< nazaj na novice

17. november 2014 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Teritorialna obramba je bila vsega zaupanja vredna slovenska vojska

Tudi letos se spominjamo zgodovinsko pomembnega datuma ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije, tiste oborožene sile, ki je skupaj z enotami milice ter slovenskim narodom z orožjem v roki obranila plebiscitarno odločitev vseh državljank in državljanov Slovenije, da želijo živeti v samostojni, neodvisni in suvereni državi.

Teritorialna obramba je bila ustanovljena 20. novembra 1968 in najbolj pogosto jo povezujemo z intervencijo takratne Sovjetske zveze na Češkoslovaško v mesecu avgustu istega leta. Seveda pa so bile pri sprejemu tako pomembne odločitve v zapletenih mednarodnih okoliščinah prisotne tudi druge okoliščine, kot je bila negotovost na bližnjem vzhodu in celotna politika uporabe sile v mednarodni skupnosti. Vse te okoliščine so pomembno vplivale na vsebino in razvoj takratne obrambne politike in razvoj ter vlogo JLA. Gotovo so bili dogodki na Češkoslovaškem politično ocenjevano v tistem obdobju tudi priložnost za krepitev notranje enotnosti in preusmeritev pozornosti iz mednacionalnih napetosti po brionskem partijskem plenumu na krepitev obrambne sposobnosti takratne države. Prav gotovo pa se je takrat začel rušiti mit o obrambni samozadostnosti JLA in uveljavljanje koncepta splošnega ljudskega odpora je bil odgovor z daljnosežnimi posledicami in še posebej smo te pozitivne posledice znali izkoristiti v Sloveniji v začetku devetdesetih let minulega stoletja.
Z novo doktrino splošne ljudske obrambe je zgodovina republikam ponudila priložnost za lastno organiziranost na obrambnem področju in v Sloveniji je bila ta priložnost najbolje izkoriščena. V njej so odgovorni videli novo priložnost ponovnega zametka slovenske vojske, ki jo je Slovenija izgubila leta 1945. Tako se je, ne glede na njen celoten razvoj, vzpone in padce, prepodrejanje in številne organizacijske spremembe, Teritorialna obramba razvila v spoštovanja vredno oboroženo silo. Med samimi pripadniki TO in med prebivalstvom je vse bolj postajala slovenska narodna vojska in le kot taka tudi del Oboroženih sil Jugoslavije. V celotnem obdobju svojega obstoja je dosegala največje uspehe in njene brigade so bile velikokrat razglašene za najboljše v takratni skupni državi. Bila je sposobna za samostojno opravljanje nalog in nikakor ni bila le privesek JLA.
Vsekakor je ponovno potrebno izpostaviti njeno trdno vez s prebivalstvom, uporabo slovenskega jezika in kar je zelo pomembno, poveljevalni jezik je bil slovenski! V sedemdesetih letih smo dobili prvi Slovenski vojaški slovar, katerega je vsak častnik in celoten poveljujoči kader v TO s ponosom ne samo nosil v torbici, ampak tudi aktivno uporabljal. Ravno zaradi naštetih značilnosti je zdržala in njeni pripadniki so imeli moč upreti se vsem pritiskom JLA ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Ni uspel poskus takratnega RŠTO in vrha JLA, da bi razorožili TO. Nasprotno! Tihi, vendar učinkovit odpor je omogočil delovanje tajne vojaško organizirane Narodne zaščite ter nato oktobra 1990 ustanovitev novega, slovenskega Republiškega štaba za TO, ki je bil podrejen takratnemu Predsedstvu Republike Slovenije.
V decembru se bomo spomnili tudi prvega postroja dela enot 27. zaščitne brigade TO iz 30. razvojne skupine, ki je bila namenjena zaščiti takratnega republiškega vodstva. To je bil pomemben dogodek, saj je takrat Slovenija tako domači kot tuji javnosti pokazala, da razpolaga z upoštevanja vredno vojaško silo, s svojo Teritorialno obrambo!
Kot vrhunec te uspešne poti pa so enote TO sodelovale v varovanju plebiscita ter nato v osamosvojitveni vojni, v vojni za Slovenijo in v tej vojni skupaj z milico in celotnim prebivalstvom tudi zmagale!  Žal pa so v tej vojni nekateri pripadniki izgubili svoja življenja. Darovali so svoja življenja, največ, kar so lahko in za to žrtev jim bodimo večno hvaležni!
Naj ne bo nikoli pozabljeno!


Ladislav Lipič
  predsednik

Slikovne priloge

 • 17. 11. 2014
  TO Premik '91

 • 17. 11. 2014
  TO Sleme, 1984

 • 17. 11. 2014
  TO Ribnica

 • 17. 11. 2014
  TO Lesce, 1988


 • 17. 11. 2014
  TO Cerklje, 1988

 • 17. 11. 2014
  TO Cerklje, 1988

 • 17. 11. 2014
  TO Bloke, 1977

 • 17. 11. 2014
  TO Bloke 1977Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2377
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2354
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.11.2022 10:47:36 | čas izdelave strani: 0,413s