< nazaj na novice

12. julij 2010 / Pohodi

Kraj: Pokljuka, Rudno polje

25. tradicionalni spominski pohod na Triglav 2010

Na Triglav se je v petek, 9. julija 2010 povzpelo nad petsto veteranov vojn za Slovenijo, ki so 25. tradicionalni spominski pohod na Triglav sklenili na slovesnosti na Pokljuki.

Pokljuka – Blizu šeststo pohodnikov, večinoma veteranov vojn za Slovenijo, je v petek, 09. julija 2010  zjutraj na 25. spominskem pohodu krenilo proti Triglavu, od katerih se jih je 585 pohodnikov in vse Slovenije in tudi zamejstva v lepem vremenu povzpelo do Kredarice in naprej na vrh Triglava. Tudi letos so najdaljšo pot prehodili pohodniki, ki so v začetku preteklega tedna že dvanajstič  krenili iz Ankarana. Pohod je bil sklenjen v soboto s tradicionalnim srečanjem na Rudnem polju na Pokljuki, ki se ga je udeležilo okrog štiri tisoč ljudi. Med njimi so bili župani bohinjske, blejske in radovljiške občine Franc Kramar, Janez Fajfar in Janko S. Stušek, predstavniki organizacij veteranov vojn za Slovenijo, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik in drugi visoki gostje. V kulturnem programu so sodelovali orkester Slovenske vojske in  partizanski pevski zbor.  Spominski pohod je bil organiziran v spomin na vzpon  partizanskih patrulj, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944 in 65 letnici zmage nad nacifašizmom. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji. 

V nagovoru na sklepni slovesnosti na Rudnem polju, na kateri se je zbralo več tisoč udeležencev, je obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič poudarila, da je zelo pomembno, ker pri pohodu sodelujejo tako ZZB za vrednote NOB kot obe veteranski organizaciji – Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever ter Zveza slovenskih častnikov.
» S tem povezujemo partizansko gibanje iz druge svetovne vojne kot osamosvojitelje iz leta 1991 in vse tiste, ki se še danes borijo za ohranjanje istih vrednost – svobode, demokracije in zoperstavljanje vsem rasizmom in fašizmom,« je dejala.
V nagovoru je posebej izpostavila, da so to vrednote, ki so vsajene tudi v Slovensko vojsko (SV), ki podpira tako pohod kot pohodnike in vse te organizacije, logistiko in skrbi za varnost na pohodu.
»Pohod na Triglav vidim kot nenehno iskanje zapletenih poti iz problemov, s katerimi se srečujemo kot narod. In tako kot vedno znova hodimo na Triglav in se znova vračamo na začetek, tako je treba tudi v krizi, vedno znova iskati nove poti, in se včasih vrniti na začetek. Se vrniti ljudem, jih vprašati, slišati, in potem od tam naprej znova oditi na pohod skozi reševanje gospodarskih, finančnih in drugih problemov, » je povedala Jelušičeva.
Prav v tem spominskem pohodu na Triglav obrambna ministrica vidi tisto moč, vztrajnost, smelost, in tudi pogum, ki ga morajo kazati državljani in politiki pri svojem delu, ko rešujejo vsakdanje, pa tudi zelo zapletene gospodarske in druge politične probleme.

Pohod na Triglav je bil prvič organiziran leta 1986 v spomin na vzpon partizanskih patrulj na vrh Triglava leta 1944, letos pa je posvečen tudi 65. obletnici zmage nad nacifašizmom.
Tako sta še v ponedeljek, 5. julija na pot proti Triglavu krenili pohodniški skupini primorskih veteranov iz Ankarana in Nanosa, letos pa so se jim prvič pridružili tudi pohodniki iz Zasavja, Postojne in Radovljice. V petek so na pot krenili tudi pohodniki iz Rudnega polja, vsi udeleženci pa so se po vzponu na Triglav zbrali na slovesnosti na Kredarici.

 

 BILTEN -  25. let spominskih pohodov na Triglav

 

 

Slikovne priloge

  • 12. 07. 2010
    25. spominski tradicionalni pohod na Triglav 2010


Video priloge

  • 12. 07. 2010
    25. tradicionalni spominski pohod na Triglav


Datotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2596
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2532
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.04.2020 22:24:59 | čas izdelave strani: 0,418s