< nazaj na novice

15. januar 2014 / Obvestila

Kraj: Vrhnika

Na Vrhniki odprli razstavo VETERANI NE SKRIVAMO

Na Vrhniki odprli razstavo VETERANI NE SKRIVAMO

V torek, 14. Januarja 2014 so veterani vojne za Slovenijo iz Območnega združenja Vrhnika – Borovnica odprli razstavo s pomenljivim naslovom VETERANI NE SKRIVAMO. Osrednji govornik na otvoritveni slovesnosti je bil predsednik ZVVS, general Ladislav Lipič, ki je v nagovoru veteranom in obiskovalcem poudaril, da so časi zaslugarstva neizbežno mimo in da dolžnost veteranov je preprečiti drugo delitev Slovenk in Slovencev, kakršna je bila po 2. svetovni vojni. Otvoritveno slovesnost je spremljal domoljubno naravnan glasbeno-kulturni program.

 

Veterani vojne za samostojno Slovenijo z Vrhnike in Borovnice so si kot temeljno nalogo v statut društva zapisali skrb za ohranjanje spomina na priprave in na vojno za samostojno Slovenijo. Ob 20-letnici ustanovitve Združenja veteranov vojne za Slovenijo so se tako odločili pripraviti dokumentarno razstavo in na njej predstavili zbrano gradivo o osamosvajanju na njihovem območju, obenem pa so predstavili še svojo organizacijo in delo v preteklih 20 letih.

Vsebino in gradivo za  razstavo je zbrala skupina veteranov iz OZVVS Vrhnika – Borovnica, oblikovanje in postavitev pa Humanistično umetniško društvo Karel Barjanski iz Borovnice. Razstavo so veterani poimenovali pojmljivo : VETERANI NE SKRIVAMO, za prvo postavitev pa so izbrali Dan zmage – 25. Oktober, v spomin na dan, ko je JLA leta 1991 zapustila Vrhniko in Slovenijo.

Drugo postavitev pa je omogočil Zavod Ivana Cankarja v Cankarjevem domu na Vrhniki. Odprtje razstave so posvetili 20-letnici registracije Združenja veteranov vojne za Slovenijo (11.1.1994). 

 

Razstava VETERANI NE SKRIVAMO je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00, ob nedeljah pa od 10.00 do 12.00 ter v času vseh prireditev v Cankarjevem domu na Vrhniki. Ob nedeljah hkrati pripravljajo tudi voden ogled in predstavitev filma. Vsi ,ki se zanimajo za ogled. Lahko dobijo več informacij  na elektronskem naslovu: jozef.molk@kabelnet.net.

 

Na otvoritvi razstave na Vrhniki je prisotne pozdravil gostitelj, župan Vrhnike Stojan Jakin, slavnostni govornik pa je bil predsednik Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Ladislav Lipič. Poudaril je med drugim: »Udeleženci udeleženci dogodkov iz časa dokončne osamosvojitve Slovenije moramo poskrbeti, da pridemo čim bližje resnici in da ne ostajajo za nami nerešene zgodbe, ki bi se tako kot rdeča nit vlekle skozi slovensko zgodovino. Na številna vprašanja še nimamo pravih odgovorov:   kakšna so bila razmerja med takratnim predsedstvom RS - Koordinacijsko skupino - RŠTO; kakšen je bil prispevek 1. brigade TO in še kaj. Zato je sedaj čas, da poiščemo odgovore na čim več nejasnih vprašanj. Veterani to počnemo na raznih posvetih, pogovorih in v letošnjem letu bomo nadaljevali s pogovori na okroglih mizah, kajti danes imamo na razpolago ustne vire, vendar je bledenje človeškega spomina nezaustavljivo. Veliko pomembnih odločitev ni bilo zapisanih, so pa še ostale v spominu in čeprav so včasih prisotni pretirano herojstvo ali poskusi izkrivljanja resnice, še vedno lahko pridemo vsaj blizu resnici. Ob tem moramo vedeti, da je obdobje zaslugarstva nepreklicno minilo.

Ob našem trudu si želimo večjo pomoč ustreznih ustanov, predvsem tistih, ki hranijo arhivske materiale in tudi posameznikov, ki so oblikovali zasebne arhive, kajti to zgodovinsko obdobje pripada slovenskemu narodu in ne posameznikom.

 

Ne smemo si tudi dovoliti pripomb, da lahko prej dobiš arhivski material iz Beograda kot od naših ustanov. Prav tako ni nobene potrebe, da bi resnico o osamosvajanju in dokončni osamosvojitvi Slovenije ugotavljali naši zanamci. Iskanje resnice je naša naloga in samo še pravočasno ugotovljena resnica o tem zgodovinskem obdobju, v katerem smo imeli čast in privilegij sodelovati, bo preprečila še drugo delitev Slovenk in Slovencev. Če že ni uspela sprava zaradi delitev v 2. svetovni vojni, je naša dolžnost, da storimo vse in preprečimo posameznikom v slovenski politiki, da nas ponovno razdelijo. Prepričan pa sem, da nam bo to vrnilo naš ponos in našo samozavest. Zato so takšne razstave, kot je današnja, pomemben kamen v velikem mozaiku osamosvajanja Slovenije.« 

Boris K. in Matjaž Žirovnik

Slikovne priloge

 • 15. 01. 2014
  Odrptje razstave VETERANI NE SKRIVAMO

 • 15. 01. 2014
  Odrptje razstave VETERANI NE SKRIVAMO

 • 15. 01. 2014
  Odrptje razstave VETERANI NE SKRIVAMO - Ladislav Lipič

 • 15. 01. 2014
  Odrptje razstave VETERANI NE SKRIVAMOKomentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. ANTON KOLAR , 13.02.2014 18:49
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
Zaslugarstvo

Prav zanima me kdo si je izmislil izraz zaslugarstvo in kaj naj bi pomenil. Dejstvo je, da imamo veterani vojne za Slovenijo zasluge za osamosvojitev , nasproti tistim,ki v pripravah na osamosvojitev in osamosvojitveni vojni niso sodelovali ali so ji nasprotovali ali celo sodelovali na strani sovražnika JLA,kot so nekateri Slovenci - visoki oficirji JLA,ki v predvidenem roku niso pristopili na našo stran.Imam občutek, da prav nasprotniki osamosvojitve in naši sovražniki iz leta 1991 sedaj skušajo na vse kriplje razvrednotiti naša prizadevanja in rezultate iz let 1990 in 1991.

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3493
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3455
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.05.2022 23:10:58 | čas izdelave strani: 0,468s