< nazaj na novice

02. junij 2017 / Pomembno

Kraj: Brežice

Muzejska zbirka Teritorialna obramba je obranila Posavje

Tradicionalno, že 17. srečanje posavskih vojnih veteranov osamosvojitvene vojne Slovenije iz leta 1991 je 20. maja 2017 potekalo na Sromljah v občine Brežice. V sklopu srečanja so veterani odprli stalno muzejsko zbirko Teritorialna obramba je obranila Posavje s podnaslovom Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni leta 1991.


V uvodu je predsednik OZVVS Brežice Anton Supančič nanizal vrsto zgodovinskih podatkov o bojih v Posavju in s tem vsem udeležencem srečanja osvežil dogodke iz leta 1991. Slavnostni govornik ob otvoritvi zbirke je bil domačin – predsednik sveta Krajevne skupnosti Sromlje Ferdo Pinterič. Obramboslovec Pinterič je vojni veteran, ki je od leta 1990 do začetka vojne, v svoji hiši hranil več zabojev polnih ročnih bomb, protipehotnih in protitankovskih min, eksploziva ter ročnih metalcev z minami. V govoru je izpostavil velik pomen Sromelj za slovenske bojevnike. Tako kot so Sromlje med 2. svetovno vojno dajale zavetje partizanom in njihovim enotam ter številnim prebivalcem, ki bi bili od nemškega okupatorja sicer izgnani v tujino, so tudi v osamosvojitveni vojni Slovenije nudile varno zatočišče enotam Teritorialne obrambe, poveljstvu območja ter enotam in vodstvu milice. Tu so bila tudi pomembna skrivališča orožja za potrebe TO in milice. V govoru je še odločno zavrnil poskuse delitve slovenskega naroda in pozval h ohranitvi vrednot osamosvojitvene vojne. Govornik je prepričan, da h slednjemu lahko veliko pripomorejo podobne spominske in muzejske zbirke.  Nato je po zbirki vojne veterane popeljal nekdanji komandant Teritorialne obrambe občine Brežice, upokojeni polkovnik Slovenske vojske vojni veteran Mitja Teropšič, ki je s svojim bogatim znanjem navdušil številno občinstvo.


Stalna muzejska zbirka je postavljena v prvem nadstropju večnamenskega doma krajanov na Sromljah, ki je bil v vojnem času nekaj dni vojno poveljniško mesto 25. območnega štaba Teritorialne obrambe. Na stopnišču je velik uvodni stenski pano z besedilom v slovenskem in angleškem jeziku, ki z izbranimi besedami popelje obiskovalce v leto 1991 ter pojasni boje in aktivnosti med vojno v Posavju. V večji dvorani pa stoji zbirka, ki je sestavljena iz dveh delov. Na dolgi steni je devet velikih panojev, kjer je vojna zgodovina predstavljena skozi fotografije in kratka besedila: Teritorialna obramba Posavja pred vojno, V pripravah na vojno, Prvi boj teritorialcev v Rigoncah, Ognjeni udar TO po letališču JLA Cerklje, Velika zmaga TO v Krakovskem gozdu, Uspešen boj z oklepno enoto JLA v Prilipah, Izgon JLA iz Posavja, Zmagovite bojne enote teritorialcev Posavja ter Posavska društva vojnih veteranov.
Na vsakem panoju so tri velike fotografije s kratkimi podnaslovi in prikazujejo zgodovino Posavja pred vojno, med in po njej. Zadnji pano je posvečen zelo aktivnim veteranskim organizacijam Posavja. Sicer pa je fotografski del razstave narejen tako, da se skuša teritorialce in veterane iz brežiške, krške in sevniške občine prikazati sorazmerno.
V muzejskem delu so razstavljeni originalni predmeti in kopije dokumentov iz zgodovine Teritorialne obrambe Posavja in osamosvojitvene vojne. V dveh namiznih vitrinah je razstavljena zelo bogata založniška dejavnost vojnih veteranov Posavja ter raznolikost znakov in priznanj iz predvojnega in povojnega obdobja. V dveh stoječih vitrinah je razstavljeno orožje, uniforme in drugi predmeti obeh nasprotujočih si strani v osamosvojitveni vojni Slovenije. Na stenah pa visijo razni plakati, fotografije, priznanja in kopija prapora 25. območnega štaba Teritorialne obrambe iz Brežic, ki je bila narejena posebej za to razstavo.
Stalno muzejsko zbirko je postavilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice. Skupinska razstava je nastala v sodelovanju Pokrajinskega odbora ZVVS Posavja, Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Krško, Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Sevnica in Krajevne skupnosti Sromlje. Tudi na tem mestu vojni veterani Brežic izrekamo veliko zahvalo vsem domoljubom za pomoč pri nastanku in postavitvi domoljubne spominske razstave o osamosvojitveni vojni Slovenije v Posavju leta 1991. Postavitev zbirke je pomembna za ohranjanje vrednot osamosvojitvene vojne in krepitev domoljubja, pa tudi za sam kraj Sromlje, kjer že od nekdaj živijo ponosni in zavedni ljudje.

Povezovalna nit razstave je: “V osamosvojitveni vojni se je izkazana enotnost Slovenije z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenskega naroda.” Teritorialna obramba Republike Slovenije je v bojih z Jugoslovansko ljudsko armado zmagovala. Lastne izgube so bile minimalne, doseženi uspeh pa je bil nad vsemi pričakovanji. Leta naporov, usposabljanj, vojaških urjenj ter zagotavljanja materialnih pogojev za delovanje in dvigovanje bojne pripravljenosti enot in štabov Teritorialne obrambe so končno obrodila bogate sadove. Investicija v Teritorialno obrambo - oboroženo silo slovenskega naroda se je ob koncu tisočletja pokazala kot ena najboljših in učinkovitih investicij slovenskega naroda v vsej njegovi zgodovini. Teritorialna obramba je ob minimalnih izgubah uspešno obranila Slovenijo.

                                                                  
 Dr. Tomaž Teropšič
    OZVVS BrežiceVir: dr. Tomaž Teropšič

Slikovne priloge

 • 19. 06. 2017
  Stalna muzejska zbirka TO

 • 19. 06. 2017
  Eksponati v muzeju

 • 19. 06. 2017
  Eksponati v muzeju

 • 19. 06. 2017
  Eksponati v muzeju


 • 19. 06. 2017
  Eksponati v muzeju

 • 19. 06. 2017
  Eksponati v muzeju

 • 19. 06. 2017
  Slike

 • 19. 06. 2017
  Prapor 25. OŠTO Brežice


 • 19. 06. 2017
  Zemljevid


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1997
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1994
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 10:41:31 | čas izdelave strani: 0,442s