< nazaj na novice

17. oktober 2016 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Zakaj je nastalo Združenje za slovensko besedo

Zgodovinar in publicist Staneta Grande je ob ustanovitvi Združenja za slovensko besedo kot enega od razlogov navedenega združenja izjavil, kako so civilno družbo na Slovenskem sistematično in izjemno uspešno prevzele politične sile iz časov pred slovensko osamosvojitvijo in kot najbolj tragičen primer tega dejstva je po njegovem mnenju Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki je »sposobna« celo zmanjševati pomen največjega dosežka Slovencev v zgodovini. Svojo izjavo je zaključil z ugotovitvijo, da je odgovornost za take razmere potrebno pripisati napuhu in slabi politični razgledanosti pomladne politične opcije.
In zaradi tega je nastalo Združenje za slovensko besedo!
Prepričan sem,da bodo avtorju tega veleumnega besedila, še posebej o napuhu in slabi politični razgledanosti pomladne politične opcije odgovorili prizadeti iz navedene opcije.
Kot predsednik ZVVS pa sem dolžan zanikati njegovo trditev, da smo kadar koli zmanjševali pomen osamosvojitve kot največjega dosežka Slovencev v zgodovini. Smo pa v številnih nastopih naših članov ter zapisih v izdanih Zbornikih in drugih pisnih gradivih vedno in povsod poudarjali uporništvo slovenskega naroda skozi celotno njeno zgodovino in da je to uporništvo bilo kronano z najbolj pomembnim dosežkom-osamosvojitvijo Slovenije. To, da zasluge za osamosvojitev pripisujemo celotnemu slovenskemu narodu in ne samo nekaterim posameznikom, pa ne pomeni zmanjševanje pomena  največjega dosežka v zgodovini Slovencev. Nasprotno, s tem poudarjamo in izpostavljamo že prej omenjeno uporništvo in samo temu uporništvu se imamo zahvaliti,da imamo svojo državo. Nihče pa ne zanika prispevka posameznikov, ki so bili takrat na izpostavljenih političnih in obrambno-varnostnih položajih in ki so samo izpolnjevali zahtevo slovenskega naroda, izraženo na plebiscitu leta 1990!
Glede na to, da z gospodom Grando nimamo dobrih izkušenj v pisni izmenjavi mnenj (njegov zapis o slovesnosti ob 25. obletnici MSNZ, ki je bila v Križankah v minulem letu in katero smo organizirali skupaj s PVZ SEVER, objavljen v verskem glasilu Družina in nato še njegov odgovor na naše pojasnilo v istem glasilu je bil pritlehen, nedostojen in žaljiv, nevreden nekoga, ki nosi naziv doktorja znanosti in nevreden tudi glasila, ki je takšno besedilo objavilo) na njegove morebitne odgovore ali komentarje ne nameravamo odgovarjati.

              Ladislav Lipič
                 Predsednik
                   ZVVSVir: Ladislav Lipič

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1718
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1709
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.06.2020 15:16:06 | čas izdelave strani: 0,420s