< nazaj na novice

11. julij 2022 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Danijel Božič - In memoriam

Poslovil se je naš Danijel. Veteran vojne za Slovenijo, predvsem pa tovariš in prijatelj. Človek, katerega mnenje smo razumeli in sprejemali s spoštovanjem. Razumeli smo njegov ponos in vero v boljšo, pravičnejšo in bolj demokratično družbo, kot je bila tista, v kateri smo živeli do osamosvojitve.

 

Kot ponosen Kraševec je vedno opozarjal na krivice, laži in še posebej je bil občutljiv na potvarjanje zgodovine, najsi je šlo za narodno osvobodilni boj slovenskih partizanov med drugo svetovno vojno ali pa slovenskih teritorialcev in miličnikov med vojno za samostojno Slovenijo, v kateri je tudi sam aktivno sodeloval. Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo smo mu vedno z zanimanjem in tudi občudovanjem prisluhnili, kajti njemu se ni bilo potrebno izogibati resnici ali se celo sprenevedat. Vedno je bil odkrit, neposreden in vedno je govoril o dejstvih. In ravno to, dejstva, so pomagala uveljaviti resnico o vojnih dogodkih na Primorskem, o najprej zatajenem in danes tudi in predvsem po njegovi zaslugi uveljavljenem »dnevu prej«. Dokumentarni film z naslovom Zamolčani dan v njegovi režiji bo večni spomenik njegovemu delu in spominu, enako kot vsi prispevki Danijela kot novinarja in urednika na TV Koper- Capodistria.


Na dan, ko smo se poslavljali od njega, je bila na Pokljuki slovesnost ob 21. pohodu vojnih veteranov, borcev NOB in slovenskih častnikov na Triglav. Danijel je bil vsakoletni udeleženec teh tradicionalnih pohodov.  Letošnji pohodniki so novico o njegovi smrti sprejeli na pohodu ter spomin nanj počastili s tišino in globokim spoštovanjem. Spoštovanjem človeka, katerega Triglav, ta simbol slovenstva nikoli več ne bo sprejel v svoje okrilje. Se pa ga bodo spominjali mladi, ki bodo začeli hoditi po poti ponosa in ljubezni, kakršno je do gora in gorništva čutil naš Danijel.


Veliko smo se pogovarjali o našem delu v veteranskih organizacijah, razmišljali, kako naprej in kako uresničevati naše poslanstvo, to je ohranjati spomin na osamosvojitveno vojno, v kateri smo imeli čast in privilegij sodelovati. Venomer smo izpostavljali pomen prenosa izkušenj tistega časa na mlade in na pripadnike naše vojske. Danijel je velikokrat opozarjal na pomen dobrega sodelovanja z našimi prijatelji veterani iz vrst ZPVD SEVER, ZB za vrednote NOB, Zvezo slovenskih častnikov in drugimi domoljubnimi organizacijami. O tem je veliko pisal tudi kot odgovorni urednik naše revije Veteran, v izdanih zbornikih in knjigah o osamosvojitveni vojni in o zgodovini uporništva slovenskega naroda sploh.


V času našega sodelovanja smo velikokrat govorili o razlikah med ljudmi, o mehki prekmurski duši in o značaju, trdnem kot kraški kamen. Danes zapišem, da je občestvo živih ločeno od sveta mrtvih. Ostajajo pa spomini. Prihodnost je negotova, polna neznank. To kar imamo in je zanesljivo, je preteklost, so spomini, s katerimi preteklost nikoli ni zgolj preteklost. Nosimo jo s seboj, z nami hodi naprej v prihodnost. In s spomini tudi ljudje, s katerimi smo v sedanjost popotovali skupaj. In sedanjost si pomagal oblikovati tudi ti, Danijel, ponosni Kraševec iz Gorjanskega.


Od tebe, izjemnega Človeka in prijatelja, se lahko utemeljeno poslovimo s staro prekmursko modrostjo: Dolgo živijo tisti, ki umrejo za domovino!

Ladislav Lipič
predsednik Zveze veteranov vojne za SlovenijoVir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 11. 07. 2022
    Danijel Božič


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 255
št. pogledov trenutnega uporabnika: 240
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.09.2022 10:18:02 | čas izdelave strani: 0,407s