< nazaj na novice

15. maj 2020 / Pomembno

Kraj: Novo mesto

Poklon dogodkom osamosvajanja leta 1990 in 1991

Predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bele krajina, Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto ter predstavnik vojašnice Franca Uršiča Novo mesto so 15. 5. 2020, ob Dnevu veteranov vojne za Slovenijo, položili spominski venec na spomenik v Pogancih. Spomenik je postavljen na mestu, kjer je 27. 6. 1991, bila blokirana kolona vozil Jugoslovanske ljudske armade, ki je bila na poti iz Karlovca proti letališču Brnik. Pripadniki Teritorialne obrambe so tu, v času blokade, izstrelili prvi strel v vojni za samostojno Slovenijo proti pripadnikom jugoslovanske vojske.

V spomin na tiste prelomne dni oz. leto, ki se je na vojaškem področju pričelo 15. maja 1990, ko je takratni načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe (RŠTO) podpisal ukaz o oddaji orožja Teritorialne obrambe (TO), ki je bilo shranjeno izven skladišč JLA. Komandanti šestnajstih občinskih štabov TO so odbili predati orožje in s tem so se pripadniki stalne sestave in nato še rezervne sestave TO uradno uprli nadrejenim in se pridružili gibanju za samostojno Slovenijo. Slednji so ne nazadnje junija in julija 1991, skupaj s pripadniki milice in celotne družbe izbojevali samostojnost.

»17. maja leta 1990 se je pričel projekt Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in DAN ZAVRNITVE ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe, katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO ter vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države kot tudi materialno tehnične pogoje za kasnejšo uspešno vojaško ubranitev pred vojaško agresijo Jugoslovanske ljudske armade v letu 1991.V spomin na te dogodke je 17. maj proglašen za Dan veteranov vojne za Slovenijo.« je zapisano na spletni strani ZVVS. 

Zaradi trenutnih razmer v katerih živimo v socialni izoliranosti in posebnih pogojih delovanja so temu prilagojene tudi slovesnosti ob trideseti obletnici dogajanj v letu 1990. Hkrati pa je le leto kasneje, 15. maja 1991 pričelo usposabljanje prve generacije nabornikov, ki so začeli služiti vojaški rok v Teritorialni obrambi, v učnih centrih na Igu in v Pekrah. V spomin na ta dan, pa praznujemo Dan Slovenske vojske.

Vsi prisotni smo ponosni, da smo bili takrat aktivni udeleženci priprav na samostojnost in smo bili tudi izvajalci vojaške obrambe, kjer smo skupno delovali k realizaciji enotnega cilja, samostojne Slovenije.


Vasilije MarašVir: Vasilije Maraš

Slikovne priloge

 • 18. 05. 2020
  Udeleženci slovesnosti v COVID-19 razmerah

 • 18. 05. 2020
  Obranili domovino skupno in enotno

 • 18. 05. 2020
  Predsednik OZVVS Dolenjska Anton Klobčaver

 • 18. 05. 2020
  Praporščaki in predsedniki OZSČ Novo mesto, PVD Sever Dolenjska in OZVVS DolenjskaKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 75
št. pogledov trenutnega uporabnika: 64
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 02.06.2020 17:21:05 | čas izdelave strani: 0,410s