BITKA ZA HOLMEC

Ljubljana
Spoštovane Veteranke in Veterani,
 
 
Vabimo vas na ogled filma BITKA ZA HOLMEC, katera bo v sredo, 6. marca 2024, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

PRIJAVE ZBIRAMO DO 3.3.2024 na ozvvs.ljubljana@gmail.com

 

BITKA ZA HOLMEC
na drugi strani krivde,
celovečerni dokumentarni film (102 min)
Kratka vsebina:
Prvič po tridesetih letih se na mejnem prehodu Holmec srečajo nekdanji nasprotniki, ki so se borili v bitki za ta mejni prehod. Nekdanji poveljnik stražnice, vodnik JLA, Husein Šabić, sreča Otokarja Praperja, nekdanjega poveljnika miličnikov, ki je bil v boju težko ranjen.
Kaj se je zgodilo na mejnem prehodu? Pomembna zmaga v slovenski vojni za samostojnost ali prvi vojni zločin v vojnah na prostoru bivše Jugoslavije? Kaj se je zgodilo z vojaki, ki so se predajali na platoju pred stražnico, nakar so se med streljanjem razbežali, vse pa je posnel sodelavec avstrijske javne televizije ORF, Slovenec Ivan Klarič?
Film z intervjuji in arhivskim gradivom zgradi kronologijo dogajanja, hkrati pa na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, s pomočjo slovenskih pravnic, razišče pristojnosti tega sodišča. Bivša glasnogovornica nekdanjega Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo, novinarka, francozinja Florence Hartmann, pojasni delovanje tega sodišča in svoj, medijsko izjemno odmeven, spor z njim.
Nastopajo:
Otokar Praper, Husein Šabić, Mirsad Vračo, Slavko Bobovnik, Florence Hartmann, dr. Miša Zgonec-Rožej, Zdravko Fajmut, Zlatko Halilovič, Martina Steiner, Tomaž Ranc ...
O produkciji in distribuciji:
Scenarist in režiser filma je Boštjan Slatenšek. Film je nastal v koprodukciji produkcijskih hiš FilRouge films iz Slovenije in JewelLabs pictures iz Avstrije ter s finančno podporo Filmskega centra Slovenije.
Snemanje je leta 2021 potekalo v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in na Nizozemskem. Veliko uporabljenega arhivskega video gradiva je bilo v arhivu TV Slovenije in arhivu avstrijske javne televizije ORF izgubljeno, shranili pa so ga nekdanji udeleženci bitke. Pretresljivi VHS posnetki, ki so jih posneli slovenski miličniki na mejnem prehodu, so objavljeni prvič.
Boštjan Slatenšek:
je študiral zgodovino in sociologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med leti 1998 in 2005 je delal kot vojni dopisnik in fotoreporter – objavljal je v številnih domačih in mednarodnih časopisih ter revijah, kasneje pa se je posvetil ustvarjanju filmov.
Je nosilec spominskih znakov Zvest Sloveniji 1991 in Obranili domovino 1991.
Film: Bitka za Holmec je dobil številna mednarodna priznanja in nagrade (najpomembnejše):
- Toronto Documentary Feature & Short Film Festival - Kanada – oktober, 2022 – NAGRADA: za najboljšo filmsko fotografijo
- Brno Film Festival - Češka republika – januar, 2023 – NAGRADA: častna omemba
- Moscow Indie Film Festival - Rusija – junij, 2023 – NAGRADA: za najboljši film, najboljšo glasbo, najboljši zvok.