< nazaj na novice

20. november 2014 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Tiskovna konferenca ob 46-letnici ustanovitve TO

Danes, 20.11.2014 mineva 46 let od ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Gre za pomemben zgodovinski dogodek, na katerega smo slovensko javnost želeli spomniti veterani vojne za Slovenijo.

 

V spomin na omenjeni dogodek, je na sedežu Zveze veteranov vojne za Slovenijo potekala tiskovna konferenca, na kateri je bilo poudarjeno rojstvo in razvoj Teritorialne obrambe vse do preimenovanja Teritorialne obrambe v Slovensko vojsko.

 

Veterani vojne za Slovenijo smo upravičeno ponosni na naš prispevek v procesu osamosvajanja in na našo udeležbo v vojni, ki nam je bila vsiljena. Ponosni smo tudi na našo Teritorialno obrambo, ki je opravila svoje zgodovinsko poslanstvo takrat, ko je bilo to za slovenski narod usodno.

 

Na tiskovni konferenci so sodelovali: Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, Marjan Grabnar, podpredsednik ZVVS in Jože Kuzman, podpredsednik ZVVS.

 

V nadaljevanju objavljamo uvodne poudarke predsednika ZVVS na tiskovni konferenci:

 

Podrejanje brigad TO pod poveljstvom JLA je po letu 1985 postalo pravilo,  formalno opravičeno s preimenovanjem Generalštaba JLA v Generalštab OS SFRJ. In ker je bila TO sestavni del OS, je postala podrejena GŠ JLA. V vrstah pripadnikov TO in med prebivalstvom pa je vedno bolj postajala slovenska vojska in le kot taka sestavni del OS SFRJ.


TO je bila sposobna za samostojno opravljanje nalog, morda ne za frontalno obrambo, vsekakor pa za samostojno preprečevanje okupacije tudi brez JLA z uporabo partizanskega načina bojevanja. Vsekakor ne drži prepričanje mnogih, da je bila TO nekakšen privesek JLA.


Skratka, TO je bila slovenska narodna vojska, vredna popolnega zaupanja, kar se je pokazalo v vojni za Slovenijo.

 

Uporaba slovenskega jezika kotpogovornega in še bolj kot poveljevalnega jezika, je bila izrednega pomena. Slovenski jezik je bil uporabljen povsod - na vajah, seminarjih, tečajih in vseh drugih oblikah usposabljanja. Skupni so bili le topografsko-taktični znaki, katere smo uporabljali pri risanju kart. Tudi vsa poročila, ukazi, povelja in ostali dokumenti so se izdelovali v slovenskem jeziku. Ob tem je potrebno izpostaviti v 70. letih izdan Vojaški slovar avtorja prof. Toma Korošca, ki je bil pomemben ne samo z nacionalnega temveč tudi z jezikovno-kulturnega vidika. Navedene trditve lahko podkrepimo še z naslednjimi podatki: TO so financirale občine, delovne organizacije in republika tako, da je tudi na področju opremljanja imela svojo visoko stopnjo avtonomije in bila najbolje opremljena med vsemi TO republik in pokrajin takratne države. Teritorialni princip popolnjevanja enot z vojaškimi obvezniki je zagotavljal kadre iz lokalnih skupnosti, torej domačinov, ki so dobro poznali ozemlje in katere so dobro poznali tudi domačini (nekoliko drugače je bilo za manevrske enote, to je brigade). Vse enote so se oskrbovale iz lokalnih virov, torej domačih dobaviteljev.
To je le nekaj značilnosti, ki so krasile TO in jo naredile za slovensko nacionalno vojsko.
Maja 1990 je prišlo do poskusa razoroževanja TO. Potrebno je pojasniti, zakaj poskusa in ne razorožitve (velikokrat uporabljamo izraz razorožena TO, da bi v nadaljevanju zaključili in govorili, koliko orožja je ostalo v skladiščih TO in koliko štabov ni predalo orožja). Potem pa v časopisni polemiki razberemo, da je Slovenija že jeseni 1990 pomagala v orožju sosedom. Sam sem takrat napisal, da tudi nas veterane zanima kako to, ko pa je zaradi »razorožitve« nastala cela afera, o kateri se je govorilo 23 let.

Zakaj veterani menimo, da je današnji dan za slovensko vojaško zgodovino pomemben?
Predvsem zato, ker je TO tretja slovenska vojska v vojaški zgodovini Slovencev in slovenskega  naroda in ker je TO skupaj z milico in slovenskim ljudstvom bila oborožena moč, katere pripadniki so se z orožjem uprli JLA v vojni, ki nam je bila vsiljena in smo v tej vojni zmagali. To je v tem procesu sodelovala do 25. oktobra 1991, ko je slovensko ozemlje ostalo brez prisotnosti tuje vojaške sile na svojem ozemlju in dosegla svojo polno suverenost. Zato slovenskemu političnemu vodstvu, posebej poslankam in poslancem Državnega zbora veterani vojne za Slovenijo predlagamo, da 25. oktober 1991 razglasijo za Dan suverenosti, ki naj bo za državljanke in državljane RS prazničen in slavnosten dan; dan, ko smo končno dobili svojo suvereno državo.


Izraza »suverena in suverenost« bosta mogoče spomnila vse tiste najbolj odgovorne voditelje minulih 23 let, kaj ta izraza simbolno in tudi v resničnosti našega vsakdana pomenita. Tudi veterani se zavedamo, da se je bilo potrebno delu svoje suverenosti ob vstopu med demokratične države evropskih narodov na posameznih področjih odreči (na obrambnem, finančnem področju); to pa seveda ne pomeni, da se je moramo odrekati neprestano in po koščkih, kakor se kateri vladajoči politiki zazdi. Prepričani smo, da bodo vsi tisti, ki so Slovenijo postavili na zemljevid nesamozavestnih in hlapčevskih držav za to svoje početje prej ali slej morali prevzeti tudi politično odgovornost. Za minulo privatizacijo, razprodajo državnega premoženja, bančne luknje, namerno zgrešene investicije, kot je TEŠ6 in podobne; za vse bo potrebno sprejeti odgovornost, ne glede, na kakšnem visokem položaju je kdo danes.


Naj se vrnem k naši suverenosti, katero smo sebi in svojim potomcem priborili. Zavedamo se, da je v današnji družbi povezovanje in sodelovanje ter sožitje med narodi izrednega pomena in je trud za te vrednote nujno početje vseh nas, še posebej naših voditeljev.To pa zahteva pokončno držo, samozavest in ponos, in ne priklanjanje vsakemu predlogu in zahtevi, ki je izrečena vsepovsod drugje, samo ne doma, v Sloveniji.

 

 

Slikovne priloge

  • 20. 11. 2014
    Ladislav Lipič, predsednik ZVVS in podpredsednika ZVVS Marjan Grabnar in Jože Kuzman

  • 20. 11. 2014
    Tiskovno konferenco je vodil predsednik ZVVS Ladislav Lipič

  • 20. 11. 2014
    Udeleženci tiskovne konference


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 7282
št. pogledov trenutnega uporabnika: 7263
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 10:50:59 | čas izdelave strani: 0,418s