< nazaj na novice

17. maj 2018 / Pomembno

Kraj: Hrastnik

Slovesnost ob 50. obletnici formiranja Teritorialne obrambe Republike Slovenije v knjižnici Antona Sovreta

V četrtek, 17. 5. 2018 je v knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku potekala slovesnost v počastitev 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije. Slovesnost, kjer so prisotni počastili spomin na ta dogodek, je izvedel predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje Božo Majcen. Dogodka se je udeležilo precej bivših pripadnikov hrastniške TO, ki so v procesih osamosvajanja in v času junijsko – julijske vojne tu odigrali ključno vlogo. Dogodku je prisostvoval tudi župan občine Hrastnik g. Miran Jerič, ki je tudi član veteranske organizacije, in je aktivno sodeloval v teh dogodkih. Ta slovesnost je bila izvedena na dan, ko slovenski veterani vojne za Slovenijo praznujejo svoj praznik v spomin na dogodke, ko je Jugoslovanska ljudska armada pred 28 leti poizkušala razorožiti TO Slovenije.
Po pozdravni besedi gostiteljice dogodka, sta tenorist Riko Majcen in harmonikar Jernej Pikl poskrbela za glasbeni uvod v to slovesnost.
V prvem delu slovesnosti je Božo Majcen na kratko povzel razloge, ki so leta 1968 narekovali potrebo po nastanku oboroženih partizansko – teritorialnih štabov in enot. Z ukazom zveznega predsedstva so bili taki štabi in enote takrat formirane na vsem območju nekdanje Jugoslavije. Ime »Teritorialna obramba« pa je prišlo v uporabo nekaj let kasneje. V nadaljevanju je Ivan Vučetič, kot eden izmed najstarejših hrastniških teritorialcev, prisotne podrobneje seznanil, kako je ustanavljanje štaba in enot teritorialne obrambe potekalo v Hrastniku.
V drugem delu slovesnosti pa je Majcen, ki se je v Občinskem štabu TO Hrastnik zaposlil 1. 2. 1988, v knjižnici prisotnim predstavil dogodke, o katerih marsikdo ni vedel veliko.  Čeprav so skoraj vsi prisotni na tej slovesnosti aktivno sodelovali v vrstah hrastniške TO, vseh podrobnosti z vlogo hrastniškega štaba in enot TO pri Slovenskemu osamosvajanju niso poznali.  Prisotne je nato spomnil na dogodke v času, ko je bil pritisk takratne Jugoslovanske oblasti zaradi procesov osamosvajanja v Sloveniji najhujši. Na podlagi prejetega ukaza o predaji orožja teritorialne obrambe na čuvanje v skladišča JLA je 18. 5. 1990 tudi hrastniški štab TO izpolnil ta ukaz. Majcen je še posebej izpostavil napore, katere je tiste dni vlagal hrastniški komandant TO Boris Logar, ki je od vodstva Občine Hrastnik pričakoval podporo, na podlagi katere orožja ne bi bilo potrebno predati.
Majcen je v nadaljevanju prvič predstavil imena posameznikov, ki so » v hrastniški zeleni strukturi« bili pripadniki skrivne organizacije, poznane pod kratico MSNZ (manevrska struktura narodne zaščite) in so v času priprav na slovensko osamosvojitev odigrali eno od ključnih vlog. To so bili: Božo Cigelnak, Miran Jerič, Boris Logar, Božo Majcen, David Srebotnik, Dušan Škorjanc, Vili Zaletel, kasneje pa so se jim pridružili še Anton Gorenc, Matej Logar, Martin Pust, Vilko Pust in Vojko Pust.
Ker se je politična situacija glede slovenske osamosvojitve še nadalje zaostrovala, so vsi dogodki že kazali, da bomo našo suverenost morali obraniti tudi z orožjem. Majcen je nato predstavil dogodke, ki so se povezani s predanim orožjem odvijali od sredine avgusta do sredine oktobra 1990. V tem času mu je namreč kljub ogromnemu tveganju osem krat uspelo vstopiti v vojaško skladišče Bežigrad pri Celju, od koder je začel »jemati oz. krasti« to naše, hrastniško orožje. Tako mu je uspelo iz rok JLA odvzeti in v naše skladišče povrniti 87 % predanega orožja. Te količine orožja so skoraj zadoščale za izvedbo mobilizacije vseh enot TO Hrastnik. Preostalo manjkajočo količino orožja pa so Hrastničani dobili iz zalog OŠTO Trbovlje, oziroma je bilo skrivoma prepeljano iz Kočevske reke, od koder se je v tistih časih z manjkajočim orožjem opremila večina občinskih štabov TO.
