Škofjeloški veterani na Stari vrh nad Škofjo Loko

Stari vrh

Načrtovali smo 4. tradicionalni pohod OZVVS Škofja Loka in ga izvedli v prekrasnem sončnem dnevu v soboto, 18.11.2023, na Stari vrh, oziroma do domačije Žgajnar. Spominjamo se, da je v tej domačiji bilo rezervno poveljniško mesto KOORDINACIJSKE SKUPINE republike Slovenije, ki je delovala v času osamosvojitvene vojne leta 1991. Dogodek je bil pomemben zato, ker je bila v tem času prvič vzpostavljena klicna telefonska linija s pozivno številko 01, čeprav so bili locirani na Gorenjskem. S tem je bila zagotovljena večja tajnost nahajališča poveljniškega mesta, pa tudi varnost. Istočasno je bila to pomembna naloga za enote 35.OšTO Škofja Loka, ki so zagotavljali širše varovanje območja.

Pohod smo izvedli iz treh strani; iz Selške doline, iz Poljanske doline in kdor težko hodi iz spodnje smučarske postaje žičnice na Stari vrh. Veterani iz Selške doline so začeli pohod iz Dolenje vasi, se po poti dvignili do vasice Zgornja Golica, vasi Golica, Rovte v Selški dolini, po vojaški cesti do Zaprevala in domačije Žgajnar. Hodili so približno 2 uri in pol.  Druga skupina iz Poljanske doline je začela pohod iz vasi Javorje. Pot je vodila preko Murave in se na križišču za Gorenjo Ravan, Gorenjo Žetino in Dolenjo Žetino vzpeli na Goro do cerkvice v zaselku Jazbine. Po gozdni poti so se spustili nazaj do križišča in nadaljevali pot do vasi Podvrh. Preko Četene Ravni, mimo družinskega adrenalinskega parka, do Zaprevala so prispeli do domačije Žgajnar. Hodili so približno 3 ure. Tretja skupina se je iz Sv. Lenarta, gostišča Grapa podala preko Zaprevala do  Žgajnarjevih. Hodili so približno 1 uro. Med pohodom smo imeli zaradi jasnega vremena čudovite razglede daleč naokoli.

V domačiji Žgajnar smo se okrepčali z odličnim pasuljem in domačimi krofi, se spominjali dogodkov iz leta 1991 in poklepetali o vsakdanjih dogodkih. Pred hišo smo se še skupinsko slikali in odšli vsak na svojo stran od koder smo prišli.