< nazaj na novice

18. april 2023 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

SKUPNO SPOROČILO ZA JAVNOST ZVVS IN ZPVD SEVER

V minulih dneh je na naše elektronske naslove priromalo vabilo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Vabijo nas na protestno zborovanje, katero so naslovili »Za Slovenijo in resnico«, proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti.
Organizacija protestnega zborovanja je ustavna pravica vseh državljank in državljanov za izražanje  mnenj in je popolnoma legitimno dejanje, za katero se odloči vsak posameznik po svoji vesti. Temeljni razlog, kot je razumeti iz vabila, je protest zoper ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in organizatorji pozdravljajo interpelacijo SDS o delu in odgovornosti Vlade RS, ki se bo odvijala ravno na dan protesta, kakor tudi priporočila NSi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve.
Stališče predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in vodstva Zveze policijskih veteranskih društev Sever je jasno: nikoli nismo bili in nismo proti Muzeju slovenske osamosvojitve! Smo pa že od vsega začetka proti nedialoški ustanovitvi Samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve, kot je bil poimenovan ob formalni ustanovitvi v minulem letu, za kar smo vojni veterani izvedeli iz medijev. Brez dialoga z organizacijama, v katerih je preko 30.000 članov in od katerih je preko 25.000 članov s statusom vojnega veterana!
Na vabilu je posebej poudarjeno, da gre »za Slovenijo in resnico«, kar želim ponovno nekoliko natančneje opisati:
Veterani 91  iz ZVVS in ZPVD Sever si želimo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo predstavljena čim bolj objektivno in na podlagi ugotovljenih dejstev in ne resnic posameznikov. Prepričani smo, da je obdobje slovenskega osamosvajanja, katerega naj bi muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju in tudi oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev. Poudarjam, da ne gre za nobeno omalovaževanje ali celo zatajevanje, še manj pa nekakšno rušenje temeljev slovenske enotnosti in državnosti. Nasprotno, izogniti se želimo napakam, storjenim v preteklosti!
In kaj še nas je prepričalo, da smo takšnega mnenja?
Najprej o »dnevu prej«, 26. juniju 1991 in začetku osamosvojitvene vojne. Kot vojak in visoki uslužbenec MNZ lahko razumeva odločitev države, ki je zavzela stališče, da se je osamosvojitvena vojna začela 27. junija 1991. Ne razumeva pa, da so bili kljub prepovedi uporabe strelnega orožja zoper prodirajočo kolono JLA s strani republiškega vodstva po vojni primorski branitelji označeni za strahopetce. Kako bi bilo to prikazano in obrazloženo v samostojnem muzeju osamosvojitve?
Naslednji argumenti:
Med številnimi knjigami in zborniki, ki smo jih udeleženci osamosvojitvene vojne po izvedenih strokovnih posvetih spisali, je tudi knjiga »Orožja nismo oddali 1990«. Desetletje in več smo poslušali obtožbe, da smo se samo razorožili, da je TO bila razorožena, da je to bila veleizdaja in podobno. Omenjena knjiga jasno in nedvoumno, s številkami in dokumenti dokazuje, da TO Slovenije ni bila nikoli razorožena, kajti namen JLA ni bil nikoli v celoti uresničen. Slovenija je bila edina republika bivše države, ki je preprečila JLA, da bi jo ta razorožila. In namesto, da bi bili na to ponosni, so nekateri najbolj izpostavljeni politični voditelji svojo TO raje zatajili!
Osamosvojitveni predsednik vlade RS je v Kočevski Reki ob obletnicah »prvega postroja brigade MORiS« in drugih priložnostih imel kar nekaj nastopov, v katerih je navajal številne neresnice. Najprej glede imena brigade MORiS. Enota z navedenim imenom je bila ustanovljena šele leta 1992. Zato je bilo nespodobno, da so slavnostni govorniki in razni poročevalci tudi resnih medijev ponavljali izrečene laži. Še bolj neverjetno je, da se za takšna zavajanja ni zmenil nekdanji predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. V postroju prav tako niso stali od vsepovsod nabrani prostovoljci, pač pa so to bili pripadniki rezervne sestave 27. zaščitne brigade TO. Na postroj pa so prišli prostovoljno, saj so bili vsi vprašani, ali se želijo postroja udeležiti. In na kapi so takrat še nosili rdečo zvezdo, katero pa so desetletja kasneje »osamosvojitelji« iz VSO na fotografijah in plakatih retuširali oz. izbrisali ter tudi tako želeli razvrednotiti vlogo slovenske TO. In kako bi bili ti dogodki predstavljeni v samostojnem muzeju slovenske osamosvojitve?
Tudi akcijo SEVER, ki je preprečila »miting resnice« in omogočila nadaljevanje razvoja demokratičnih procesov v Sloveniji in izvedbo prvih demokratičnih volitev, »osamosvojitelji«  ne omenjajo. Še več, govorijo, da se tako in tako ni nič zgodilo in da je bila to le ena od klasičnih akcij takratne milice. Ključno vlogo pri tem pripisujejo (železničarjem) članom sindikata strojnega osebja.
Lahko bi navedli tudi primer zatajevanja sestreljenega pilota JLA Tonija Mrlaka, najprej priznanega in nato zatajenega sodelavca TO.
Vsa minula leta smo bili priča prilaščanju zaslug, takšnim in drugačnim grožnjam, povezanih z osamosvojitvijo. Zato se ni potrebno čuditi, da več ne zaupamo še tako lepim zamislim naših osamosvojiteljev, ki smo jim med vojno sledili in tudi spoštovali. Na žalost so to spoštovanje s svojim obnašanjem in dejanji kot politiki v miru v celoti zapravili. Razen pri ljudeh, ki »izgubijo sposobnost reagiranja in hkrati tudi sposobnost razmišljanja in presojanja«.
Zaradi navedenega in predvsem zaradi vaših lastnih spoznanj, spoštovane vojne veteranke in veterani, se boste sami odločili, ali se boste protesta udeležili ali pa ne. Verjameva pa, da bo vaša odločitev prava in predvsem v duhu vrednot, ki jih naša ZVVS in ZPVD Sever negujeta - poštenost, pravičnost, tovarištvo, medsebojno spoštovanje in ljubezen do domovine, za katero smo se skupaj borili!

