< nazaj na novice

10. april 2017 / Pomembno

Kraj: Idrija

Domoljubna ekskurzija za udeležence 6. literarnega natečaja

Veterani vojne za Slovenijo Idrija  Cerkno so v sodelovanju  z osnovnimi šolami  Cerkno, Črni vrh nad Idrijo, Idrija in Spodnja Idrija,  organizirali že 6. literarni natečaj na temo “Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije”. Mlade avtorice in avtorji so v svojih literarnih prispevkih pisali o dogodkih iz osamosvojitvene vojne na območju občin Idrija in Cerkno.  Ob zaključku literarnega natečaja so udeležence in njihove mentorje popeljali na domoljubno ekskurzijo.
Udeleženci domoljubne ekskurzije, bilo jih je preko trideset, so najprej obiskali Park vojaške zgodovine v Pivki in si ogledali razstavljene eksponate, zlasti oklepna vozila, artilerijska orožja, letala in helikopterje ter na koncu še podmornico.
Posebno pozornost so namenili predstavitvi dogajanja v nekdanji Jugoslaviji ter procesov, ki so se odvijali v Sloveniji in so pripeljali do demokratičnih sprememb in osamosvojitve Slovenije. Temu pa je sledila osamosvojitvena vojna, v kateri sta se Teritorialna obramba in slovenska Policija zoperstavili Jugoslovanski ljudski armadi, ki je bila kljub vojaški premoči poražena in se je morala v oktobru leta 1991 iz Slovenije umakniti. S tem dejanjem je Slovenija uveljavila dejansko suverenost na svojem celotnem ozemlju. Začela pa so se prizadevanje za mednarodno priznanje novo nastale države.
Po končanem ogledu muzeja je udeležence pozdravil predstavnik OZ VVS Pivka g. Boštjančič. Mladim obiskovalcem in njihovim spremljevalcem je pojasnil, da je prav tankovska enota JLA, ki je bivala v vojašnici v kateri je Park vojaške zgodovine, že dne 26.6.1991 ponoči,  ko smo po državi še praznovali razglasitev samostojnosti, v bojnem razporedu zapustila vojašnico in začela agresijo na Slovenijo. Pojasnil je tudi potek drugih vojaških operacij, ki so v osamosvojitveni vojni potekale na območju občin Pivka in Postojna.
Drugi del ekskurzije je bil namenjen naravoznanstvu. Udeleženci so si v Planini ogledali značilno Planinsko jamo, ki je ena večjih vodnih jam, katera je zlasti zanimiva zato, ker v njej prebiva človeška ribica in zelo veliko število različnih mikroorganizmov.
Izbor najboljših prispevkov literarnega natečaja bodo organizatorji predstavili na svečanosti, ki bo 26. aprila, v organizaciji OZ VVS Idrija Cerkno in OŠ Spodnja Idrija,  potekala v Spodnji Idriji. Vse na natečaj prispele prispevke,  pa bodo  veterani objavili v posebnem zborniku.


Marijan PlatišeVir: OZVVS Idrija - Cerkno

Slikovne priloge

 • 12. 04. 2017
  Udeleženci 6. literarnega natečaja pred muzejem v Pivki

 • 12. 04. 2017
  V Planinski jami

 • 12. 04. 2017
  V muzeju Pivka

 • 12. 04. 2017
  Predstavitev dogodkov iz osamosvojitvene vojneKomentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2274
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2254
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:21:01 | čas izdelave strani: 0,470s