< nazaj na novice

23. julij 2019 / Pomembno

Kraj: Šmarje pri Jelšah

Strokovna ekskurzija OZVVS Šmarje pri Jelšah v Prekmurje

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah se je letos odločilo, da ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom izvedlo strokovno ekskurzijo na levem bregu reke Mure. Veteranke in veterani so se z našim gostom iz Udruge vojnim veteranom Hrvaške, g. Zdravkom Senčarjem, začeli zbirati 1. 6. 2019 v zgodnjih jutranjih urah od Bistrice ob Sotli vse do Rogatca, od koder smo se z dvema avtobusoma odpravili preko Podlehnika na začetno točko strokovne ekskurzije, to je v Ižakovce.

 

S splavom-brodom smo želeli prečkati reko Muro, vendar zaradi obilnega dežja v zadnjih dneh in narasle reke to ni bilo izvedljivo. Na Otoku ljubezni je sledilo druženje ob dopoldanski malici. Nato smo se iz Ižakovcev odpravili v Pomurski muzej v Mursko Soboto. V muzeju so nas pričakale prijazne kustosinje, ki so nam zelo strokovno razložile vse o stalni in občasni razstavi ter nam tako skozi predavanje predstavile življenje Prekmurcev skozi stoletja. Po ogledu so nas skozi mestni park popeljale v Evangeličansko cerkev Primoža Trubarja, kjer nas je pričakal predstavnik cerkve in nam s strokovno razlago predstavil pomen Evangeličanske cerkve na Slovenskem. Po zanimivem predavanju smo se odpravili v murskosoboško vojašnico, kjer nas je sprejel predstavnik Slovenske vojske in pozdravil predsednik ZVVS, Ladislav Lipič. Predstavnik Slovenske vojske oz. namestnik poveljnika vojašnice major Dušan Lazar nam je zelo natančno predstavil vlogo in poslanstvo murskosoboške vojašnice na tem delu Slovenije.

 

Po krajši predstavitvi vojašnice v prostorih učilnice je naš  gost in član predsedstva Udruge veterana 103. br Hrvaške vojske, g. Zdravko Senčar, vojašnici Murska Sobota podaril knjigo »Ratne rane Zagorja«. Po predstavitvi v učilnici nas je major Dušan Lazar po krožni poti popeljal po vojašnici in nam razložil namembnost obstoječih objektov in način uporabe nekaterih materialno-tehničnih sredstev. Po obširni predstavitvi vojašnice je sledilo kosilo in pokušanje prekmurskih dobrot.

 

Kot domoljubna organizacija imamo v svojih vrstah tudi nekaj glasbenikov, med njimi dva pevca, eden izkušeni kitarist, drugi harmonikar, ki so vsa dogajanja popestrili z glasbenimi točkami. Ponosni smo na vse člane, še posebej pa na ustvarjalne, ki skupnemu dobremu razpoloženju in počutju dodajo svoje glasbeno znanje in naravno talentiranost. Srčno upamo, da bo avtorsko delo Braneta Francija Gradišnika, postala veteranska himna, ki je trenutno na strokovni presoji.

 

Po druženju in kosilu v Sebeborcih smo se odpravili še v podjetje Kodila, Diši po Prekmurju. Tu so lahko naši člani njihove izdelke tudi kupili, čeprav je bil naš namen predvsem ta, da veterani začutijo uspešno slovensko poslovno in družinsko zgodbo, ki je našla svojo mesto v širšem evropskem in svetovnem poslovnem prostoru. Po ogledu podjetja Kodila smo se odpravili proti domu in se še za kratek čas ustavili na zaključnem druženju v gostišču Majolka v Vidmu pri Ptuju. Nekaj naših članov se je sestalo in ekskurzijo ovrednotilo. Bili smo skupnega mnenja, da je uspela po zaslugi dobre volje vseh veterank in veteranov, organizatorjev, odličnih predavateljev in predstavnic Pomurskega muzeja, glasbenikov, predstavnika 103 br. HR, predstavnika SV in uspešnega trgovca in našega sponzorja, Trgovine Jager, in vseh ostalih, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi strokovne ekskurzije v Prekmurje.

 

Zahvalili smo se tudi sekretarju in obema podpredsednikoma za odlično izvedeno pripravo in izvedbo strokovne ekskurzije, ki veterankam in veteranom pomeni ne le druženje, ampak tudi spoznavanje zgodovine, sedanjosti in prihodnosti domovine Slovenije.

Anton Šturbej
Predsednik OZVVS Šmarje pri JelšahVir: Anton Šturbej

Slikovne priloge

 • 23. 07. 2019
  Skupinska slika udeležencev ekskurzije ob Muri

 • 23. 07. 2019
  Udeležence je pozdravil predsednik ZVVS Ladislav Lipič

 • 23. 07. 2019
  Predsednik ZVVS Ladislav Lipič v družbi udeležencev ekskurzije

 • 23. 07. 2019
  Zadovoljni obrazi udeležencev ekskurzijeKomentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1082
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1069
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:03:58 | čas izdelave strani: 0,395s