< nazaj

Publikacija          BOJ NA HOLMCU - 27. – 28. junij 1991

BOJ NA HOLMCU - 27. – 28. junij 1991

BOJ NA HOLMCU - 27. – 28. junij 1991

Na Koroškem se je drugi dan vojne za Slovenijo odvil – eden izmed poglavitnejših vojaških dogodkov, ki je opredelil nadaljnjo pot. Spopad na Holmcu se je iz načrtovanega zavzetja mejnega prehoda razvil v kompleksen in krvav spopad, v katerem je padlo pet mož. Pokazal je vse odlike in tudi slabosti slovenskih obrambnih sil, sestavljenih iz policijskih in vojaških, pa tudi civilnih obrambnih struktur, pa tudi slabosti Jugoslovanske ljudske armade, ki so vodile v njen hiter vojaški poraz in zlom na Slovenskem.

Brošura je namenjena predvsem prikazu boja na Holmcu, v katerem so sodelovali tako miličniki, zdajšnji policisti, kot pripadniki Teritorialne obrambe, posredno, pri oskrbi, sanaciji in pomoči ranjenim, pa tudi druge komponente obrambnih sil in številni prebivalci Koroške. Ta boj, ki je eden najbolj silovitih spopadov v vojni za obrambo neodvisnosti Slovenije junija in v začetku julija 1991, simbolizira enotnost prebivalstva Slovenije v boju za obrambo svoje domovine, s poznejšo politično zlorabo, ki v novih oblikah še kar traja, pa odpira tudi vprašanja, ki jih je prineslo različno ocenjevanje zmage v obrambni vojni. Z brošuro sta avtorja Vladimir Prebilič in Damijan Guštin želela  na podlagi njima dosegljive dokumentacije in literature prispevati celovit, vendar poljuden in slavnostni priložnosti primeren pogled na obrambo neodvisnosti Republike Slovenije ter zlasti na spopad na Holmcu 27. in 28. junija 1991.

 Vir: BOJ NA HOLMCU, avtorja Vladimir Prebilič in Damijan Guštin


  • dodano: 07. januar 2010
  • ogledov: 2890
  • objavil: Urednik

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2891
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2872
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 01.06.2020 17:56:14 | čas izdelave strani: 0,326s