< nazaj na novice

24. oktober 2016 / Obvestila / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Obvestilo v zvezi z vračilom pravic Zakona o vojnih veteranih

Številka: ZVVS-243/2016
Datum:   24.10.2016


Veteranke in veterani,

v veliko veselje nam je, da vas lahko seznanimo z nastopom dokončne uveljavitve sprememb Zakona o vojnih veteranih, ki vrača pravico do plačila premije dopolnilnega  zdravstvenega zavarovanja (DZZ) iz državnega proračuna. To pravico lahko od 1.1.2017 uveljavljajo vsi, ki imajo urejen status vojnega veterana in so dopolnili 55 let starosti.

Pot do ponovne uveljavitve pravice ni bila lahka in še manj kratka. Obe vodstvi veteranskih organizacij sta v to vložili obilo truda, nešteto sestankov in usklajevanj, dogovarjanj in tudi sklepanja kompromisov. Vmesna etapa je bila lanska sprostitev ukrepa za vse, ki so imeli status upokojenca, brezposelne in prejemnike veteranskega dodatka. Z aktualno vlado je bilo dogovorjeno, da se ukrep za vse ostale upravičence sprosti z letom 2017. Na tem dogovoru smo vztrajali in dosegli na videz nedosegljivo.
 
Potrebno je zapisati, da je sedanja vlada prva, ki se je s predstavniki veteranskih organizacij sploh želela pogovarjati in usklajevati. Ne gre pozabiti tudi opravičila tedanjega predsednika Državnega zbora RS g. Janka Vebra za storjene krivice, ki jih je povzročil Zakon o uravnoteženju javnih financ.

Vračilo plačila premije DZZ s strani države ni bilo nekaj samoumevnega. Zanj se je bilo potrebo pošteno boriti, vse od udeležbe na protestih, zbiranja podpisov podpore volivcev do velike angažiranosti obeh predsednikov Zveze veteranov in Združenja Sever. Tudi tokrat so nekateri državni uradniki razmišljali o preložitvi dokončne vrnitve pravice do DZZ v leto 2018-19. Na sestankih smo novo finančno ministrico in ministrico za delo oborožili z argumenti, na podlagi katerih se je Vlada RS odločila, da bo to nečastno dejanje svojih predhodnic s 1. 1. 2017 dokončno uredila. 

Na koncu nam je uspelo skupaj z Vlado RS pod vodstvom dr. Mira Cerarja, da smo popravili krivico in vsaj delno povrnili dostojanstvo vsem vojnim veteranom, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo in častno obranili novonastalo državo.


Skupaj v vojni, skupaj v miru!
 
Ladislav Lipič
predsednik ZVVS

Dr. Tomaž Čas
predsednik ZPVD Sever

 

 

Slikovne priloge

  • 24. 10. 2016
    Grb ZVVS


Datotečne priloge


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja Zoran , 24.10.2016 22:17
ocena (1)
se strinjamse ne strinjam
POVRAČILO ŽE ODVZETIH PRAVIC VOJNIH VETERANOV

Vsaka čast vsem sodelujočim za dosego skupnega cilja, da povrnejo del odvzetih pravic, ki so bile že vojnim veteranom, ki smo imeli 50 let, že enkrat priznane in uveljavljene, potem pa zaradi zakonskih določb ZUJFA ponovno grobo odvzeta. Spremembe zakona o vojnih veteranih so tudi določale, da se lahko uveljavljajo pravice, ko dosežejo starost 55 let in tako, za 5 let zamaknile prejemanje di takrat že uveljavljenih in pripadajočih pravic.
Že pred leti sem predlagal, da bi se ustanovilo poseben "veteranski sklad", podobno delujočega, kot ga imajo na Hrvaškem z imenom "Fond braniteljev", da bi z njim pomagali vsem, ki so takšne pomoči potrebni. Ne znam si razložiti od kod vsem odgovornim za nastalo situacijo, takšna brezbrižnost, da mora vmes priti do ekscesnih dogodkov, da nekdo v družbi spredvidi svojo zmoto.
Zato, bi lahko odprli poseben TRR. za vse takšne težke primere v katere so ne po njihovi krivdi zapadli vojni veterani.
Le na tak način bomo lahko dokazali, da smo res del humane in solidarne družbe ter poslanstvo veteranske organizacije, ki si zasluži tudi v mirnodobnem stanju, da ostaja pokončna, moralna in etična organizacija.
http://www.24ur.com/novice/slovenija/pred-zakonom-niso-vec-enaki-nekateri-vojni-veterani-se-borijo-za-lastno-prezivetje.html

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. MILAN DOKL , 24.10.2016 17:44
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
zahvala ,za trud!

Mislim,da ste rez veliko dosegli,ampak potrebno bi še veloko več. Naprimer izenačit vse veteranov ne glede v kateri vojni je sodeloval ali kateri položaj je imel.Naprimer pogrebni stroški, ki jih lahko oveljavijo osebe,ki imajo veliko državno odlikovanje,ali spomenico ker vsak ni mogel doseči,ampak je bil prvih bojni črti, .Lep pozdrav.

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3080
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2975
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.02.2023 20:52:03 | čas izdelave strani: 0,412s