S krajo pridobljeno orožje so nato skoraj dva meseca skrivali na tajnih lokacijah v okolici Hrastnika in ga tudi fizično varovali. Ob koncu novembra pa je bila sprejeta odločitev, da se orožje razdeli  na manjše količine in skrije pri zavednih domačinih in delovnih organizacijah, ki so bili pripravljeni sprejeti takšno tveganje. Največ zaslug, da je varno skrito orožje in strelivo dočakalo dan, ko smo pričeli z izvedbo mobilizacije enot hrastniške TO, imata domačiji Pust v Črdencu ter domačija Gorenc na Kalu. Nekaj orožja in streliva pa je bilo skritega tudi v Železnini in blagovnici lokalnega trgovskega podjetja, ter v Gasilskem društvu Hrastnik mesto.
Že v decembru 1990 je zaradi zaostrenih razmer prišlo do odločitve, da je treba nekaj pripadnikov TO oborožiti. Zato je večina pripadnikov hrastniške protidiverzantske čete bila preimenovana v ESD - enota za specialna delovanja. Pripadniki te enote so bili takrat tudi zadolženi z orožjem in ostrim strelivom, katerega so do začetka mobilizacije v mesecu juniju 1991 skrivoma hranili doma.
Spomladi 1991 so bili preverjeni pripadniki hrastniške TO pripravljeni za zagotavljanje pomoči  pri varovanju orožja in streliva Občinskega centra zvez, ki je bil nameščen v zgradbi Postaje milice. Ta naloga je bila skrita pod geslom »Maček«, ti pripadniki TO pa so bili:  Avflič  Zdenko, Fabjan Jani, Kovač Janez, Osterman Bojan in Simonič Janez. Drugi pripadniki so kar nekaj časa oboroženi varovali prostore Oddelka za ljudsko obrambo v občinski zgradbi v obdobju, ko je obstajala nevarnost, da bo JLA poizkušala prevzeti evidence nabornikov.
Zaradi ponovne reorganizacije TO Slovenije, so bili vsi občinski štabi v začetku maja 1991 ukinjeni, ustanovljeni pa območni štabi TO. Zaposleni z vseh  bivših zasavskih občinskih štabov pa so se združili in nadaljevali z delom v 87. Območnem štabu TO Trbovlje.
Mobilizacijo enot TO v Hrastniku, pa so izvedli člani vojnega štaba pod vodstvom Valterja Molka, ob pomoči: Marjana Dolanca, Nika Toplaka, Antona Pavliča, Matije Koritnika, Danija Tavčara, Zlatka Jelenka, Borisa Krežeta, Metoda Mravljaka, Antona Markoviča in Jureta Pavliča.
Kljub temu, da so Zasavski teritorialci bili izvzeti iz velikih odmevnih akcij, so v naši deset dnevni osamosvojitveni vojni dali svoj prispevek; v Šavni peči so streljali na helikopterje, doživeli prvi in drugi letalski napad na Kum, vodili napad in zavzetje vojaškega skladišča Pečovnik, sodelovali pri pogajanju o predaji pripadnikov JLA iz VCMR v Rimskih toplicah, sodelovali pri transportih in skrivanju orožja, streliva in MES zagorskem rudniku, s pripadniki Milice sodelovali pri zavarovanju zbirnega centra vojnih ujetnikov na Dolu, ter na predvečer umika zadnjega vojaka iz Slovenije spremljali kolono pripadnikov JLA iz Rimskih toplic do Kopra.
Udeleženci te slovesnosti so se po krajšem druženju in obujanju spominov razšli z željo, da se ponovno kmalu spet srečajo. 

 

Božo Majcen

predsednik OZVVS ZasavjeVir: Božo Majcen

Slikovne priloge

  • 16. 07. 2018
    Predstavitev vloge OŠTO Hrastnik v letih 1990 in 1991

  • 16. 07. 2018
    Božo Majcen, predsednik OZVVS Zasavje


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1120
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1120
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 19:28:27 | čas izdelave strani: 0,410s