< nazaj na novice

16. junij 2020 / Pomembno

Kraj: Nazarje

Spominska slovesnost v počastitev upora proti oddaji orožja TO

Veterani vojne za Slovenijo območnega združenja Zgornjesavinjsko – Zadrečke doline smo v petek ,5 junija 2020 ob 19 uri izvedli SPOMINSKO SLOVESNOST v počastitev 30.obletnice upora proti oddaji orožja TO Jugoslovanski armadi.

Zbor članov in gostov, pridružili so se nam tudi Veterani iz Šoštanja in Velenja, je bil pred spominsko ploščo, ki vse spominja, da se je orožje TO hranilo, skladiščilo in čuvalo v tistih dneh,  na Gradu Vrbovec v Nazarjah.

Udeleženci spominske slovesnosti smo  v postroju naredili premik v avlo kulturnega doma v Nazarjah, kjer se je slovesnost nadaljevala.

Govorniki na slovesnosti, predsednik OZ VVS ZSZD, g.Maks Slatinšek, župan občine Nazarje, g. Matej Pečovnik in komandir 1. izmene straže skladišča orožja g.Toni Kladnik.

 Slavostni govornik pa je bil zadnji poveljnik občinskega štaba Teritorialne obrambe Občine Mozirje in častni predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornjesavinjsko - Zadrečke doline, g.Niko Purnat

Govorniki so obudili spomine na tiste dogodke, ko so poizkuse zvezne obasti za  odvzem orožja in tako neposredne razorožitve slovenske TO, onemogočili z pogumom, osebnim izpostavljanjem proti ukazom o odvzemu orožja in hitrimi ukrepi za premeščanje orožja na tajne lokacije. TO Mozirja je bila ena izmed 16 TO v Sloveniji, ki se je uprla ukazu o izročitvi orožja.
 Orožje je tako še naprej ostalo v posesti slovenske TO, ob dogodkih, ki so sledili kasneje, razglasitev samostojnosti Slovenije, nato napadu JNA na mlado državo, pa se je slovenska TO lahko postavila po robu agresorski sili, oborožena prav s tem orožjem.

Med govori je potekal kulturni program, nastopili so: Manja Vačovnik, Špela Bider, Urban Vačovnik, interpretacije pa je spremljal na klaviaturah  Anton Acman. Program slovesnosti je povezoval Bojan Štrukl.

 

OZVVS ZSZDVir: OZVVS ZSZD

Slikovne priloge

  • 16. 06. 2020
    Udeleženci slovesnosti

  • 16. 06. 2020
    Niko Purnat

  • 16. 06. 2020
    Na slovesnosti


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 936
št. pogledov trenutnega uporabnika: 919
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.06.2023 11:44:07 | čas izdelave strani: 0,416s