< nazaj na dogodke

24. junij 2011

Kraj: Ptuj

OZVVS Ptuj

Odprtje spominske plošče na Cestnem podjetju Ptuj

V spomin na tajno skladišče dokumnetov Občinskega štaba Teritorialne obrambe Ptuj smo OZVVS Ptuj in Cestno podjetje Ptuj odprli spominsko ploščo, ki smo jo posvetili 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in vojne za Slovenijo.

 

V času priprav na osamosvojitev je bila velika negotovost glede razpleta dogodkov.

Ko smo maja 90 doživeli poskus razorožitve Teritorialne obrambe in so dejanja JA kazala na to, da bo izveden poskus preprečitve osamosvojitve Slovenije je bilo potrebno izvesti postopke za zavarovanje dokumentov Teritorialne obrambe in oborožitve. V te namene so se po območju tedanjega Občinskega štaba Ptuj organizirale tajne lokacije za hranjenje orožja in dokumentov.

Takšna tajna lokacija je bila tudi v zgradbi CPP v katero so v hranjenje prenesli mobilizacijske dokumente, načrte oviranja, evidence pripadnikov enot in materialne evidence, evidence tajnih skladišč orožja in podatke o vrstah in količini oborožitve v Občinskem štabu Teritorialne obrambe Ptuj.

To se mogoče v današnjem času zdi enostavna naloga. Takrat v letih 90/91 pa je bila odločitev za sprejem orožja ali dokumentov v hranjenje hrabro dejanje. V tistem času ni mogel nihče predvideti kako se bodo dogodki odvijali v nadaljevanju in kakšen bo njihov izid.

Zato bi danes, ob 20. obletnici samostojnosti, morali biti še posebej ponosni na tiste, ki so si takrat upali skrivati dokumente, na tajnih lokacijah skrivati orožje, bili pripravljeni sprejemati pomembne odločitve in na koncu bili pripravljeni prijeti za orožje ali s kamionom zablokirati ceste in se postaviti v bran novi državi. Zaposleni v Cestnem podjetju Ptuj so svoj delež hrabro in uspešno opravili pa naj gre za skrivanje dokumentov ali zagotovitev vozil in ljudi pri izvajanju oviranja po območju takratne Občine Ptuj. Za vse to jim gre iskrena hvala.

Spominska plošča pa naj bo v spomin na to, da nam samostojna država ni bila podarjena ampak smo si jo izborili v obrambni vojni.

Za postavitev plošče gre zahvala predsedniku uprave CPP gospodu Ferdinandu Veingerlu in vsem zaposlenim v Cestnem podjetju Ptuj.

Na svečanosti so spregovorili gospod Ferdinand Veingerl predsednik uprave Cestnega podjetja Ptuj, Vlado Žgeč predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj in podpolkovnik Miran Fišer medvojni poveljnik Območnega štaba TO Ptuj.

Veterani Ptuja

 

Slikovne priloge

 • 24. 06. 2011
  Odprtje plošče

 • 24. 06. 2011
  Nagovor podpolkovnika Mirana Fišerja

 • 24. 06. 2011
  Nagovor predsednika uprave CPP Ferdinanda Veingerla

 • 24. 06. 2011
  Plošča s častno stražo


 • 24. 06. 2011
  Plošča pred odkritjem


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2568
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2542
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.09.2020 05:55:31 | čas izdelave strani: 0,439s