< nazaj na novice

21. januar 2023 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

ZDRUŽITEV MUZEJA SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE Z MUZEJEM NOVEJŠE ZGODOVINE SLOVENIJE

Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter tako ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Takšno rešitev smo že v minulem letu predlagali  tudi vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in v Zvezi policijskih veteranskih društev SEVER (SEVER).
Vojni veterani, združeni v navedenih organizacijah si želimo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo predstavljena  čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Arhivsko gradivo se nahaja in hrani v različnih muzejih in zasebnih zbirkah in del  teh je lahko izpostavljen izgubi ali celo uničenju in s tem  bi lahko nastala nepopravljiva škoda. Obdobje slovenskega osamosvajanja je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju sodi pod skupno streho Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev. Tako bodo preprečene tudi različne zlorabe, kot je zadnji primer odtujitve najvišjih državnih odlikovanj iz muzejske zbirke.
Bivši predsednik Republike Slovenije je v svoji izjavi v minulem letu dejal, da bo ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve politična in ne strokovna odločitev. O strokovnih razlogih predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil takrat ni želel govoriti, zato smo takrat in tudi danes sklepali, da je možna popolnoma politično prikrojena razlaga prikaza dejstev v procesu osamosvajanja, kar pa nikakor ni v državotvornem in narodno tvornem interesu. Zato smo mnenja, da naj zgodovinska stroka opravi svoje delo v skladu z znanstvenimi standardi in normativi ter objektivno postavi tudi slovensko osamosvojitev v čas in prostor.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič
Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER dr. Tomaž Čas

Slikovne priloge

  • 21. 01. 2023
    zastava


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 225
št. pogledov trenutnega uporabnika: 206
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 09.02.2023 10:20:26 | čas izdelave strani: 0,396s