< nazaj na novice

23. junij 2018 / Pomembno

Kraj: Kum

Osrednja Zasavska slovesnost ob Dnevu državnosti in obletnici dveh letalskih napadov na Kum

Lepo sobotno jutro 23. 6.2018 je bilo kot ustvarjeno za izvedbo slovesnosti, na kateri se veterani, domoljubi, pohodniki in občani Zasavskih občin že tradicionalno srečujejo z namenom, da proslavijo Dan državnosti in obudijo spomin na oba letalska napada na Kum.
Letošnji častni gost in slavnostni govornik je bil predsednik ZVVS g. Ladislav Lipič. Poleg  njega so nas s svojo prisotnostjo počastili tudi županja občine Trbovlje ga. Jasna Gabrič, župan Občine Hrastnik g. Miran Jerič, ter predsedniki vseh domoljubnih, veteranskih in častniških organizacij iz Zasavja in tudi predstavnika 20. Pehotnega polka iz Celja. 
Slovesnost smo kot običajno pričeli s prihodom vseh prisotnih praporščakov in visokih gostov, nadaljevali pa z izvedbo svečanega veteranskega dejanja pred spominskim obeležjem na Kumu, katerega sta izvedla podpredsednik Rudi Žagar in praporščak Alojz Žuželj. Svečan pridih temu dogodku pa je seveda dala prisotnost častne straže Garde SV.
Nato smo se pomaknili na osrednji prostor pred planinski dom, kjer je sekstet godbenikov Rudarske godbe iz Hrastnika zaigral Himno RS. Slovesnost je povezovala  ga. Tina Vajdič.
Po kratkem pozdravnem nagovoru predsednika OZVVS Zasavje smo prisluhnili še izvedbi nekaj koračnic, nato pa je sledil slavnostni nagovor predsednika ZVVS g. Ladislava Lipiča. Ta se je v svojem govoru ozrl na dogodke, ki so se na Kumu dogodili pred 27 leti, kritično omenil dogajanja na slovenskem političnem parketu, največ pozornosti pa je posvetil letošnjemu osrednjemu dogoku, povezanem s 50. Obletnico formiranja Teritorialne obrambe Slovenije. Seveda je za svoj nagovor požel buren aplavz.
Z nastopom je nadaljeval domačin David Kuharič, ki je pokazal, da je mojster igranja na harmoniko, saj je ob igranju na harmoniko, katero je njegova mama nosila na svojem hrbtu, z njo zaplesal počasno polko. 
V nadaljevanju pa smo petim najzaslužnejšim veteranom za svoje delo v veteranski organizaciji podelili plakete ZVVS.
Slovesnost smo zaključili z odhodom praporščakov, prisotni pa smo se na Kumu zadržali dlje časa, saj nam je oskrbnik Planinskega doma g. Roman Ledinek postregel z odličnim pasuljem.

 

Božo Majcen

predsednik OZVVS ZasavjeVir: Božo Majcen

Slikovne priloge

  • 16. 07. 2018
    Slavnostni govornik predsednik ZVVS Ladislav Lipič

  • 16. 07. 2018
    Skupinska slika udeležencev slovesnosti

  • 16. 07. 2018
    Udeleženci slovesnosti


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1177
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1174
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:37:05 | čas izdelave strani: 0,404s