< nazaj na novice

10. januar 2022

Kraj: Dolnji Suhor pri Metliki

OZVVS Bela krajina

OBLETNICA ODHODA XIV. DIVIZIJE NA ŠTAJERSKO

 

Vodstvo slovenskega osvobodilnega gibanja se je z namenom, da bi pospešilo razmah osvobodilnega gibanja, da bi vojaško in politično trdneje povezalo vse slovensko ozemlje in da bi izkoristilo možnosti za mobilizacijo na Štajerskem, odločilo na Štajersko poslati eno najmočnejših in najboljših enot slovenske narodnoosvobodilne partizanske vojske – XIV. divizijo. Pohod le-te se je začel 6. januarja 1944, ko je 1.112 dobro oboroženih borcev in bork v hudi zimi krenilo s Suhorja pri Metliki na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Štajerski. Enota je v noči na 7. februar pri Sedlarjevem prestopila Sotlo. V bojih z okupatorskimi enotami je divizija izgubila skoraj polovico borcev, veliko pa je bilo tudi ranjenih.

 

OOZB za vrednote NOB Metlika v spomin na odhod XIV. divizije na Dolnjem Suhorju pri Metliki pripravi spominsko svečanost, prejšnja leta pa tudi pohod iz Metlike na Suhor, ki se je zaradi aktualnih razmer lani in letos preoblikoval v pohod z Lokvice pri Metliki čez Dragomljo vas na Suhor. Spominske slovesnosti se vsako leto udeležimo člani domoljubnih in veteranskih organizacij iz Bele krajine in od drugod.

 

Tudi letos smo v soboto, 8. januarja, na pohod z Lokvice krenili člani OOZB za vrednote NOB Metlika, člani OZVVS Bela krajina, člani OZSČ Bela krajina, člani PVD Sever Dolenjska in Bela krajina s svojimi prapori ali pohodnimi zastavami, pridružil pa se nam je tudi metliški župan g. Darko Zevnik s soprogo. Pot nas je vodila čez vas Lokvica pri Metliki v smeri Dragomlje vasi, kjer so gostoljubni domačini poskrbeli, da smo se odžejali. Pot smo nadaljevali v sicer hladnem, a sončnem vremenu na Suhor.

 

Zaradi aktualnih razmer običajne prireditve z veliko udeleženci in programom letos ni bilo. Na Suhorju nas je nagovoril predsednik OOZB za vrednote NOB Metlika g. Milan Travnikar in nam predstavil vsebino in pomen pohoda XIV. divizije iz Bele krajine na Štajersko. Posebej je pozdravil generala Lada Kocijana, ki se je kljub častitljivim letom udeležil tudi letošnjega dogodka.

 

Po nagovoru je sledilo polaganje cvetja k spomeniku, ki ob glavni cesti Novo mesto – Metlika opozarja na opisano dogajanje iz naše zgodovine.

 

 

Besedilo:       Peter Golobič

Fotografije:    Bojan Jakša, Hermina GolobičVir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 10. 01. 2022
    praporščaki


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 365
št. pogledov trenutnega uporabnika: 343
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.06.2022 07:26:15 | čas izdelave strani: 0,504s