< nazaj na novice

19. junij 2016

Kraj: Medvedjek

25. obletnico osamosvojitve smo praznovali ponosno

OZVVS Trebnje smo 19. 6. 2016 na Medvedjeku pripravili slovesnost v počastitev Dneva državnosti ter 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije. Prireditev je potekala v luči 25. obletnice spomina na spopad enot Teritorialne obrambe z enoto JLA 28. 6. 1991. Slavnostni govornik je bil predsednik RS, Borut Pahor, ki je bil tudi častni pokrovitelj slovesnosti.
27. junija 1991 je bila na tem prostoru zaustavljena kolona vozil enote protizračne obrambe JA, ki je bila namenjena v notranjost samostojne države Slovenije, z namenom izvršitve agresije na novonastalo državo. Naslednji dan, 28. junija je prišlo do oboroženega spopada med silami JA in obrambnimi silami RS. V tem spopadu so padle prve žrtve med pripadniki enot TO in med civilisti. V spopadu je bil smrtno ranjen pripadnik TO, Franc Uršič, na bližnji kmetiji pa je bil z letalskim izstrelkom ubit domačin Anton Kotar. V koloni vozil, ki so se nahajali na cesti za barikado, pa je bilo ubitih tudi sedem tujih voznikov tovornih vozil. V spomin na žrtve bodo so bili položeni venci k spomeniku na Medvedjeku.
Predsednik Republike Slovenije je v svojem govoru poudaril, da je potrebno takšne obletnice praznovati s ponosom: "Če Slovenci ne znamo biti ponosni na osamosvojitev kot prelomni trenutek v naši zgodovini, najbolj slaven morda med vsemi, na kaj naj bodo potem ponosni naši otroci, na kaj, kaj naj bo hrbtenica njihovega ponosa v prihodnosti!"
Predsednik OZVVS Trebnje, Matjaž Malenšek je opozoril, da veterani vojne za Slovenijo ne bomo dopustili, da si zasluge za osamosvojitev RS prilaščajo posamezniki: »Na Medvedjeku si ni nihče – in niti ne dovolimo, da bi si prisvajal zasluge za bitko, kajti zasluge za zaustavitev kolone imajo vsi, ki so bili tukaj navzoči!« Nikakor pa ni dopustno, da bi se bitka na Medvedjeku izkoriščala v namene medsebojnega političnega obračunavanja.


         Marko Kotar
Sekretar OZVVS TrebnjeVir: Marko Kotar

Slikovne priloge

 • 21. 06. 2016
  Gostje na slovesnosti

 • 21. 06. 2016
  Brez njih prireditev ne bi uspela

 • 21. 06. 2016
  Kuharska mojstra Antonija in Feliks

 • 21. 06. 2016
  Sodelujoči na prireditvi


 • 21. 06. 2016
  Slavnostni govornik in častni pokrovitelj predsednik RS Borut Pahor

 • 21. 06. 2016
  Venec je k spomeniku na Medvedjeku položil predsednik RS Borut Pahor


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1663
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1649
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.04.2020 21:34:12 | čas izdelave strani: 0,432s