< nazaj na novice

24. maj 2021

Kraj: Ptuj

OZVVS Ptuj

Proslava ob 30. obletnici prvega strela

24. maja 2021 mineva 30 let od takrat, ko je pri Ptujski vojašnici vojak JLA iza ograje streljal na delavce Elektra Maribor in pri tem ranili elektromonterja Borisa Frasa. Boris se je, čeprav ranjen v nogo privlekel do sosednje hiše kjer mu je takrat mladenič Dino Kolarič nudil zatočišče in mu pomagal aoskrbeti rano. Hišo so bokolili pripadniki JLA in Borisa želeli odpeljati v vojašnico. Na kraj dogodka sta prispeli miličniki med njimi tudi Franc Holc in vojski preprečili, da bi Borisa odpeljali ampak ga je nato odpeljevalo reševalno vozilo iz ZD Ptuj. Strel na borisa Frasa nekaj po 15.00 uri je bil prvi strelski incident v času osamosvajanja RS. 

V spomin na ta dogodek Ptujski veterani skupaj z Elektrom Maribor vsako leto pripravimo spominsko vsečanost. Letos je bilo še posebej svečani saj smo na transformatorski postaji ob kateri je bil ranjem Boris odkrili spominsko ploščo.

Prav tako pa skupaj z Elektrom Maribor pripravljamo knjigo z naslovom "Elektro Maribor v prizadevanjih za samostojno in neodvisno Slovenijo" v kateri bo opisan tudi ta dogodek.

Slavnostni govornik na prireditvi kje bil predsednik uprave Elektra Maribor mag. Boris Sovič. v kulturnem programu pa so nastopili člani zasebne glasbene šole sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 582
št. pogledov trenutnega uporabnika: 569
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 01.04.2023 07:45:01 | čas izdelave strani: 0,404s