< nazaj na novice

24. junij 2016 / Pomembno

Kraj: Idrija-Vojsko

Dan državnosti in 25-letnico samostojnosti Slovenije obeležili s svečanim dvigom zastave v Idriji ter s športnim, kulturnim in družabnim srečanjem na Vojskem

Veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno so Dan državnosti  in 25. obletnico osamosvojitve Slovenije obeležili s svečanostjo, ki je bila dne,  24.06.2016  v spominskem parku v Idriji, kjer so na drog  ob obeležju dogodkom iz  osamosvojitvene vojne, podobno kot pred petindvajsetimi leti, dvignili slovenko zastavo.  Spremljevalni program  na svečanosti so izvajali učenci Osnovne šole Idrija, pozdravne besede pa  je  prisotnim izrekel Marko Mikuž, predsednik  veteranske organizacije.
Ko je slovenska zastava zaplapolala, pa so se udeleženci svečanosti pridružili učencem, učiteljem in drugim obiskovalcem OŠ Idrija v Modri dvorani, kjer se je v izvedbi učencev OŠ Idrija nadaljeval program v počastitev Dneva državnosti in zaključka šolskega leta. Udeležence  je v slavnostnem nagovoru nagovoril Milan Božič, ki je bil v času osamosvajanja Slovenije  predsednik Izvršnega sveta SO Idrija.
V soboto, 2.7.2016  pa se je veliko število veterank in veteranov iz osamosvojitvene vojne, njihovih družinskih članov, krajanov Vojskega in drugih občanov, odzvalo vabilu OZ VVS Idrija Cerkno ter se zbralo na Vojskem, kjer je potekalo tradicionalno športno, kulturno in družabno srečanje veteranov vojne za Slovenijo, ki je bilo prav tako posvečeno obeleževanju Dneva državnosti in 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.
Idilična Vojskarska pokrajina z razkropljenimi kmetijami in središčem vasi s cerkvijo, domom Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, gostiščem s prenočišči ter lovsko kočo,  je  že od nekdaj  priljubljeno zbirališče  Idrijčanov in okoličanov.  Veterani vojne za Slovenijo  pa se na Vojskem zbirajo tudi v spomin na dogodke iz osamosvojitvene vojne. Tu je namreč delovala Pehotno učna četa Teritorialne obrambe Idrija. Ta je že 25.6.1991 v tedanjem počitniškem domu IMP na Vojskem vzpostavila delovanje, v sodelovanju z delom Zaščitnega voda Teritorialne obrambe Idrija, pa organizirala tudi zavarovanje Zbirnega centra za prebegle pripadnike JLA. Zbirni center je neprekinjeno deloval do 11.7.1991. Takoj njegovem formiranju so v center že prispeli prvi pripadniki JLA iz območja Idrijskega in Tolminskega, v celotnem obdobju delovanja pa je skozi zbirni center je šlo več kot 100 prebeglih pripadnikov JLA, ki so se v njem praviloma zadrževali tudi  po več dni.
Zbrane udeležence srečanja je ob prihodu v pozdravnem nagovoru najprej pozdravil predsednik OZVVS Idrija Cerkno Marko Mikuž. Nato so sledile športne aktivnosti. Ljubitelji hoje in planinarjenja so se odpravili na voden planinski pohod po Vojskarski planoti.  Strelci in strelke, teh je bilo dobra stotnija iz enaindvajsetih organizacij širom po Sloveniji, pa se je udeležila 12. odprtega tekmovanja v streljanju z malokalibrsko puško. Lepo vreme in dobra organizacija tekmovanja sta strelcem omogočila doseganje dobrih rezultatov. Uvrstitve in dosežene rezultate objavljamo v prilogi.
Po končanem tekmovanju je sledil kulturni del srečanja. V slavnostnem nagovoru je zbrane nagovoril Zorko Velikanje, nekdanji komandant OŠTO Idrija, v času osamosvojitvene vojne pa načelnik Oddelka za ljudsko obrambo in notranje zadeve pri IS SO Idrija. Priložnostni kulturni program so pripravile in izvedle članice KUD Planika Vojsko. Rezultate strelskega tekmovanja je razglasil glavni sodnik Jože Pasarič iz Logatca, medalje in pokale pa je najboljšim podelil predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorske Vladimir Sedej. Za zabavni del programa, ki je bil sestavni del družabnega srečanja, ki je sledilo, pa je poskrbel Benjamin Purger iz OZ VVS Ajdovščina-Vipava, ki je z zanimivimi prigodami iz vojaških vaj Teritorialne obrambe ter s skeči in vici dodobra nasmejal vse prisotne. V sklopu družabnega srečanja pa je potekalo tudi streljanje na slepo tarčo, katerega že vrsto let organizira in domiselno vodi Alfred Pregelj-Fredi.


Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

  • 08. 07. 2016
    Udeleženci športnega, kulturnega in družabnega srečanja veteranov na Vojskem

  • 08. 07. 2016
    Za kulturni program so poskrbele domačinke, članice KPD Planika Vojsko

  • 08. 07. 2016
    Del udeležencev športnega, kulturnega in družabnega srečanja veteranov na Vojskem


Datotečne priloge


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2573
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2562
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:26:12 | čas izdelave strani: 0,410s