< nazaj na novice

12. januar 2015 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Državljanska pobuda ZVVS in Združenja Sever za časovno in vsebinsko razširitev delovanja Nacionalnega odbora za obeleževanja spomina na 100-letnico prve svetovne vojne

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever sta dne, 12.1.2015 na Vlado RS naslovili pobudo za časovno in vsebinsko razširitev delovanja Nacionalnega odbora za obeleževanje spomina na 100-letnico prve svetovne vojne.

 

V nadaljevanju objavljamo besedilo pobude. V priponki pa se nahaja originalni dokument.

 

 

 

Spoštovani gospod predsednik,

Vlada Republike Slovenije je poleti leta 2012 ustanovila Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnice I. svetovne vojne (v nadaljevanju: Odbor) in se dejavno vključila v vseevropsko počastitev spomina na strahote »velike vojne« v želji, da se kaj podobnega ne bi nikoli več zgodilo. Temeljna naloga odbora je zagotavljanje usklajenega delovanja kulturnih, izobraževalnih in znanstvenih ustanov, društev ter drugih organizacij civilne družbe na različnih ravneh pri obeleževanju 100. obletnice I. svetovne vojne v celotnem štiriletnem obdobju. V Odbor so imenovani državljani z ugledom na področjih kulture in znanosti ter visoki uradniki različnih ministrstev. Odbor vodi minister za obrambo.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever predlagata Vladi Republike Slovenije, da se:

-    sedanji odbor preimenuje v »Nacionalni odbor za obeleževanje mejnikov slovenske poti do    dokončne osamosvojitve Slovenije leta 1991«,
-    za vodenje Odbora imenuje uglednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti ali Inštituta za novejšo zgodovino, ki bo lahko neprekinjeno vodil odbor, ne glede na morebitno spremembo oblasti, kar politično – strankarski osebnosti ni omogočeno, in
-    v odbor vključijo tudi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij.

O  B  R  A  Z  L  O  Ž  I  T  E  V:

V letošnjem letu mineva 70 let, odkar se je v Evropi končala II. svetovna vojna in kjer je bila slovenska partizanska vojska na strani zmagovite koalicije. Prav tako bo drugo leto 25. obletnica, ko se je končala osamosvojitvena vojna za samostojno Slovenijo, po kateri je Slovenija postala samostojna država v demokratični družini evropskih narodov.
Ne samo I. svetovna vojna, temveč vsi trije zgodovinski dogodki oziroma mejniki in z njimi povezane obletnice povezujejo in obeležujejo pot nacionalnega osvobajanja in dokončne osvoboditve Slovencev, torej pot, ki je pripeljala do tega, da smo postali enotna, samostojna in suverena država Slovenija.

Slovenci so pred I. svetovno vojno živeli v eni skupni, čeprav tuji državi. Po koncu vojne je bilo, po volji zmagovalcev in zaradi nesposobnosti takratnih slovenskih politikov, nacionalno ozemlje in narodno telo razdeljeno med štiri države. Prva svetovna vojna za Slovence ni bila pozitivna zgodovinska prelomnica, v kateri naj bi Slovenci dejavno stopili v svetovno zgodovino in jo soustvarjali. Zgolj zahvaljujoč vojakoma Maistru in Švabiču ter domoljubnim katoliškim duhovnikom v Prekmurju se imamo zahvaliti, da je v Kraljevini SHS slovenski etnični prostor moral biti priznan.

V drugi svetovni vojni se je večina Slovencev z orožjem uprla okupaciji sil Nemčije, Italije in Madžarske. Ustanovljena je bila narodnoosvobodilna vojska Slovenije, ki je bila priznana tudi s strani zavezniških sil antihitlerjevske koalicije. Proti koncu vojne je XIV. divizija osvobajala Štajersko in Prekmurje, VII. in IX. korpus narodnoosvobodilne vojske Slovenije pa sta skupaj s 4. jugoslovansko armado osvobodila Trst in Gorico ter celotno Primorsko. Tako je Slovenija iz II. svetovne vojne izšla osvobojena in združena ter je z lastno partizansko vojsko skupaj z zavezniki stopila na pot samostojnosti in državnosti. In ta pot se je začela s prvim slovenskim taborom in končala z osamosvojitveno vojno leta 1991.

Prav povezanost zgodovinskih dogodkov na poti k samostojni državi omogočajo in nalagajo razširitev poslanstva in časovnega obdobja delovanja Odbora še zlasti zato, ker program sedanjega Odbora, generala Maistra in priključitev Prekmurja k matični domovini sploh ne omenja.

Mnenja smo, da bi nova sestava Odbora, vsebinska obogatitev in razširitev programa obogatilo delovanje Odbora ter obravnavo prenesla iz sedaj težiščnega prostora soške fronte na prostor celotne države. In gotovo se bo v delovanju Odbora našel prostor tudi za predstavnike veteranskih, domoljubnih in drugih organizacij civilne družbe, kar bo zagotovilo, da bo Odbor z večjo zgodovinsko natančnostjo in objektivnostjo obravnaval slovensko pot v samostojnost na celotnem nacionalnem prostoru in času. Tako bo tudi mednarodni doseg novega Odbora povečan tako v pietetnem, kot tudi v znanstveno zgodovinskem, narodno povezovalnem in tudi turistično gospodarskem smislu.

Takšna sestava, predvsem pa delovanje odbora, bo sigurno prispevalo tudi k temu, da bomo Slovenci bolj enotni na Dan državnosti ter Dan samostojnosti in enotnosti.

Spoštovani predsednik, vojni veterani združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever smo prepričani, da bi vsebinsko in časovno prenovljen program odbora uravnoteženo obravnaval najbolj usodne dogodke v zgodovini Slovencev, ki so se zgodili v enem samem stoletju. Mandat članov odbora bi zagotavljal neodvisnost od dnevne politike ter bolj objektivno razlago in predstavljanje novejše zgodovine, za katero se zavzemate. Vojni veterani verjamemo, da se boste na našo pobudo odzvali državniško odločno in tudi na ta način pokazali, da je pomiritev in sprava slovenskega naroda uresničljiva.

Želimo vam vse dobro in veliko uspeha pri opravljanju vašega pomembnega dela!        Ladislav Lipič                                                                           dr. Tomaž Čas
     predsednik ZVVS                                                             predsednik ZPVD Sever

Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2792
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2763
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 12:14:52 | čas izdelave strani: 0,413s