Prešernov dan

Črnomelj

Prireditev ob kulturnem prazniku v Črnomlju

Veterani OZVVS Bela krajina smo se 07. 02. 2024 udeležili osrednje prireditve Občine Črnomelj ob slovenskem kulturnem prazniku.

Zbrane pa je nagovoril  župan Andrej Kavšek, Andropolog Dan Podjed pa je v svojem slavnostnem govoru zbranim predstavil izzive, ki jih prinaša umetna inteligenca v kulturnem svetu in na splošno ter zaključil z zanimivo pesmijo o Črnomlju, ki jo je napisal Chat GPT. 

Župančičevo diplomo za leto 2023 sta prejela, kipar Boštjan Kavčič za izstopajoče uspehe na področju kiparstva in izjemen prispevek k prepoznavnosti Bele krajine in KUD Zlata skledica za prepoznavno, uspešno, kakovostno in predano kulturno-umetniško ustvarjanje ter izjemno promocijo umetnosti kamišibaja in s tem tudi Bele krajine. 

Najvišje priznanje, Župančičevo plaketo, pa je prejel Mešani pevski zbor Samospev Črnomelj za 30-letnico delovanja in dragocen, izjemen prispevek k prepoznavnosti in kakovosti belokranjskega zborovskega petja in kulture.

Vsi trije dobitniki visokih priznanj so bili pred podelitvijo, ki jo je opravil župan Andrej Kavšek, predstavljeni v krajših filmskih prispevkih.

Prireditev so s kulturnim programom popestrili Judita Ilenič Kopač, Andrej Kunič, Peter Jud in Mladinska vokalna skupina Vivace iz Glasbene šole Črnomelj ter glasbena skupina Anbot,. Prireditev je v organizaciji Območne izpostave JSKD Črnomelj povezoval Aleksander Riznič.

 

Martin Henigsman, predsednik OZVVS Bela krajina

Fotografije: Bojan Jakša