< nazaj na dogodke

20. junij 2012 / Proslave / Pomembno

Kraj: MEDVEDJEK

GOVOR PREDSEDNIKA ZVVS LADISLAVA LIPIČA NA MADVEDJEKU, 17.9.2012

Spoštovane veteranke in veterani vojne za Slovenijo,
pripadniki Slovenske vojske in Slovenske Policije,
spoštovani general Albin Gutman, poveljnik TO Dolenjske v času osamosvojitvene vojne,
spoštovani udeleženci današnje slovesnosti,
župani občine Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno.

V prihodnjih dneh se bodo zvrstile različne in številne prireditve v spomin na čas osamosvajanja Slovenije in na ključne dogodke v zaključnem delu tega procesa, na samo osamosvojitveno vojno leta 1991.

Tudi današnja slovesnost je namenjena počastitvi Dneva državnosti in počastitvi 21. obletnice samostojne države Slovenije. Namenjena pa je tudi spominu na enega najbolj prepoznanih dogodkov: Spopad enot TO in milice z enoto JA.
Postavljanje barikad, miniranje nadvoza, kolona tovornih vozil z zaporo magistralke, številni civilisti, vozniki, celo avtobus z otroci in osebna vozila - vse to so bile okoliščine, ki so narekovale skrajno previdno ukrepanje poveljnikov. Težave z zvezami, težave pri prenosu povelj iz različnih ravni poveljevanja in vodenja so še bolj oteževale že tako zapletene razmere. V zavesti pripadnikov TO in milice ter vseh, ki so v spopadu sodelovali, še vedno ni bilo, da je pred nami sovražnik, ki ga želimo zaustaviti ter da se je dejansko vojna že začela. Ni potrebno posebej omenjati, da enote TO niso bile oborožene za vse oblike bojevanja. Ni bilo dovolj protioklepnega orožja, orožja za zračno obrambo in za ognjeno podporo pa sploh ne. Zato je bilo že delovanje protiletalskih topov z znamenitih BOV-ov uničujoče in pri tem obstreljevanju je bilo šest ranjenih in kasneje je pripadnik TO Franc Uršič  umrl  v bolnišnici. Sledili so tudi letalski napadi JA, ki so terjali osem smrtnih žrtev ter veliko materialne škode.

Vse to je potrebno vedeti in upoštevati, ko z današnje časovne oddaljenosti ocenjujemo čas spopadov in vojne. Pa tudi to, da so razen TO in milice sodelovali tudi drugi, kot so delavci in uslužbenci dolenjskih gospodarskih in negospodarskih podjetij, mediji, ki so obveščali javnost, pripadniki enot civilne zaščite, lovci, radioamaterji, zdravstveno osebje. vsa ta mobilizacija organizirane moči prebivalcev Slovenije je bila odločilna za to, da je naša vojna bila kratka in uspešna in da smo realizirali poglavitni cilj - plebiscitarna odločitev slovenskega naroda za samostojnost je bila uresničena. Na žalost tudi z žrtvami, katerih se tudi ob tej priložnosti spominjamo s spoštovanjem in hvaležnostjo. Zato si ne očitajmo, kaj smo naredili narobe in kar bi kdo danes naredil drugače in bolje, ne lastimo si nečesa, kar nam ne pripada, pač pa bodimo ponosni na to, da smo dosegli vojaško zmago, da so jo dosegle takratne obrambno - varnostne strukture ob podpori državljank in državljanov Slovenije.

Da bi takratne razmere bolje razumeli mladi, rojeni neposredno pred in po osamosvojitveni vojni, kateri se to iz svojih učbenikov ne morejo naučiti, ker je v njih zapisano zelo malo ali skoraj nič. Želim povedati še naslednje: V začetku 90-let so se vrstili pomembni politični dogodki v začetem procesu osamosvajanja , čeprav takrat naši cilji niso bili tako jasno razvidni, kot so bili kasneje uresničeni. Vendar razen političnih dogodkov pri nas, je tisti čas zaznamovalo tudi širše družbeno vrenje, še posebej v vzhodni Evropi. Tisti, ki smo bili takrat v stalni sestavi TO in milice, pa smo zaznali tudi signale, ki so nakazovali, da se tudi znotraj takratnih oboroženih sil Jugoslavije, katere sestavni del je bila tudi TO, nekaj dogaja in da JA ne bo mirno opazovala to vrenje. Pričakovati je bilo, da bo armada prav gotovo poskušala z orožjem preprečiti kakršnokoli spremembo družbenega sistema. Ta predvidevanja so se pokazala kot točna in po ukazu iz Beograda je takratni general Hočevar izdal ukaz za preselitev orožja iz skladišč TO, ki so bila izven vojašnic JA in so bila last Slovenije, v skladišča JA. Po sprejemu tega ukaza smo se v štabih znašli v dilemi, kaj skriti. Osebne stiske so bile velike, vendar le do trenutka, dokler v štabih nismo dobili natančnih informacij in navodil iz takratnega predsedstva RS in Republiškega sekretariata za LO. Po navedenih dogodkih se je v poletnem času začel proces oblikovanja MSNZ, ki je predstavljala prehodno rešitev  za obdobje, dokler se ne uredijo kadrovske in organizacijske zadeve, predvsem v RŠTO. V njej so večino ključnih dolžnosti   prevzeli častniki TO, ki so nasprotovali oddaji orožja ter ponekod sekretarji in drugi delavci upravnih organov za LO v občinah.

