< nazaj na novice

12. december 2015 / Pomembno

Kraj: Lesce

Pismo predsedniku države in vrhovnemu poveljniku SV

OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ZGORNJA GORENJSKA
Ljubljanska cesta  60
4240 Radovljica
Lesce, 12.12.2015

PISMO PREDSEDNIKU DRŽAVE IN VRHOVNEMU POVELJNIKU SV
G. Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana

Spoštovani predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor,

prejel sem Vaše vabili na slovesnost »Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski« ob 25-letnici postroja pripadnikov Teritorialne obrambe  v Kočevski  Reki.  Za vabilo, ki sem ga prejel  od Protokola Republike Slovenije in me verjetno vodi na seznamu kot člana Republiške koordinacijske skupine ter takratnega pomočnika  obrambnega ministra za mobilizacijo, nabor in napotitve obveznikov, se vam iskreno zahvaljujem. Še zlasti sem bil počaščen, še bolj pa presenečen, ker so na vabilu še štirje podpisniki, od katerih doslej nisem dobival takšnih ali podobnih povabil.  Posebej  ne na kakršne koli slovesnosti v Kočevsko Reko.  Žal pa se Vam moram, spoštovani predsednik Republike Slovenije, opravičiti za mojo odsotnost na  proslavi  ob 25-letnici postroja prve enote TO, ki je » zadišala po slovenski vojski«.  Kljub še vedno gorečim domoljubnim čustvom, kljub angažiranosti  v dogodkih osamosvajanja Slovenije leta 1990 in 1991, izpostavljanju življenja v neposrednem boju in kljub ponosu na čas izpred petindvajsetih let, mi vest, poštenost in cilji osamosvojitve, za katere sem deloval pred petindvajsetimi leti,  ne dopuščajo, da bi se udeleževal prireditev, ki razdvajajo slovensko javnost, potvarjajo zgodovinska dejstva  in zaradi politike ter ideoloških klišejev želijo spremeniti nacionalno zavest  in s tem tok zgodovine.  Žal, spoštovani predsednik države, pri  tej slovenski bipolarnosti, razdvojenosti,  po mojem občutku oziroma  poznavanju, pogosto  sodelujete oziroma jo pomagate celo ustvarjati.
O čem govorim? Govorim o spominskem  praznovanju »prvega postroja slovenske vojske«, ko se je 17. decembra 1990 v Kočevski Reki postrojila 27. Zaščitna brigada TO. Na tej postrojitvi delno poklicne in pretežno obvezniške enote  pripadnikov TO ja bil poleg Janeza Janše, Igorja Bavčarja, Janeza Slaparja in Toneta Krkoviča glavni prisotni in govornik predsednik Izvršnega sveta Republike Slovenije Lojze Peterle, ki je ob tem začutil »dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski«. Očitno ta dan njemu in nekaterim  diši še danes, čeprav ni resničen.  Prva postrojitev enote TO po prevzemu slovenskega poveljstva nad TO v začetku oktobra  je bila 11. 12. 1990 na Brdu pri Kranju, ko se je postrojil 3. Bataljon  21. brigade TO, ki je imel nalogo braniti brniško letališče in  katerega  pripadniki so ves čas imeli orožje »na rokah« doma.  Čeprav je bil namen tudi te postrojitve javnosti pokazati sposobnost Slovenije obraniti  svojo suverenost na eni  od najbolj nevralgičnih točk države, brniškega okna v svet, in čeprav je gorenjski postrojitvi teritorialcev prisostvoval vrhovni poveljnik, predsednik predsedstva RS Milan Kučan, se je ta dogodek v času Demosove vlade in kasnejšega ministrovanja Janeza Janše pometel pod preprogo zgodovine.  Vsaj dve uradni in javni postrojitvi manjših enot TO sta bili celo prej:  24. 10. 1990 postroj Alpskega voda pri Kardeljevi vili v Tacnu, ko se je vanjo vselil Republiški štab TO in 30. 11. 1990 postroj PSD čete v Mariboru.
Ko je pred  dvema  letoma minila 45-letnica ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije, danes že zgodovinske vojske, ki je, priznamo ali ne, odločilno prispevala  k osamosvojitvi Slovenije, ni prispelo nobeno protokolarno vabilo, saj ni bilo njenemu zgodovinskemu spominu v čast izvedene nobene državne proslave.
Žalostna, če ne kar farsična je uporaba Peterletovega citata, da je prva postrojitev  Zaščitne brigade TO »dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski«.  S takšnim razumevanjem in  citiranjem tudi v vaši vlogi, gospod predsednik države, pljunemo na povsem legalno in od Narodnega sveta potrjeno slovensko vojsko generala Rudolfa Maistra in zanikamo slovensko partizansko vojsko, ki je bila ukinjena marca 1946. Užalimo pa tudi  veliko večino teritorialcev, ki so v letih 1990 in 1991 (tudi pred tem!) s polno odgovornostjo, zavestno in s srcem delovali v enotah TO za osamosvojitev Slovenije. 
 
