< nazaj na novice

18. maj 2019 / Pomembno

Kraj: Idrija

Pohod po barikadah in srečanje nekdanjih pripadnikov cerkljanske čete TO Idrija na Kladju

V soboto 18. maja  2019 se je pol stotnije veterank in veteranov ter drugih udeležencev udeležilo »pohoda po barikadah« in srečanja nekdanjih pripadnikov Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija. To je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno in drugi udeleženci,  ohranjamo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na  glavnih komunikacijah preko občine Idrija.  Njihova naloga je bila  postaviti  in varovati  cestne barikade ter nadzirati in preprečiti morebitne premike  enot JLA po teh komunikacijah.


Letošnji dogodek je bil namenjen spominu na postavitev  in varovanje cestne barikade na komunikaciji Škofja Loka – Cerkno, katera  je bila postavljena na križišču cest pod  prelazom Kladje,  ki so ga izvajali pripadniki   Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija. 
Pohodniki so se zjutraj zbrali  v Cerknem, od koder jih je pot vodila skozi  zaselek »Cigunca« mimo domačije  »Gopalše« in naprej  do lokacije barikade  pod cestnim prelazom  Kladje.
Na domačiji, ki je neposredno nad  lokacijo barikade, sta pohodnike prijazno sprejela domačina Bojan in Zdenka Eržen. Na tej domačiji so bili tudi v času osamosvojitvene vojne nameščeni pripadniki Teritorialne obrambe, ki so varovali barikado.


Na tem postanku je zbranim spregovoril Darko Svetičič, ki je bil poveljnik voda, ki je postavil in varoval barikado ter nadziral promet na komunikaciji Škofja Loka – Cerkno. Obudil je spomin na  takratno dogajanje  in aktivnosti njegove enote.


Nato so pohodniki nadaljevali pot mimo  domačije »pri Ratovžu«, kjer  so bili prav tako prijazno sprejeti, do Kladja, kjer so se zbrali v objektu nekdanje vojašnice JLA, ki jo domačini imenujejo «Podmornica«.


Pohodnikom so se  na srečanju pridružili tudi nekdanji pripadniki Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija,   nekdanji pripadniki Narodne zaščite iz KS Podlanišče, ki so leta 1991 na tem območju izvajali svoje naloge in domačini iz Kladja.


Na priložnostni spominski svečanosti so udeležence s pozdravnimi nagovori  nagovorili: Marijan Platiše, predsednik OZ VVS, Gašper Uršič, župan Občine Cerkno, Lado Sedej podpredsednik Pokrajinskega odbora ZVVS, Jože Erjavec, sekretar OZ ZSČ in Štefan Kerčmar predsednik pododbora PVD Sever.


O delovanju cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija v pripravah in v času osamosvojitvene vojne pa je prisotnim spregovoril Janez Vončina, nekdanji politkomisar te enote.
V priložnostnem kulturnem programu je nastopil harmonikar Pavel Magajne, Franci Ferjančič, ki je tudi organiziral in vodil prireditev, pa je prebral prispevek Luka Makuca iz OŠ Cerkno, ki je bil  nagrajen na letošnjem literarnem natečaju »Tudi pri nas je otekalo osamosvajanje Slovenije«.

Marijan Platiše
predsednik OZVVS Idrija-CerknoVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

 • 27. 05. 2019
  Srečanje nekdanjih teritorialcev se je nadaljevalo v veselem razpoloženju

 • 27. 05. 2019
  Postroj nekdanjih pripadnikov cerkljanske čete TO Idrija na Kladju

 • 27. 05. 2019
  Nekdanje teritorialce so nagovorili številni govorniki, med njimi tudi Gašper Uršič, župan Občine Cerkno.

 • 27. 05. 2019
  Pohodniki na domačiji Erženovih, na lokaciji barikade pod Kladjami.Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 257
št. pogledov trenutnega uporabnika: 245
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 09.04.2020 22:31:09 | čas izdelave strani: 0,415s