< nazaj na novice

23. maj 2017 / Pomembno

Kraj: Trebnje

Ekskurzija v Črno goroEkskurzija v Črno goro


OZVVS Trebnje smo organizirali in uspešno izvedli dvodnevno ekskurzijo v Črno goro in južno Dalmacijo. Ekskurzije se je udeležilo 38 članov združenja, družinskih članov in prijateljev.
Na pot smo se odpravili v večernih urah 12. 5. 2017 in zjutraj ob 8.uri že prečkali mejo v Črni gori. Pot nas je peljala po enem najlepših zalivov na svetu – Boki Kotorski, ki ga sestavljajo Tivatski, Risanski in Kotorski del. Spoznali smo mesteca Igalo, Herceg Novi, Risan, Perast. Prav na koncu zaliva, le nekaj kilometrov naprej, pa dobro utrjeno mesto Kotor, kjer se znotraj 4,5 kilometrov dolgega obzidja nahaja stari del. Mesto pomorščakov je zaščiteno in na Unescovem seznamu. V Kotorju smo si ogledali Maritimum – pomorski muzej. »Bokeljska mornarica« je v zgodovini odigrala pomembno vlogo. S pomočjo lokalnega vodnika smo si na kratko ogledali tudi nekaj znamenitosti starega mestnega jedra.
Pot smo nadaljevali preko Budve do Cetinja in naprej do planine Lovčen. Lovčen je z nadmorsko višino 1657 metrov drugi najvišji vrh v Črni gori. Od parkirišča, kjer smo zapustili avtobus, je približno 15 minut hoje, nato pa smo se do vrha povzpeli po znamenitih stopnicah. Premagati je potrebno 461 stopnic. Na vrhu smo obiskali mavzolej, kjer v miru počiva slavni vladika Peter II. Petrovič Njegoš. Po ogledu smo se vrnili v Budvo, kjer smo se namestili v hotelu Slovenska plaža. Po večerji smo si z našo vodnico Aleksandro ogledali še staro mestno jedro v Budvi.
Naslednje jutro, 14. 5.2017 smo se odpravili nazaj proti Sloveniji. Na mejah ter na cesti nismo imeli težav, zato smo potovali dokaj hitro. V Dubrovniku smo obiskali trdnjavo Imperial na Srđu, v kateri se nahaja Muzej domovinskog rata u Dubrovniku. Sprejela nas je ravnateljica muzeja, gospa Varina Jurica Turk, ki nam je opisala zgodovino same trdnjave, predvsem pa dogodke iz dni obleganja mesta Dubrovnik s strani agresorske vojske. Po ogledu muzeja smo še nekaj časa uživali v razgledu na to znamenito starodavno mesto. Kmalu smo se odpravili naprej proti domu. V mestu Metkovići nas je čakalo kosilo, zatem pa smo se ustavili še na tržnici mandarin in ostalih dobrot v delti reke Neretve. Domov smo prispeli v zgodnjih ponedeljkovih urah, polni dobrih vtisov in nekaterih novih spoznanj.
Za čudovito doživetje se moramo zahvaliti tudi agenciji UI Turizem ter voznikoma avtobusa, za odlično in profesionalno vodenje pa naši vodnici Aleksandri.

Tekst in foto;
Marko Kotar
Sekretar OZVVS Trebnje

Slikovne priloge

  • 23. 05. 2017
    OZVVS Trebnje

  • 23. 05. 2017
    OZVVS Trebnje

  • 23. 05. 2017
    OZVVS Trebnje


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2490
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2465
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:24:33 | čas izdelave strani: 0,392s