Druga farsa ponarejanja in politične kraje pomena osamosvajanja Slovenije je nenormalno poveličevanje Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ)s strani ene, desne politične opcije. Manevrska struktura narodne zaščite, to ime se je namreč pojavilo v Ministrstvu za obrambo šele leta 1993, ni bila realna oborožena sila,  temveč tehnično-organizacijski ukrep za legalne priprave in  vodenje pripadnikov teritorialne obrambe, milice in drugih oboroženih sil obrambe v morebitni  vojni s strani Vlade RS in v okviru Republiškega sekretariata za notranje zadeve ter  na podlagi zakona o obrambi, ki je določal namen, pristojnost in obveznost Narodne zaščite. Šlo je za organizacijske priprave legalnega prevzema in vodenja Teritorialne obrambe v okviru formacije Narodne zaščite. To je zakon dopuščal in priprave so organizacijsko tekle do  4. oktobra 1990, ko je bila »vojna« organiziranost narodne zaščite ukinjena,  poveljstvo nad republiškim štabom TO je prevzelo Predsedstvo RS, tistih nekaj več kot 140 organizatorjev Narodne zaščite (MSNZ) z odločbo republiškega sekretarja za notranje zadeve  je bilo priključenih Teritorialni obrambi. Po petindvajsetih letih pa je v govorjenju in zavesti očitno vedno bolj prisotno, da so »enote« MSNZ osamosvojile Slovenijo (!?).

Tretjo vašo nedoslednost ali slabo obveščenost  vrhovnega poveljnika Slovenske vojske sem s prizadetostjo zaznal v Poljčah  10. novembra letos, ko ste govorili na otvoritvi  NATO centra odličnosti za gorsko vojskovanje in omenili jubilejni čas  ter  Center obrambnega usposabljanja Poljče kot kraj, kjer je pred petindvajsetimi leti  Demos sprejel  zgodovinsko odločitev izvedbe referendume  za osamosvojitev Slovenije. Povsem točno, vendar nepopolno!  Ta odločitev je bila kasneje širše politično podpisana. Idejo o referendumu za osamosvojitev pa so že pred tem dali socialisti, pravzaprav Viktor Žakelj. Pri poudarjanju Demosa me je zbodla ozkost v Vašem govoru, da o Republiškem centru za obrambno usposabljanje niste mogli izreči nič širšega, nič zgodovinskega po drugi plati. Vendar je Center v Poljčah, ki ga je ustanovil republiški sekretar za obrambo Martin Košir, na področju obrambnega usposabljanja posameznikov in organizacij veliko storil vse od ustanovitve v letu 1979. Naj se danes  sliši še bolj neverjetno, so obrambna usposabljanja v Poljčah  veliko koristila pripravam na osamosvojitev v letu 1990 in 1991. V času priprav na osamosvojitev je Center v Poljčah hranil in varoval nekaj orožja, v letu 1991 pa  je bil v Centru pripravljen rezervni studio za RTV Ljubljana, torej oči in ušesa javnosti. O tem, spoštovani predsednik države, niste rekel niti besede.
S spoštovanjem vas pozdravljam,

Janko S. Stušek
Podpredsednik Območnega združenja  ZVVS Zgornja GorenjskaVir: Janko S. Stušek

Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. DRAGO VERSTOVŠEK , 05.01.2016 10:20
ocena (1)
se strinjamse ne strinjam
Mogoče pa bo...

Resnica le prišla na dan. Nekdo iz naše sredine mora začeti kričati. Približuje se obletnica najsvetlejših dni naše novejše zgodovine in kaj nam bodo slabo oz. lažno obveščeni posamezniki še predstavili. Ti največkrat dopisni člani naše osamosvojitve, nam znova in znova srevirajo svojo plat zgodbe, ki pa nima veze z resničnostjo. Ko posameznik hoče sodržavljane obvestiti o resničnih dogodkih, ga tudi uradno glasilo ZVVS-CENZURIRA in ne objavi gradiva.ki bi koristolovce razgalil!

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2837
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2793
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:29:30 | čas izdelave strani: 0,405s