Ladislav Lipič
Predsednik ZVVS

dr.Tomaž Čas
Predsednik ZPVD Sever

Slikovne priloge

  • 18. 04. 2023
    dvig zastave


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja Zoran , 18.04.2023 17:51
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
30.obletnica samostojne in neodvisne države Republike Slovenije

SPOMINSKA MEDALJA 30 LET

Danes me je zelo prijetno presenetilo vabilo Ministrstva za Obrambo, Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino, z dne 06.04.2023 kot upravičenca do podelitve spominske medalje "30.obletnica samostojne in neodvisne države Republike Slovenije po Odloku Vlade Republike Slovenije (Uradni list RS.št.81/21, 197/21 in 49/22 v nadaljevanju Spominska medalja, vas vljudno vabimo na podelitev spominske medalje na sedež Uprave za obrambo Postojna, Kolodvorska 5, v Postojni.

Na podelitev spominske medalje se lahko zglasite med 09.05.2023 in 30.06.2023 v času uradnih ur uprave.
Dne 09.05.2023 bosta na podelitvi prisotna tudi predstavnika Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Ministrstva za obrambo.

Naj ne bo nikoli pozabljeno!

S spoštovanjem,

Pripravila Sonja Ramšek

mag.Matjaž Ravbar v.f. direktorja iprave

Poslano:
* Veteranom vojne za Slovenijo 1991 (po seznamu: 7228x)
* Direktoratu za obrambne zadeve - v vednost (po IRDG),
* Uprava za obrambo Postojna (po IRDG).

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 378
št. pogledov trenutnega uporabnika: 354
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 07.06.2023 08:17:38 | čas izdelave strani: 0,407s