< nazaj na novice

06. april 2011 / Obvestila

Kraj: Šoštanj

ZVVS NE ŽELI V SVOJIH VRSTAH ŠOŠTANJSKIH VETERANOV

V soboto 2. aprila se je v Celju v Narodnem domu dogajal glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS). Za novoustanovljeno društvo območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz Šoštanja  je bila še posebej zanimiva 7. točka dnevnega reda glavnega zbora. Pri tej točki se je glavni zbor ZVVS odločal o vlogi šoštanjskega združenja o sprejemu v ZVVS. Novoustanovljeno združenje iz Šoštanja je svojo željo po priključitvi podalo ZVVS že v letu 2010. Svojo vlogo smo utemeljili s pravico po svobodnem združevanju ter po naši nameri, da združenje deluje po načelih ZVVS. Seveda smo svojo vlogo podkrepili tudi s številom članov, ki so pristopili k novoustanovljenemu združenju. V naših vrstah se je v tem času združilo 151 bivših članov velenjskega združenja ter 35 novih članov, ki so se prvič pridružili kakšnemu veteranskemu združenju. Pri pregledu števila članov posameznih območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  ugotavljamo, da bi bili na 39. mestu po velikosti izmed 55 območnih združenj.

 

Naša vloga za včlanitev v ZVVS je bila posredovana na vse organe zveze, ki o tem odločajo in dajejo svoje mnenje. Vlogo je obravnavala Komisija za finančna in statutarna vprašanja. Mnenje članov komisije je bilo, da se ne nasprotuje včlanitvi nove organizacije v ZVVS in da ni pravnih ovir.

Vlogo je obravnavalo tudi predsedstvo Pokrajinskega odbora VVS za Zahodnoštajersko na svoji seji 3. decembra 2010. Na sami seji smo predstavniki novoustanovljene organizacije predstavili svojo vizijo dela in izrazili željo po podpori pri sprejetju v ZVVS. Vsi prisotni na tej seji, manjkal je samo predstavnik velenjske organizacije, so izrazili popolno podporo novi organizaciji in našim prizadevanjem za včlanitev v ZVVS. Podpora je bila posredovana tudi predsedstvu ZVVS.

Predsedstvo ZVVS je na svoji 14. seji dne 17. decembra 2010 sprejelo sklep, da ne nasprotuje sprejemu OZVVS Šoštanj v članstvo ZVVS ter da naj končno odločitev sprejme glavni zbor.

Torej vzpodbudna podpora organov ZVVS, ki nas je navdala z optimizmom, da bo glavni zbor ZVVS sprejel medse 56. območno združenje.

 

Na glavnem zboru 2. aprila pa so se pri 7. točki dnevnega reda obrnile vse stvari na glavo. Bili smo priča nekaterim nerazumljivim argumentacijam ter očitnemu zavajanju, potvarjanju dejstev ter kršitvam predpisov ZVVS.

Predsednik ZVVS g. Pajer si je v svojem nastopu privoščil izumiti status quo. Ker niso bile predhodno sprejete spremembe statuta ZVVS, razglasi status quo pri sprejemu šoštanjske organizacije v svoje vrste. Kakšen termin in status je to, ve samo predsednik Pajer. S tem je dal jasno vedeti, da ZVVS proglaša za organizacijo, ki je postala okostenela in nesposobna odgovoriti na spremembe, ki se dogajajo na terenu.

Čeprav ne želimo polemizirati zakaj smo se Šoštanjčani odločili za lastno pot, pa je potrebno povedati, da je bila diskusija predsednika OO ZVVS Velenje g. Hriberška polna neresnic in popolno zavajanje prisotnih delegatov na glavnem zboru. Neresnica, da sta šoštanjsko organizacijo ustanovila dva soseda, ki nista zadovoljna z delom v velenjski organizaciji, globoko žali ostalih 151 članov šoštanjskega veteranskega združenja. So torej vsi ti člani, ki so izstopili iz velenjske organizacije ovce, ki ne znajo misliti s svojo glavo? Vprašanje je tudi, zakaj podpore Pokrajinskega odbora VVS Zahodnoštajerske pokrajine  za sprejetje nove članice ni izrazil tudi predsednik PO-ZŠ Celje  g. Trpin? Torej je bila pred časom izrečena podpora, bila izrečena s figo v žepu. Delovno predsedstvo bi lahko ponudilo besedo tudi predstavnikom šoštanjske zveze. Vsaj načela demokratičnega obnašanja bi lahko upoštevali, da se sliši tudi glas tistih, ki se vam hočejo pridružiti.

Glasovanje na glavnem zboru pa je bilo poglavje zase. Preštevanje glasov o tako pomembni zadevi, kot je sprejem novega člana v ZVVS, ne more biti amatersko in že na prvi pogled neveljavno. 89 glasov je bilo preštetih v parih sekundah in pri tem se delovno predsedstvo ni pretirano trudilo, da bi ugotovilo dejansko stanje glasovanja. Na glavnem zboru je bilo menda prisotnih 138 delegatov. Kje se je izgubilo 49 glasov? Po 16. členu poslovnika o delu glavnega zbora ZVVS, se sklep izglasuje z večino prisotnih delegatov. Pomagajte nam pri matematiki. 48 glasov proti sprejetju Šoštanja v ZVVS NI VEČINA PRISOTNIH DELEGATOV! Torej sklep ni zakonit in veljaven. O nepravilnostih je že na samem glavnem zboru opozoril  generalnega sekretarja ZVVS g. Jankoviča  g. Amič, delegat OZ VVS Šmarje pri Jelšah. Njegova opozorila so naletela na gluha ušesa.

