< nazaj na novice

01. julij 2018

Kraj: Zaloke, 28. 6. 2018

OZVVS Krško

Veterani OZVVS Krško dvignili zastavo v spomin na bitko v Krakovskem gozdu

Pri spominskem obeležju na bencinskem servisu v Zalokah, je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krško v četrtek zvečer pripravilo svečan dvig slovenske zastave, tradicionalno prireditev ob obletnici bitke v Krakovskem gozdu.

2. julija 1991 je namreč v Krakovskem gozdu enota Teritorialne obrambe ustavila in blokirala kolono oklepnikov Jugoslovanske ljudske armade, je povedal povezovalec dogodka Matjaž Gomilšek. V spomina na ta dogodek krški veterani vsako leto svečano dvignejo slovensko zastavo, kar so ob slovenski himni v izvedbi Kolednikov z Rake opravili nosilci zastave in praporščaki pod vodstvom Noč Branka.

Podpredsednik združenja Zoran Pfajfar je ob tem spomnil na zgodovino slovenske zastave in opozoril, da jo pogosto premalo cenimo in spoštujemo. »Državnih simbolov se ne sme nikoli oskruniti in omalovaževati. Zavedamo se, da je to naš ponos,« je dejal in pozdravil goste na prireditvi: generalnega sekretarja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitjo Jankoviča, majorja Aleša Zajca iz Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki, polkovnika v pokoju in poveljnika vseh enot v Krakovskem gozdu leta 1991 Mitjo Teropšiča, stotnika v pokoju in poveljnika čete za posebne namene TO Sevnica Janija Koširja ter predstavnike ostali veteranskih in borčevskih združenj.
Slavnostni govornik je bil omenjeni Košir, ki je podrobno opisal dogodke 2. julija 1991 na avtocesti nedaleč od Zalok oz. zmagovit boj Teritorialne obrambe Dolenjske nad samovoznim lahkotopniškim raketnim divizionom zračne obrambe JLA iz Karlovca, ki je imel namen prodreti proti Ljubljani. »To zmago enot Teritorialne obrambe je potrebno negovati in ohranjati spomin na ta dogodek še naprej tudi s tem dejanjem, kot je dvig zastave na kraju, kjer je postavljen pomnik na to hrabro dejanje,« je dejal.

Vir: P. P.

Slikovne priloge

 • 01. 07. 2018
  Podpredsednik Zoran Pfajfar

 • 01. 07. 2018
  Povezovalec Matjaž Gomilšek, za njim oktet Koledniki z Rake

 • 01. 07. 2018
  Mitja Jankovič, generalni sekretar ZVVS

 • 01. 07. 2018
  Praporščaki


 • 01. 07. 2018
  Slavnostni govornik Jani Košir

 • 01. 07. 2018
  Dvig zastave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 594
št. pogledov trenutnega uporabnika: 569
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 21.02.2020 02:56:58 | čas izdelave strani: 0,411s