takrat zaposlen na oddajniku Kum kot delavec RTV Slovenija. Nekaj besed je namenil samemu Kumu z okolico, nato pa podrobno razložil pomen zagotavljanja prenosa informacij preko sistema oddajnikov in zvez. Te so bile v tistem trenutku edini močan vir prenosa informacij, tako za prebivalce, kot za enote Teritorialne obrambe RS. Ob koncu predstavitve dogodkov iz leta 1991, so vsi trije prejeli v spomin zbornik OZVVS Grosuplje, predsednik Iztok Bastič pa še pisno zahvalo našega združenja.

Po končanem obisku spominskega obeležja iz leta 1991 na vrhu Kuma, smo se odpravili na zasluženo kosilo, kjer smo se ustavili v gostilni »Pr Čop« v Podkumu. Prijazni gostitelj Lojze Čop s svojo ekipo nam je postregel odlično kosilo ter pijačo. 

Strokovna ekskurzija je potekala v prijetnem vzdušju kljub meglenem vremenu na vrhu Kuma in zaključili smo ekskurzijo z obljubo o podobnem dogodku naslednje leto.

Matjaž Goričar