 

Pri vodenju glavnega zbora pri tej točki so bile storjene proceduralne napake in ste oškodovali šoštanjsko združenje, da se pridruži ZVVS.

 

Kaj sedaj? Mi smo jezni in užaljeni. Vendar bomo delovali s svojim programom dela in po načelih veteranstva seveda naprej. Na svojem občnem zboru bomo članstvu zadevo temeljito predstavili ter jim povedali, da nekateri mislijo, da so bili zavedeni, ker so se pridružili šoštanjskemu združenju. Verjamemo, da bomo odločno in uspešno izpeljali svoj program dela, ki smo si ga zadali. Na žalost brez podpore in sodelovanja krovne organizacije ZVVS. K razmisleku nas bodo usmerila tudi vprašanja našega članstva. Ali še poskusimo z včlanitvijo v ZVVS ali imamo potrebo in željo, da se pridružimo kakšni izmed sorodnih veteranskih organizacij? Letos junija bomo v Šoštanju odkrili spominsko obeležje v obliki protitankovske ovire, ki bo simboliziral upor in sodelovanje pri osamosvojitveni vojni 1991. Se boste predstavniki ZVVS udeležili odkritja obeležja? Lahko na obeležju označimo znak ZVVS? Kakšen status bomo imeli tisti, ki smo formalno še vedno člani ZVVS, nočemo pa biti v velenjski organizaciji?
ZVVS bo v bodoče morala znati odgovarjati na spremembe in izzive, uvesti naprednejše  oblike funkcioniranja in delovanja, sicer se bo spremenila v organizacijo, podobno organizacijam iz naše polpretekle zgodovine.

                                                               
                                                                 
OZVVS Šoštanj

Predsednik ZVVS Janez Pajer:  Status quo za sprejem OZVVS Šoštanj v ZVVS

Predsednik Nadzornega odbora ZVVS Danijel Božič:o sprejemu OZVVS Šoštanj v ZVVS se mora glasovati

Predsednik PO VVS Dolenjska  Leopold Pungerčar dal podporo sprejemu OZVVS Šoštanj v ZVVS

Predsednik OZVVS Šmarje Vlado Amič dal podporo sprejemu OZVVS Šoštanj v ZVVS

Predsednik OZVVS Velenje Zdenko Hriberšek nasprotoval  sprejemu OZVVS Šoštanj v ZVVS

Glasovanje delegatov GZ ZVVS za sprejem OZVVS Šoštanj v ZVVSVir: OZVVS Šoštanj

Slikovne priloge

  • 06. 04. 2011
    Delovno predsedstvo na Glavnem zboru ZVVS 2. aprila 2011 v Celju


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja veteran91 , 28.04.2011 11:22
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
ZVVS?

Zakon o društvih omogoča prostovoljno združevanje ljudi v društva, zato Šoštanjčani, ni obvezno, da ste člani ZVVS.
Lahko se preimenujete s sklepom zbora Območnega združenja v npr. Društvo Veteranov Šoštanj in PIKA.... ter izvajate svoj program naprej...oblikujte svoj znak...itd...

Le komu ste trn v peti???

ZVVS že dolgo nihče ne potrebuje več, je le sama sebi dovolj!

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja KONRAD ZEMLJIČ , 06.04.2011 12:55
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
Natrpan program?

Zdravo Šoštanjčani!
Na zboru nisem bil, sem pa si tole ogledal. Tudi sam ne razumem pozicije status quo; če nov statut ni sprejet, velja pač stari, do uveljavitve novega (ali lahko društvo - združenje sploh deluje brez temeljnega akta?). Osebno, pa menim, da je to tudi mnenje naših članov, bi vas morali sprejeti, še sploh, če ste že na večih ravneh pridobili soglasje. Pri štetju se pa ponavadi mudi, ker zadeve trajajo in so delegati že napol dremavi in nestrpni dočakati konec zbora. Ne se pustiti, kolikor vas poznam, boste tudi samostojno zdržali to leto. Upam, da se junija vidimo.
Lep dan!

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja haribo Anton Lebarsk , 06.04.2011 08:44
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
glavni zbor?

Sem mal pogledal in prebral.
Glede na to da dosti hodim po občnih zborih, je tale glavni zbor precej podoben občnemu zboru PGD Zg. Kungota ( brez zamere Kungota). Mal po domače pa mal naokrog. Očitno redkokdo prebral Statut in Poslovnik. Ja matematika pa jim res ne gre.
Pa tiste fore, mi smo se boril pa mi smo bli v Dravogradu, pa mi , pa mi.... Kurirji, ki so vas pa dneve in noči sklicevali in iskali po domovih še pa zdaj nimamo statusa veterana.

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 8884
št. pogledov trenutnega uporabnika: 8771
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 01.04.2023 05:41:19 | čas izdelave strani: 0,420s