< nazaj na novice

02. julij 2017 / Pomembno

Kraj: Brežice

Tradicionalni pohod brežiških teritorialcev

Razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je bila povod za vojaško agresijo Jugoslovanske ljudske armade na Slovenijo. V Posavju, na območju odgovornosti 25. območnega štaba Teritorialne obrambe, so se boji začeli 27. junija 1991 ob 20. uri. Intervencijska enota TO Brežice se je na meji z Republiko Hrvaško, v vasi Rigonce spopadla z mehaniziranim vodom 4. oklepne brigade JLA iz Jastrebarskega. Teritorialci so agresorjevo kolono napadli s tromblonskimi minami. Lažje so poškodovali dva oklepna transporterja. V boju je padel teritorialec Jernej Molan, namestnik poveljnika enote, poročnik Teritorialne obrambe Robert Fink pa je bil težje ranjen.

Boj v Rigoncah je bil prvi spopad Teritorialne obrambe z agresorjevo vojsko v Posavju. Z bojem pri Prilipah pa so se zaključili boji v Posavju osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991. Obkoljeni, po ognjeni moči močni agresorjevi koloni v Krakovskem gozdu, je na pomoč hitel oklepno-mehanizirani bataljon 4. oklepne brigade JLA iz Jastrebarskega. Pri Prilipah ga je v dopoldanskih urah 2. julija zaustavil okrepljeni vod 110. jurišnega odreda TO iz Brežic. V kratkem boju je bilo večje število pripadnikov JLA ranjenih in mrtvih. Uničena sta bila najmodernejša tanka M-84 in oklepna transporterja. Enota TO v zasedi ni imela izgub.

Uspešni spopadi z veliko močnejšo in bolje oboroženo JLA so bili pomembna bojna šola Teritorialne obrambe Slovenije. Leta naporov, usposabljanj, vojaških urjenj ter zagotavljanja materialnih pogojev za delovanje in dvigovanje bojne pripravljenosti enot in štabov Teritorialne obrambe so končno obrodila bogate sadove. Investicija v Teritorialno obrambo - oboroženo silo slovenskega naroda se je v osamosvojitveni vojni Slovenije pokazala kot ena najboljših in učinkovitih investicij slovenskega naroda v vsej njegovi zgodovini. Teritorialna obramba je ob minimalnih izgubah uspešno obranila domovino.

V Posavju smo ponosni na svojo Teritorialno obrambo. V predsedstvu OZVVS Brežice smo že dlje časa razmišljali o prireditvi, s katero bi zanamcem pustili trajen in lep spomin na svojo vojsko in osamosvojitveno vojno. Menili smo, da si oni in mi to zaslužimo! Tako smo 1. julija 2012 izvedli 1. pohod po poteh brežiških teritorialcev na trasi od Rigonc do Prilip. Pohod je bil uspešno izveden, nanj smo povabili zakonce in prijatelje. Posvečen je bil prazniku Dneva državnosti in 21. letnici samostojne Slovenije.

Uspeh nas je motiviral in od takrat naprej brežiški vojni veterani vsako leto izvedemo spominski pohod. V planu dela si rezerviramo prvo nedeljo v mesecu juliju za pohod, kjer združimo prijetno s koristnim. Letos smo 2. julija uspešno izvedli že šesti pohod po poteh brežiških teritorialcev. Pohodniki, bilo nas je sedemdeset, smo se zbrali ob osmi uri zjutraj pri spomeniku v Rigoncah. Krajši nagovor je imel predsednik OZVVS Brežice vojni veteran in vodja pohoda Anton Supančič. S prižiganjem sveče smo se spomnili žrtev osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991.

Iz Rigonc smo krenili v vas Loče in Mihalovec, kjer smo imeli prvi postanek za krajše okrepčilo v režiji organizacije. Od vasi Mihalovec je tekla pot po savskem nasipu do Mosteca, kjer smo z brodom prečkali reko Savo in se ustavili v največjem slovenskem zdravilišču Terme Čatež. Zaradi vročine smo se »Pri kapitanu« osvežili in v senci dobro spočili. Od tu smo pot nadaljevali proti Prilipam, kjer smo pri spomeniku osamosvojitvene vojne Slovenije imeli krajšo slovesnost ob odkritju veteranske informativne table. Gre za ličen kozolček s fotografskim in dokumentarnim gradivom, ki verodostojno prikazuje boj pri Prilipah leta 1991. Tabla ima besedilo v treh jezikih in je sad timskega dela različnih strokovnjakov ter še en veteranski odgovor na ponarejanja dejstev iz osamosvojitvene vojne. Pohodnike je s krajšim nagovorom pozdravil predsednik pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavja vojni veteran Rudi Smodič. Član poveljstva 110. jurišnega odreda TO iz Brežic in poveljujoči enoti v spopadu z agresorjem Janez Ivšič je na slikovit način opisal spopad in zaključni boj teritorialcev v Posavju. Pri tem je še posebej opozoril na potvarjanje dejstev iz osamosvojitvene vojne za potrebe nekaterih politikov v Sloveniji.

Pohod smo v prijetnem vzdušju in z razvito zastavo vojnih veteranov zaključili pri koči Ribiške družine Brežice na Prilipah, kjer nas je čakalo okrepčilo z okusno tradicionalno kranjsko klobaso in žlahtno kapljico. Pa tudi iz fotografij je razvidno, da smo bili v odlični družbi in še vreme nam je bilo naklonjeno. Vsak pohodnik, bilo nas je 70, je prejel zeleno majico z aktualnim napisom in povabilom na pohod v letu 2018. Pohod je dolg okoli 8,5 km in s presledkoma traja 3 ure. Teren je nezahteven in ravninski. Pri realizaciji pohoda so nam mnogi pomagali, še posebej Terme Čatež, Brodarsko turistično društvo Mostec in Ribiška družina Brežice. Za zaključek pohoda je poskrbel OZVVS Brežice, ki nas je z avtobusom vrnil h avtomobilom na izhodiščni položaj v Rigoncah.

In za zaključek prispevka še zadnji dve kitici pesmi SVIT Rigonce 2013, ki jo je napisal pesnik Franc Živič z Malega Vrha pri Globokem.

Jernej, za boljši jutri si umrl,
a náte bo spomin živel,
v svobodo se je vsak zazrl,
da v jarmu ne bi več trpel!

Počivaj mirno, sin Slovenski,
pokončno hodi narod tvoj,
ne stré sovražnik ga peklenski,
saj vsak bi šel spet v sveti boj!Vir: dr. Tomaž Teropšič

Slikovne priloge

 • 10. 07. 2017
  Pohod po poteh brežiških taritorialcev

 • 10. 07. 2017
  Pohodniki

 • 10. 07. 2017
  Pred spomnikom na Prilipah

 • 10. 07. 2017
  Pri spomeniku na Prilipah


 • 10. 07. 2017
  Spomenik osamosvojitvene vojne na Prilipah

 • 10. 07. 2017
  Predsednik PO Posavje Rudi Smodič

 • 10. 07. 2017
  Na cilju

 • 10. 07. 2017
  Na splavu


 • 10. 07. 2017
  Čez Savo

 • 10. 07. 2017
  Pohodniki

 • 10. 07. 2017
  Pohodniki

 • 10. 07. 2017
  Pohodniki


 • 10. 07. 2017
  Pohodniki

 • 10. 07. 2017
  Predsednik in podpredsednik OZVVS Brežice z udeleženci pohoda


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2220
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2213
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 11:09:55 | čas izdelave strani: 0,402s