< nazaj na novice

19. november 2020 / Pomembno

Kraj: LJUBLJANA

IZJAVA ZVVS IN ZPVD SEVER OB DNEVU SUVERENOSTI

Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, zahtevamo od Predsednika Republike Slovenije, Vlade Republike Slovenije in vseh poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije, da storite vse, da ohranimo našo Republiko Slovenijo suvereno v skupnosti enakopravnih in demokratičnih evropskih narodov združenih v Evropski uniji.

Zavedamo se, da se je bilo potrebno ob vstopu v NATO in EU odreči dela svoje suverenosti, predvsem na obrambnem, varnostnem in monetarnem področju. Pri tem pa moramo jasno povedati, da ne pristajamo na odrekanje svoje suverenosti po koščkih, kakor je to všeč vsakokratnim Vladam Republike Slovenije, ki v nasprotju z ustavo Republike Slovenije obvladujejo tudi zakonodajno oblast in neupravičeno posegajo v sodno vejo oblasti.

Slovenci, ki smo si izborili svojo samostojnost z mnogimi žrtvami, želimo živeti v samostojni, neodvisni in suvereni Republiki Sloveniji. Torej v državi, ki sama odloča o svoji usodi in je enakovreden član in partner v skupnosti evropskih držav. Slovenija mora biti država, ki bo omogočala dostojno in za človeka vredno življenje sleherniku, postati mora socialno pravična država, ki jo vodi humanistični pristop do človeka in organizirane demokratične družbe.

Dogodki in ravnanja, katerim smo priča v zadnjem obdobju na področju nacionalne varnosti, pravosodja, policije ter erozije demokracije in pravne države, se morajo takoj nehati. To velja tudi za medijske manipulacije, sovražni govor in razprodajo težko ustvarjenega premoženja, kar nas vodi v neoliberalni kapitalizem, kršenje človekovih pravic in njihovih temeljnih svoboščin ter razpad pravne države.

Če smo se še leta 1991 borili za nekakšno še ne opredeljeno družbeno ureditev,za katero smo vedeli le, da mora biti boljša od Jugoslavije,v kateri smo živeli,smo skoraj po tridesetih letih dokončno spoznali, da želimo živeti v demokratični državi. Ta mora ostati v skupini jedrnih držav Evrope in ne v skupini avtokratsko vodenih držav, katerim so korupcija in poglabljanje razlik v bogastvu in družbeni moči med politično-kapitalsko elito edino merilo uspeha.

Zato je skrajni čas, da se državna politika za stabilnost države, za blaginjo njenih državljank in državljanov in njihovo varnost ne vodi na twiterju in instagramu, temveč z modrostjo in daljnovidnostjo tistih, katerim je začasno zaupano vodenje in upravljanje države. Žalostno je, da sedanja oblast tudi v času Covid-19 ni sposobna povezati vseh potencialov naše države za kvalitetno obvladovanje nevarnosti za zdravje in življenje ljudi, sposobna pa je na avtokratičen način te razmere zlorabiti za vse svoje rabote in nadaljnje utrjevanje avtoritarnega vladanja naše države.

Takemu vodenju Republike Slovenije se vojni veterani 91 odrekamo in javno povemo, da bomo storili vse, da začne obstoječa oblast delati za državljanke in državljane Slovenije in ne samo za uresničevanje svojih osebnih in strankarskih interesov.

Ljubljana 24. 10. 2020

Predsednik ZPVD Sever   

Slikovne priloge

  • 19. 11. 2020
    Logo ZVVS


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 535
št. pogledov trenutnega uporabnika: 504
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 29.11.2022 09:52:50 | čas izdelave strani: 0,402s