< nazaj na novice

28. junij 2019 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Izjava ZVVS in Združenja Sever v zvezi z vloženo kazensko ovadbo v Republiki Srbiji zaradi vojnih zločinov in genocida.

Po 28 letih od pričetka Vojne za Slovenijo še vedno ne moremo mimo blodenj posameznikov, ki želijo za vsako ceno prikazati » zločinsko naravo osamosvojitvene vojne 1991. Tako smo lahko na portalu Siol (https://siol.net/novice/slovenija/v-srbiji-vlozili-kazensko-ovadbo-zoper-kucana-ocitajo-mu-vojne-zlocine-in-genocid-501248), kasneje pa tudi v drugih medijih,  prebrali članek o vojnih zločinih in genocidu Teritorialne obrambe in posameznikov nad našimi tedanjimi nasprotniki in celo nad njihovimi družinskimi člani. V ZVVS nimamo podatkov, še manj pa pričevanj o zločinskem ravnanju TO ali milice in z gnusom zavračamo trditve v obtožnici beograjskega odvetnika in jih ocenjujemo kot blatenje Republike Slovenije. To ni prvi in gotovo ne zadnji primer takšnega početja in zato je potrebno vsak, tudi najmanjši poskus kogar koli jasno in odločno obsoditi. Kdaj bodo tovrstne blodnje in groba podtikanja končane, nam seveda ni znano. Vemo pa, da je mednarodno sodišče v Haagu preiskovalo morebitne vojne zločine, a jih v Sloveniji ni ugotovilo.

Teritorialna obramba in tedanja Milica ter vsi njeni pripadniki so dosledno spoštovali vsa pravna določila ter se borili častno in pošteno, z vsem potrebnim spoštovanjem tudi do nasprotnika.Za to gre zahvala dolgoletnemu usposabljanju častniškega kadra TO in milice, ki so bili usposabljani tudi za ravnanje z vojnimi ujetniki, ranjenci in v poznavanju določil mednarodnega vojnega in humanitarnega prava.

Pri tem ne gre pozabiti na brezhibno organizacijo zbirnih centrov za vojne ujetnike, prisotnost predstavnikov mednarodnega Rdečega križa, dosledno spoštovanje dogovorjenega premirja, skrb za ravnanje z vojnimi ujetniki, ki niso bili ne fizično, ne psihično mučeni ampak skrbno varovani in oskrbovani. Naše zdravstvene ustanove so vse ranjence, ne glede, ali so to bili pripadniki JLA, TO, milice ali civilne osebe obravnavale popolnoma enako, brez razlik. Ali so to vojni zločini in genocid?
Takšne anonimne ovadbe neznanih posameznikov niso in ne bodo omadeževale naše častno izbojevane samostojnosti. 
Ladislav Lipič
predsednik ZVVS        Dr. Tomaž Čas
predsednik ZPVD SeverVir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 28. 06. 2019
    logo


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1372
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1347
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:33:33 | čas izdelave strani: 0,403s