< nazaj na novice

22. marec 2018 / Pomembno

Kraj: Idrija

Tudi z njegovim prispevkom je TO zmagala v osamosvojitveni vojni

Rezervni major in prvi komandant Občinskega štaba Teritorialne obrambe Idrija  g. Milan Lapajne iz Idrije, je rad pripovedoval, kako je bil vesel, ko si je leta 1991 Slovenija z enotnostjo ljudi izborila samostojnost in neodvisnost. Ponosen je bil na Teritorialno obrambo Slovenije, katero je tudi sam gradil in vzgajal. Ta oborožena sila je bila v odločilnem času sposobna zavarovati osamosvojitvene procese in zmagati v vojni za Slovenijo.

V  svojem dvaindevetdesetem letu starosti  se je g. Milan Lapajne od nas za vedno poslovil.
Milan je izhajal iz delavske družine. Še ne sedemnajstletnega so ga februarja 1943, nasilno mobilizirali v Italijansko vojsko, od koder je v septembru istega leta pobegnil in se vrnil domov. Že naslednje leto, v februarju 1944, ko je  je nemška vojska v Idriji zvedla racijo, so aretirali tudi Milana, vendar se mu je  služenju v nemški vojski uspelo izogniti.
Zavedajoč se, da mu naslednjič  to ne bo več uspelo, se je z nekaterimi vrstniki dogovoril za odhod v partizane. Borec NOB  je bil od leta 1944.
Po osvoboditvi, v  novembru 1945, je bil poslan na vojaško šolo v Beograd. Kot oficir JLA  je nato služboval v Klani nad Reko, v Tolminu in v Kranju.  Leta 1951 se je od vojaškega stanu poslovil, se vrnil domov  in se zaposlil v Rudniku živega srebra Idrija. 
Leta 1969 je prevzel dolžnost komandanta  3. bataljona Severnoprimorskega partizanskega odreda, ki se je formiral  iz pripadnikov na območju občin Idrija in Cerkno.
Po reorganizaciji partizanskih enot in po formiranju Teritorialne obrambe Slovenije, je bil leta 1975  imenovan za prvega komandanta Občinskega štaba Teritorialne obrambe Idrija. V občinskem štabu je bil zaposlen sam, vendar se je zavzeto spoprijemal z začetniškimi težavami nove vojaške organizacije. Enote Teritorialne obrambe so bile na začetku slabo opremljene in oborožene. Z velikim  naporom in razumevanjem občinskih struktur ter prispevki podjetij,  so postopoma nabavljali potrebno opremo in sodobnejšo oborožitev ter z zavzetim usposabljanjem dvigali bojno sposobnost enot. Dolžnost komandanta Občinskega štaba je opravljal do leta 1976, ko se je upokojil in poveljniško dolžnost predal svojemu nasledniku.

Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

  • 22. 03. 2018
    Podelitev prapora


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1528
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1480
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 17:58:15 | čas izdelave strani: 0,404s