< nazaj na novice

08. november 2016 / Svečanosti

Kraj: Medvedica

OZVVS Grosuplje

Svečano odkritje spominske plošče na Podržajevi domačiji na Medvedici

Petindvajset let je minilo od tistih prelomnih dni, ko smo se odločili stopiti na lastno pot. Odločitev je bilo sprejeti relativno lahko, saj je za njo stala volja velike večine prebivalcev Slovenije. Toda njena uresničitev  pa je bila zgodba zase. Zanjo je bilo žal treba seči tudi po orožju.  Tega orožja pa seveda vsaj pred začetkom osamosvojitvene vojne ni bilo dovolj. Še posebej, ker je takratna jugoslovanska oblast ukazala razorožiti TO Slovenije. Toda namera jim ni uspela v celoti. Precejšen del orožja in streliva je bilo shranjenega na skritih lokacijah,  tako imenovanih tajnih skladiščih orožja. Eno takšnih skladišč je bilo tudi na domačiji Podržajevih na Medvedici. Družina Podržaj se je zaradi tega, ker je sprejela v hrambo orožje za potrebe Teritorialne obrambe in Manevrske strukture narodne zaščite, izpostavila veliki nevarnosti. Toda to jih ni odvrnilo od njihove odločitve, da tudi na ta način prispevajo svoj delež k slovenski osamosvojitvi.

Zato se je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje odločilo, da v zahvalo družini Podržaj ter trajni spomin na tiste, za slovenski narod tako pomembne dogodke, na njihovi domačiji postavi spominsko obeležje.

 

Slovesno odkritje spominske plošče na Podržajevi hiši je bilo 15. oktobra 2016.  Pričelo se je že v zgodnjih jutranjih urah, ko je po krajši uvodni slovesnosti izpred Osnovne šole Šentjurij na pot proti Medvedici, na spominski pohod Viljema Podržaja, krenila dokaj velika skupina pohodnikov.

 

Svečanost se je začela z prihodom častne straže Slovenske vojske ter praporščakov s prapori številnih Območnih združenj ZVVS in policijskega veteranskega združenja »SEVER«. Pridružili so se jim tudi praporščaki s prapori Združenja borcev za vrednote NOB ter lovcev in gasilcev, ki so tudi sicer aktivno sodelovali pri pripravi slovesnosti. Na prizorišče so prispeli tudi, kljub slabemu vremenu in naporni prehojeni poti, dobro razpoloženi udeleženci pohoda.

 

Vse navzoče je najprej nagovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo  Mirko Zupančič, nato pa je o dogodkih pred 25. leti spregovoril takratni namestnik načelnika MSNZ za grosupeljsko območje Janez Skubic. Župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, ki je bil tudi pokrovitelj svečanosti,  je pozdravil navzoče ter v svojem nagovoru poudaril pomen dogodkov pred četrt stoletja.

 

Po končanih govorih  je sledilo odkritje spominske plošče. Slovensko zastavo, s katero je bila prekrita, pa so v spomin na dogodek svečano izročili soprogi pokojnega Viljema Podržaja. V nadaljevanju je predstavnik Slovenske vojske izročil spominske znake »Štabi 1991« pripadnikom vojne sestave 57. ObmŠTO Grosuplje. Sledil je krajši kulturni program v katerem je sodeloval oktet  »Samorastniki« in recitatorki Osnovne šole Šentjurij.

 

Udeleženci slovesnosti so druženje nadaljevali pod šotorom, ki so ga postavili pripadniki SV in domači gasilci. Vsi  so v spomin na dogodek dobili spominsko značko in izvod zbornika z naslovom: 25 let po vojni za samostojno Slovenijo. Ob veteranskem golažu so obujali spomine na tiste pomembne čase ter hkrati izrekli  tudi kakšno kritično besedo o današnjih, ki niso vedno v skladu s takratnimi pričakovanji in današnjimi željami.Vir: Franci Zorko

Slikovne priloge

 • 08. 11. 2016
  Nagovor župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča

 • 08. 11. 2016
  Častna straža SV ob spominskem obeležju

 • 08. 11. 2016
  Nagovor predsednika OZVVS Grosuplje Mirka Zupančiča

 • 08. 11. 2016
  Kulturni program


 • 08. 11. 2016
  Slavnostni govornik Janez Skubic

 • 08. 11. 2016
  Odkritje spominske plošče

 • 08. 11. 2016
  Izročanje spominske zastave

 • 08. 11. 2016
  Izročanje spominskih znakov


 • 08. 11. 2016
  Druženje več generacij

 • 08. 11. 2016
  Vrsta za veteranski golaž

 • 08. 11. 2016
  Mimohod praporščakov

 • 08. 11. 2016
  Udeleženci spominskega pohoda Viljema PodržajaKomentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2767
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2744
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 26.03.2023 05:12:35 | čas izdelave strani: 0,397s