Skratka, takrat, v mesecih od maja do jeseni istega leta smo preprečili popolno razorožitev TO. Tako o tem procesu preprečitve odvzema orožja, kot o procesu oblikovanja in vlogi, ki jo je opravila MSNZ je bilo do sedaj veliko napisanega in ugotovljenih veliko novih dejstev. Enako je bilo storjeno tudi v združenju policijskih veteranskih društev SEVER, kjer so prav tako svojo vlogo v MSNZ opisali tako, da je sedaj tako "ZELENA" kot "MODRA veja, kar najbližje zgodovinskim dejstvom.

In zato spoštovani, se danes ni več potrebno prepirati o tem, kdo je orožje oddal in kdo ne, izražati dileme, katera TO je opravila pomembno zgodovinsko vlogo in ali je MSNZ obstajala ali ne. Popolna razorožitev TO je bila onemogočena, MSNZ je imela v določenem obdobju našega osamosvajanja ne samo pozitivno, ampak zelo pomembno vlogo in kar je najpomembneje - zmagali smo in Slovenija je postala samostojna in mednarodno priznana država. In zato je ena od naših nalog ohranjanje spomina na dogodke, katerih sem govoril in seveda na vse pomembne dogodke v naši zgodovini - od prve svetovne vojne, generala Maistra ter bojev za severno mejo, TIGR-ovcev, na obdobje NOB in slovensko partizansko vojsko, na obdobje nastajanja in delovanja TO od 1968 do leta 1995, ko se je preimenovala v SV. Predvsem pa na odporništvo slovenskega naroda v boju za narodov obstoj.

Čeprav sem se želel v svojem govoru izogniti kakršnikoli polemiki in kritičnosti, sem vseeno kot predsednik ZVVS dolžan opozoriti na naslednje: ZVVS je domoljubna, samostojna, nevladna in nestrankarska organizacija. Zato bomo svoje poglede in mnenja na različne krivice, ki se dogajajo našim članicam in članom in tudi sami organizaciji, izražali jasno vendar mirno in dostojanstveno. Tako, kot smo zelo jasno, obširno in vljudno opozorili naše poslance in poslanke v DZ o ukinjanju in krčenju že pridobljenih pravic iz Zakona o vojnih veteranih ter izrazili svoja nestrinjanja z izločitvijo našega predstavnika iz organizacijskega odbora za državne proslave. To smo storili skupaj z Zvezo policijskih veteranskih društev SEVER. Na žalost ni bil odziva od nikogar. Takšen odnos do tistih, ki so z orožjem v roki podpisali  plebiscitne odločitve takratnega vodstva in tudi do žrtev vojne za Slovenijo je nekorekten, neetičen, nepošten in omalovažujoč in kot takšen zanika prispevek vseh veteranov k osamosvojitvi Slovenije. Nobena država se do prispevka svojih veteranov ne bi smela obnašati tako, ne glede na razmere, katere razumemo in želimo deliti breme z vsemi prebivalci Slovenije. zaslužili bi si vsaj odgovor in kratko pojasnilo. To bi bilo pošteno do vseh udeležencev vojne za Slovenijo, saj smo se lahko osamosvojili s pomočjo vseh ljudi in te zasluge ne gredo samo veteranom, ampak vsem ljudem in ustanovam v Sloveniji.

Rad bi dejal še naslednje: 20 let je dovolj za prerekanje o zaslugah. Prepričan sem, da ljudje to ne sprejemajo z naklonjenostjo  in razumevanjem in jim je tega dovolj. Veterani vojne za Slovenijo v teh prepirih ne nameravamo sodelovati. Ljudje želijo slišati, kdaj bodo dobili nova delovna mesta, kako bodo šolali svoje otroke in kdaj bodo za svoje delo dobili dostojno plačilo. Zato je sedaj skrajni čas za zaustavitev tega "pohoda nasilne resnice". Sedaj je čas za medsebojno razumevanje, za sodelovanje in solidarnost.

Spoštovani,

ob Dnevu državnosti vam iskreno čestitam. preživimo praznik lepo in veselo, saj je v njega vtkan tudi nas prispevek.

Želim vam lepo nedeljo !

Slikovne priloge

  • 21. 06. 2012
    gen. Lipič na Medvedjeku 17.06.2012


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. MILAN ARH , 21.06.2012 14:41
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
Popravek!

Lep govor. Vendar pa popravite datum v naslovu; 17.9.2012 še ni bilo! Verjetno je bilo to 17.6.2012.

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2800
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2775
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 18:26:49 | čas izdelave strani: 0,424s