< nazaj na novice

29. april 2022

Kraj: Črnomelj, Črešnjevec pri Semiču

OZVVS Bela krajina

BELOKRANJCI SMO OBELEŽILI DAN UPORA

Letošnji praznik – Dan upora proti okupatorju smo Belokranjci obeležil na dveh prireditvah. Obeh dogodkov smo se v lepem številu udeležili tudi belokranjski veterani.

 

Na predvečer samega praznika je Zavod za izobraževanje in kulturo skupaj z Zvezo borcev za vrednote NOB organiziral črnomaljsko občinsko proslavo na ploščadi kulturnega doma v Črnomlju.

 

V svojem nagovoru je župan občine Črnomelj Andrej Kavšek poudaril pomen samega praznika, Dneva upora proti okupatorju. Predsednik ZB za vrednote NOB Črnomelj Jože Jerman pa je dvema članoma organizacije vročil srebrno plaketo ZB.

 

V spremljevalnem kulturnem programu so sodelovali recitatorji črnomaljske srednje šole in glasbena skupina Akustični. Po koncu prireditve pa so si obiskovalci ogledali razstavo z naslovom Domovina je kul(tura) v kulturnem domu.

 

 

V sredo, na sam praznični dan, pa je potekala prireditev v semiški občini na Črešnjevcu. Prireditev ob dnevu upora se je nanašala tudi na 77. obletnico zaprtja partizanske bolnišnice Topolovec, ki je delovala v tem kraju in iz katere so ranjence in bolnike z letali s partizanskih obkolpskih letališč evakuirali v Dalmacijo in v južno Italijo.

 

Prireditev se je odvijala na domačiji Škofovih, organizatorji le-te pa so bili ZB za vrednote NOB Semič, Občina Semič in Turistično etnološko društvo Škof »Šrajf«.

 

V uvodnih nagovorih sta nas pozdravila Sonja Škof in Drago Mohar, predsednik ZB za vrednote NOB Semič. V nadaljevanju nas je nagovoril tudi častni gost, dr. Venčeslav Pišot, ki je bil kot otrok tudi oskrbovanec bolnice Topolovec in je bil od tu z mnogimi ranjenci evakuiran.

 

V prijetnem kulturnem programu so nastopili harmonikar Marjan Končar, recitatorke z OŠ Semič in vaščan Črešnjevca Miro Jakša.

 

Sledilo je prijetno druženje na kmetiji Škof, ogledali pa smo si tudi eno od poslopij bolnice Topolovec, v kateri je urejen tudi muzej.

 

 

Besedilo:       Peter Golobič

Fotografije:    Slavko Malešič, Hermina Golobič, Bojan Jakša

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 29. 04. 2022
    Udeleženci prireditve


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 373
št. pogledov trenutnega uporabnika: 359
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 11:14:16 | čas izdelave strani: 0,425s