< nazaj na novice

27. januar 2021 / Pomembno

Kraj: Slovenska Bistrica

Popotresna pomoč Zveze veteranov hrvaškemu veteranu slovenskega rodu

Danes, ob 13. uri, je bil v podjetju Hosekra v Slovenski Bistrici, svečan prevzem bivalnega kontejnerja, ki je bil kupljen z donatorsko akcijo društev, ki so članice Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Kontejner je opremljen z sanitarnim blokom in ogrevanjem, namenjen slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca, ki se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni. Po vojni, kot vojni invalid, živi v Petrinji in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo. Kontejner bo v četrtek zjutraj odpremljen proti Hrvaški.

Območna združenja zveze veteranov vojne za Slovenijo so za popotresno pomoč v Petrinji in okolici zbirala finančna sredstva. Trenutno na območju Petrinje in Gline primanjkuje bivalnih kontejnerjev, ki bi omogočili vsaj zasilno bivanje ljudem, ki so v potresu izgubili vse svoje premoženje. Skupaj s hrvaškimi vojnimi veterani so se odločili, da namesto denarja donirajo bivalni kontejner, ki ga je izdelalo podjetje Hosekra. Opremljen je z vso potrebno elektro in vodno inštalacijo ter z električnim grelnikom.

Bivalni kontajner je namenjen slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca, ki se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni. Po vojni, kot vojni invalid, živi v Petrinji in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo.
Kontajner bo v četrtek zjutraj opremljen proti Hrvaški. Na Milanovo željo, da bi ostanek življenja preživel bližje rojstnemu kraju, bodo kontajner namestili v obćini Hum na Sutli.

Današnje slovesnosti so se ob pobudniku akcije Antonu Šturbeju, predsedniku Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah udeležili še predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič s sodelavci. S Hrvaške pa sta se slovesnosti udeležila Zdravko Senčar in Ivan Drašković predstavnika združenja hrvaških braniteljev iz Krapinsko-Zagorske županije.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je o današnji humanitarni akciji povedal:
“V zvezi veteranov vojne za Slovenijo, ki združuje vojne veterane, udeležence vojnih dogodkov v obrambi naše Republike pred 30 leti, ponovno dokazujemo, da razumemo veteranstvo v širšem smislu. Da razumemo veteranstvo tudi kot pomoč ljudem v stiski in seveda tudi ta naša aktivnost zbiranja sredstev in pa nakup kontejnerja za vojnega veterana Republike Hrvaške kaže na to, da razumemo to pomoč tudi ob 30 letnici naše države, ko smo kot nepolitična organizacija seveda tudi s tem korakom storili nekaj proti delitvam, ki so vsepovsod prisotne. Druga današnja značilnost je pa ta, da se to dogaja tudi ob spominu na holokavst, na to največje zlo, kar je človeštvo doživelo. In seveda tudi to je priložnost, da spomnimo na to predvsem mlade, ki vedno bolj verjamejo, da se takrat ni dogajalo nič takega, kar nebi bilo sprejemljivo. Nasprotno, potrebno je venomer ponavljati, da je to bil zločin in da je to vredno vse obsodbe.”
Tonska izjava na povezavi: https://youtu.be/dEevOM-TA30

O poteku same akcije je spregovoril pobudnik Anton Šturbej, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah:
“Naše območno združenje deluje na območju Upravne enote Šmarje pri Jelšah in med temi občinami celo štiri mejijo na Hrvaško. Ker pa s hrvaškimi veterani sodelujemo že štiri leta in kot nevladna organizacija smo nekako zavezani tudi humanitarni ideji. Na dan potresa sem najprej poklical še naše veteranske kolege v Zagorsko krapinsko županijo in jih povprašal ali imajo kakšen predlog kako jim lahko pomagamo. Nato me je poklical predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, da ve, da sem že poklical kolege veterane na Hrvaško. In vprašal kakšno idejo imam glede pomoči. Dogovorila sva se za zbiranje finančnih sredstev in se bomo potem odločili za njihov namen. Predsedniku se je zdela ideja smiselna.
Ko smo sredstva zbrali smo obvestili hrvaške kolege, ki so se skupaj z Ministrstvom za hrvaške branitelje odločili, ne za finance v obliki denarja, ampak so želeli bivalni kontejner, s katerim bi se reševala stanovanjska stiska njihovega veterana, kateremu je potres hišo poškovodal do te mere, da v njej ni več varno bivati. In tako smo potem še vključili še hrvaško Ministrsvo za veterane, Občino Hum na Sutli, Krapinsko-zagorsko županijo in pa Združenje braniteljev krapinsko-zagroske županije. Kontejner je namenjen za potresno območje. Gre za veterana v Donjih Kukuruzarih, Knezovljani št. 58 ne daleč od Petrinje, in ta veteran bo dobil naš kontejner iz zbranih humanitarnih sredstev. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem veteranom vojne za Slovenijo za vsa humanitarna sredstva, ki so jih namenili za namen potresa v Petrinjah.”
Tonska izjava na povezavi: https://youtu.be/FB-xz74Q-Go

Slikovne priloge

 • 27. 01. 2021
  Prevzem bivalnega kontejnerja - Donacija

 • 27. 01. 2021
  Prevzem bivalnega kontejnerja - Donacija

 • 27. 01. 2021
  Prevzem bivalnega kontejnerja - Donacija

 • 27. 01. 2021
  Prevzem bivalnega kontejnerja - Donacija


 • 27. 01. 2021
  Prevzem bivalnega kontejnerja - Donacija

 • 27. 01. 2021
  Prevzem bivalnega kontejnerja - Donacija


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 850
št. pogledov trenutnega uporabnika: 807
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 18:58:13 | čas izdelave strani: 0,432s