< nazaj na novice

30. januar 2016 / Šport / Pomembno

Kraj: Cerkno

12. veteransko prvenstvo v veleslalomu - Cerkno 2016

V soboto, 30. januarja je  v Cerknem in na smučiščih Smučarskega centra Cerkno, kjer so se odvijale letošnje spominske smučarske tekme Partizanske smučino - Cerkno 45, zopet potekalo športno in prijateljsko druženje slovenskih bojevnikov različnih generacij, od udeležencev NOB, veteranov slovenske osamosvojitvene vojne do pripadnikov Slovenske vojske. V okviru spominskih smučarskih tekem je potekalo tudi 12. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu.
Navkljub, za zimski čas ne najboljšim vremenskim razmeram,  se je na smučišču Smučarskega centra Cerkno,  zbralo  277 tekmovalcev iz vrst  borcev in članov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Policijskih veteranskih društev Sever, Zveze slovenskih častnikov ter pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Večji del tekmovalcev je tekmoval v veleslalomu, nekateri pa tudi v smučarskem teku.
Na otvoritveni slovesnosti, ki se je v prisotnosti praporščakov veteranskih združenj, odvila po že utečenem protokolu,  je udeležence nagovoril župan občine Cerkno Jurij Kavčič.
Na štartu proge Lom 3,  na katerem je potekalo  12. Prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo, se je zbralo stodvanajst  veterank in veteranov iz devetnajstih Območnih združenj ZVVS. Nekatere prijavljene tekmovalce je verjetno  razmeroma slabo vreme ali pa kakšen drug razlog odvrnil od tekmovanja  in jih na štartu ni bilo.
Tekomovalci so tekmovali posamično in ekipno.  Zmagovalci so bili vsi, ki so prišli in se spustili po tekmovalni progi.  Tukaj izpostavljamo tiste, ki so v posamičnem tekmovanju dosegli najboljše čase. V kategoriji veterank je bila najhitrejša Ida Istenič iz OZVVS Idrija Cerkno, sledili pa sta ji Bernarda Seljak iz OZVVS Idrija Cerkno in Marija Vončina iz OZVVS Mežiška Dolina.  V kategoriji moški 1951 in starejši je bil njhitrejši Miran Verčkovnik iz OZ VVS Mežiška Dolina, sledila pa sta mu Boris Jordan in Marko Mikuž, oba iz OZVVS Idrija Cerkno. V kategoriji moški od 1952  do 1961 je bil najhitrejši Dušan Seljak iz OZVVS Škofja Loka, sledila pa sta mu Zoran Homec iz OZ VVS Idrija Cerkno in Srečko Pernak  iz OZVVS Mežiška Dolina. V kategoriji moški 1962 in mlajši pa je bil najhitrejši Jure Gantar iz OZVVS Idrija Cerkno, sledila pa sta mu Miha Pivk iz OZVVS Logatec ter Matjaž Jesenko iz OZVVS Idrija Cerkno.
V ekipnem tekmovanju pa je najboljši rezultat, za katerega sta se štela po dva najboljša časa tekmovalcev v vseh moških kategorijah, dosegla ekipa OZVVS Idrija Cerkno, sledita pa ji ekipa OZVVS Mežiška Dolina in ekipa OZVVS Spodnja Savinjska dolina.
Kljub temu, da je bilo letos udeležencem  omogočeno kosilo tudi v restavraciji Alpska perla na smučišču, se je večji del  tekmovalcev spustil v dolino in se udeležil zaključne slavnostne prireditve s podelitvijo medalj in pokalov, ki se je odvijala  v Hotelu Cerkno.
Zaključne svečanosti so se udeležili tudi številni gostje, med drugimi ministrsica za obrambo Andreja Katič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, poveljnik 1. Brigade brigadir Roman Urbanč, predsednik Policijskega veteranskega združenja Sever dr. Tomaž Čas,  sekretar Zveze slovenskih častnikov,  generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič, predsednik PO ZVVS Severnoprimorske Vladimir Sedej, član predsedstva ZZB NOV Jani Alič in drugi.

Priložnostni  kulturni program so pripravili:  recitatorki  iz Osnovne šole Cerkno Kaja Lapanja in Gaja Obid ter  harmonikar Miha Peternelj, ženski pevski zbor ”Iris” iz Bukovega, pod vodstvom zborovodkinje Vojke Svetičič ,  ob spremljavi harmonikarja Jerneja Štremflja.
Udeležence je uvodoma nagovoril Miha Butara, predsednik organizacijskega odbora Partizanske smučine Cerkno '45. 
Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica za obrambo  Andreja Katič.  Uvodoma je poudarila zgodovinski pomen tedanjega dogodka, rekoč: »Partizanske smučarske tekme leta 1945 so bile v resnici pravi športni festival sredi okupirane Evrope. To je bila manifestacija veselja do življenja in znanilec miru v svetu, ki je še vedno ječal pod fašizmom in nacizmom. Tudi zaradi tega pretresljivega nasprotja med plemenitostjo športa in strahoto vojne se prvih partizanskih smučarskih tekem spominjamo s posebnim ponosom in velikim spoštovanjem.« V nadaljevanju je povedala, da so športne discipline, v katerih so leta 1945 tekmovali na športnih tekmovališčih na Cerkljanskem, discipline, ki so v širšem smislu tudi danes za Slovence zelo aktualne. Patruljni tek, ki ga v Slovenski vojski še vedno gojijo, je podlaga za biatlon in dober trening za obvladovanje gorskega sveta v zimskih razmerah ter za gorsko bojevanje, ki velja za eno pomembnih primerjalnih prednosti Slovenske vojske. Odličnost v poznavanju tega načina bojevanja nam priznavajo tudi druge članice Nata, kar potrjuje ustanovitev Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah. Center je v sodelovanju z Elanom tudi idejni vodja projekta razvoja novih slovenskih turnih smuči. V nadaljevanju je ministrica izrazila zadovoljstvo, da je bil lani v Planici odprt nov Nordijski center, eden najsodobnejših v svetovnem merilu, ki daje možnosti tako za rekreacijo kot organizacijo največjih tekmovanj, tudi na svetovni ravni.  Svoj nagovor pa je ministrica zaključila z mislijo, da je prav, da smo ponosni na pot, ki jo je prehodil naš narod, ter v optimističnem duhu izpostavila nadaljevanje pogumnega spopadanja z izzivi aktualnega trenutka.
Kot je postal na Primorskem že običaj,  je  prireditev izzvenela s primorsko himno »Vstala Primorska«, ter s podelitvijo medalj in pokalov najboljšim tekmovalkam, tekmovalcem in ekipam.

Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

 • 02. 02. 2016
  Organizatorji 12. veteranskega prvenstva v veleslalomu z ministrsico za obrambo

 • 02. 02. 2016
  Predstavniki najboljših ekip

 • 02. 02. 2016
  Najboljši tekmovalci v najstarejši skupini

 • 02. 02. 2016
  Najboljše tekmovalke


 • 02. 02. 2016
  Ženski pevski zbor Iris iz Bukovega

 • 02. 02. 2016
  Pokali in medalje so že čakali zmagovalne prejemnike

 • 02. 02. 2016
  Začetek tekmovanja in tekmovanje v veleslalomu je zaznamovala gosta megla


Datotečne priloge


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3324
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3264
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:35:38 | čas izdelave strani: 0,408s