< nazaj na novice

26. junij 2018 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Objavljamo odgovor na članek spletnega portala V Fokusu: Generalska kasta Milana Kučana potvarja zgodovino SV

Boris Cipot se je na spletnem portalu V Fokusu 11. junija 2018 skupaj s svojim intervjuvancem razpisal o Generalski kasti Milana Kučana, ki potvarja zgodovino SV. Pravi tudi, da razlog za zapis ni bila neka prijava, ki jo je Društvo Moris Kočevska Reka naslovilo na inšpektorat pri MORS, ampak prihajajoči Dan državnosti in to, da so ogrožene vrednote slovenske osamosvojitve. Tu bi se z avtorjem zapisa in nastopajočim celo lahko strinjali. Večina pravih osamosvojiteljev je pred sedemindvajsetimi leti in še danes prisega na boljšo državo, kjer ima poleg vladavine prava, pomembno mesto tudi resnica in pošten odnos do preteklosti ter izogibanje egositičnemu ali celo lažnemu prisvajanju zaslug. Na braniku teh vrednot so Zveza veteranov vojne za Slovenijo in njeni člani stali nekoč in danes.
Vendar se moramo pri zapisu najprej dotakniti napačno navedenih dejstev in podtikanj, ki na slovenskem veteranskem prizorišču niso nič novega, zahtevajo pa popravek. Oktobra 2017 (v izvirniku lani) v Radovljici ni bilo nikakršnega dogodka, kjer bi se sestala kasta slovenske generalitete zvesta nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu. Srečanje poveljnikov Teritorialne obrambe Slovenije s takratnim vrhovnim poveljnikom je v Radovljici bilo oktobra 2016. Takrat so bili prisotni trije generali slovenske vojske in njene predhodnice TO Slovenije (Gutman, Lipič in Slapar), štirje brigadirji (Beltram, Kranjc, Miloševič in Zupan) in dva polkovnika (Anderlič in Butara). Oznaka, da je šlo za generalsko kasto sicer kaže predvsem na nivo brigadirja, ki jo je dal. Je pa takšna izjava prav tako zrela za prijavo na Inšpektorat za obrambo zaradi nečastnega ravnanja in omalovaževanja za slovensko osamosvojitev zaslužnih vojaških oseb.
Pomemben del zapisa je namenjen zvezdi predvsem rdeče barve, ki je predsedniku Društva MORIS očitno zelo pri srcu. To je razvidno tudi iz ene od objavljenih fotografij, kjer brigadir Krkovič nosi na desni strani slovenske vojaške uniforme zvezdo, sicer belo. Takšne bele zvezde ni v naboru dovoljenih insignij na uniformah slovenskih vojakov. Sta nam avtor zapisa in nastopajoči v njem, želela sporočiti in pokazati, da rdeče zvezde niso zaželene, ta bele pa so (lahko) dovoljene. Verjamemo lahko, da na fotografiji predstavljenem primeru in posamezniku ne gre le za vprašanje kontinuitete nošenja zvezde, ampak tudi za kazanje veličine njene prebarvanosti. Podobno preobrazbo so pri janičarjih redno preverjali, ali pa so sami skrbeli za njeno potrditev v praksi.
Kje sta bila avtor zapisa in intervjuvanec kot pionirčka in mladinca bivšega sistema sama dobro vesta. Tako kot, ali sta zaradi tega imela dobro službo in koristi ter bonitete. Verjamemo, da se g. Krkovič spomni, takrat je bil že polnoleten, kako je kot pripadnik TO nosil rdečo zvezdo in korakal na čelu ešalona teritorialcev na zadnji paradi jugoslovanskega totalitarnega režima. Tega se ne more sramovati, ne odpovedati. Dejanja tudi ni možno potvarjati, pa še potrebno ni. Ali pač, blatenje slovenske Teritorialne obrambe in zmerjanje s kontinuiteto se počne prav zaradi tega.
   Mitja Jankovič
generalni sekretar

 

 

Članek spletnega portala V Fokusu se nahaja na spodnjem linku:

 

http://vfokusu.com/post/399526/anton-krkovic-generalska-kasta-milana-kucana-potvarja-zgodovino-svVir: Mitja Jankovič

Slikovne priloge

  • 26. 06. 2018
    ZVVS


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1393
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1371
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 11:59:07 | čas izdelave strani: 0,399s