< nazaj na novice

20. maj 2016 / Obvestila / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Izjava za javnost 20.5.2016


Številka: ZVVS-109/2016
Datum:   20.5.2016

SREDSTVOM JAVNEGA OBVEŠČANJA

Spoštovani,

Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever smo ponovno soočeni z nerazumljivimi predlogi, mnenji in komentarji, kateri se nanašajo na obdobje osamosvojitve in še posebej na čas, ko smo z orožjem v rokah branili samostojnost Republike Slovenije. Kot je že običaj, je vsako leto poskrbljeno, da se v majsko-junijskih dneh, ko bi se s ponosom morali spominjati zgodovinskih dosežkov slovenskega naroda, pojavijo eni in isti heroji, legende in ikone in poslušamo laži in prikazovanje prikrojenih informacij. Še posebej sta izpostavljena dva dogodka in sicer poskus odvzema orožja Teritorialne obrambe (TO) ter čas nastanka Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Ne ponavljajmo ampak zapišimo: TO ni bila nikoli razorožena in MSNZ ni bila ustanovljena 17. maja 1990. Zapišimo pa tudi, da so razorožitev TO preprečili zavedni pripadniki TO in druge, zaupanja vredne osebe, kakor tudi to, da je ta poskus razorožitve sprožil proces rojevanja tajne vojaško organizirane organizacije, ki je bila šele v naslednjih mesecih preimenovana v MSNZ. Enote TO so bile v tem kratkem obdobju poimenovane kot enote NZ (narodne zaščite), pa še to ne v vseh pokrajinah (na Dolenjskem so ostale »enote TO«). Tisto, kar je potrebno poudariti pa je, da so njeni člani-tako v TO kot v milici-pri organizaciji in delovanju te vojaško-varnostne operacije opravili pomembno in junaško delo, saj so v času, ko še ni bilo slovenskega Republiškega štaba za TO (RŠTO) uspeli organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na oborožen odpor zoper JLA. Nobena kasnejša dejanja posameznikov tega dejstva iz tistega časa ne morejo spremeniti. In za vsa ta dejanja so prejeli številna simbolna in materialna priznanja.

Najnovejša manipulacija je zapis na Nova24, kjer zapišejo, da so ovadbo zoper Kučana podali veterani vojne za Slovenijo. Ni res! Ovadbo so podali člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki ni veteranska organizacija, ampak podaljšek politične stranke SDS. Res pa je, da so v njej tudi nekateri vojni veterani, katerim so takšna ponarejanja in manipulacije zelo blizu.

Vojni veterani 91 ne pristajamo na takšne postopke in na prikrojevanje zgodovine in kot naš odgovor je organiziranje in izvedba posvetov o »Vlogi TO v procesu osamosvajanja«. Ne pristajamo na sovražni govor, na blatenje posameznikov, na grožnje in lastninjenje zaslug osamosvojitve. Zato vas, gospodje vidni osamosvojitelji pozivamo: dovolite in omogočite slovenskemu narodu, da zaživi mirno in ustvarjalno življenje in ga ne obremenjujte z vašimi političnimi in še kakšnimi drugimi ambicijami!

Ta poziv velja tudi predsedniku Republike Slovenije, ki po 25. letih velikodušno ponuja visoka državna odlikovanja posameznikom in enotam za njihov  prispevek v vojni za Slovenijo. Pripadniki TO in slovenske policije smo prejeli najvišje priznanje, katerega lahko sprejme kdorkoli, ki je razumen-to pa je priznanje in hvaležnost slovenskega naroda! V tej izjavi navedena dejstva so razlogi, da kljub prijaznemu pozivu predstavnika Urada predsednika RS predlogov za odlikovanja posameznikom ali enotam iz vrst TO in milice, ne bomo posredovali.

S spoštovanjem.
             
Ladislav Lipič                 
predsednik ZVVS

dr. Tomaž Čas
predsednik ZPVD Sever

 

 

(originalen tekst dokumenta izjave je v spodnji datotečni prilogi)

 

Slikovne priloge

  • 21. 05. 2016
    Grb Republike Slovenije


Datotečne priloge


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2852
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2812
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.02.2023 21:11:38 | čas izdelave strani: 0,454s