< nazaj na dogodke

27. januar 2022

Kraj: Brežice

Iz zgodovine Teritorialne obrambe Brežic - Strelsko tekmovanje leta 1985

Leta naporov, usposabljanj, vojaških urjenj ter zagotavljanja materialnih pogojev za delovanje in dvigovanje bojne pripravljenosti enot in štabov Teritorialne obrambe so končno obrodila bogate sadove. Investicija v Teritorialno obrambo – oboroženo silo slovenskega naroda se je ob koncu tisočletja pokazala kot ena izmed najboljših in učinkovitih investicij slovenskega naroda v vsej njegovi zgodovini. Teritorialna obramba je ob minimalnih izgubah uspešno obranila Slovenijo in postala ena izmed najuspešnejših organizacij v zgodovini Slovencev, ki je v celoti izpolnila svoje poslanstvo. S tem si je trajno zagotovila odlično mesto na spoštljivi lestvici narodovega spomina.


V enotah TO so se vojaški kolektivi gradili več let. Fantje so se med sabo poznali, si medsebojno zaupali, zaupali pa so tudi neposredno nadrejenim in bili so visoko motivirani. Teritorialna obramba občine Brežice je bila ocenjevana z ocenama visoko prav dobro in prav dobro. Vse to je pripomoglo, da je bila Teritorialna obramba Posavja po letu 1985 dvakrat razglašena za najboljšo TO v Sloveniji. Na tem mestu naj ne bo odveč ponovno zapisati dejstvo, da smo imeli Slovenci trikrat najboljšo brigado TO v Jugoslaviji.


Od ustanovitve v letu 1968 do konca osemdesetih se je Teritorialna obramba številčno krepila, opremljala in z usposabljanjem dosegla visoko bojno pripravljenost. Za pripadnike Narodne zaščite (NZ) delovne organizacije Komunalnega in obrtnega podjetja Brežice je štab TO Brežice v sodelovanju s Postajo milice Brežice izvedel usposabljanje v ravnanju in streljanju s pištolo. Interes vodstev Krajevnih skupnosti in delovnih organizacij v občini Brežice je bil za usposabljanje NZ v vojaških veščinah velik, zato so v štabu TO tovrstne dejavnosti načrtovali tudi v naslednjih letih. V OŠTO Brežice so želeli še dodatno popestriti zanimanje med občani in določenimi strukturami, zato so leta 1984 in nato leta 1985 pripravili 1. in 2. odprto prvenstvo TO občine Brežice v streljanju z vojaško puško. Z razpisom so na tekmovanje prek občinskih organov in organizacij povabili ekipe krajevnih organizacij Zveze rezervnih vojaških starešin (ZRVS) občine, ekipe osnovnih organizacij Zveze socialistične mladine Slovenije (OO ZSMS) občine, ekipe komitejev za SLO in DS ter ekipe NZ KS in DO iz občine. Udeležba na tekmovanjih je bila dobra, kakor tudi strelski rezultati, vendar pa ni bila dosežena množičnost.

Leta 1985 je bilo 2. odprto prvenstvo Teritorialne obrambe občine Brežice v streljanju z vojaško puško na strelišču vojaškega letališča Jugoslovanske ljudske armade v Cerkljah ob Krki. Zmagala je ekipa v sestavi Tomaž Teropšič (43 zadetkov), Josip Bostič (42) in Robert Kranjc (40). Kot materializiran spomin na omenjeno tekmovanje sta se ohranila črno bela fotografija in pokal zmagovalne ekipe. Na fotografiji so strelci prvih štirih ekip in komandant TO Brežice kapetan Mitja Teropšič v uniformi oficirja Teritorialne obrambe Socialistične Republike Slovenije. Nekdanji teritorialec Mitja Teropšič, danes upokojeni polkovnik Teritorialne obrambe in Slovenske vojske Republike Slovenije je vojni veteran ter drugi in zadnji komandant Teritorialne obrambe občine Brežice. Leta 1990 je bil na dolžnosti načelnika občinskega štaba narodne zaščite. Osamosvojitveno vojno junija 1991 je pričakal na dolžnosti namestnika poveljnika in istočasno načelnika 25. območnega štaba TO, katerega cona odgovornosti je bilo Posavje. V Slovenski vojski Republike Slovenije je bil na različnih poveljniških položajih. Skoraj polnih 35 let je opravljal različne vojaške dolžnosti od pitomca do vojaškega starešine in poveljnika. Je nosilec visokega državnega odlikovanja – častnega znaka svobode Republike Slovenije.

 

Tudi člani zmagovite strelske ekipe so naredili lepe kariere. Dr. Tomaž Teropšič je priznani slovenski znanstvenik, vojaški in vojni zgodovinar, muzealec, publicist, dolgoletni uspešni menedžer v kulturi, vojni veteran in častnik. Je muzejski svetnik in znanstveni sodelavec, njegova bibliografija pa obsega preko 270 bibliografskih enot in pomeni velik prispevek v zakladnico slovenskega zgodovinopisja. Za časa njegovega vodenja muzeja je bila ustanova, kot prvi muzej v Sloveniji, odlikovana s častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge in prispevek pri ohranjanju kulturne dediščine in razvoju kulturnega življenja. Josip Bostič je upokojeni podpolkovnik Slovenske vojske. Je športni pilot in potapljač. Bostič je prvi poveljnik 10. bataljona za mednarodno sodelovanje Slovenske vojske. Z enoto je sodeloval v prvi mednarodni misiji v Albaniji, prvi udeležbi slovenskih pripadnikov v mirovni misiji OZN na Cipru ter na prvi mednarodni vaji pakta NATO na slovenskem ozemlju (vaja CAE 98). Kot častnik se je udeležil več mirovnih misij in bil poveljnik slovenskega kontingenta Slovenske vojske v sklopu Večnacionalne bojne skupine v Bosni. Je nosilec več vojaških medalj, tudi tujih. Robert Kranjc ima za sabo uspešno strelsko tekmovalno kariero. V okviru strelskega kluba Brežice je leta 1991postal prvi državni prvak na zadnjem državnem prvenstvu Jugoslavije v Zadru z zračno pištolo. Podobne rezultate je  imel tudi v Sloveniji. Leta 1998 je postavil državni rekord v streljanju z zračno pištolo. Skupaj z Robertom Ferenčakom sta oktobra leta 2004 po štiriindvajsetih urah neprekinjenega streljanja z zračno pištolo v uradno tekmovalno tarčo s 1450 streli zadela 13.454 krogov. Gre za izjemen dosežek v svetovnem merilu, zato ni čudno, da sta vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov.


Pričujoči sestavek je nastal zaradi potrebe po ohranjanju zgodovinskega spomina. Vabim vse nekdanje teritorialce in teritorialke, da pobrskajo po svojih arhivih. Najdejo naj predmete in fotografije, jih dokumentirajo in pripravijo za objavo. Na tak način bomo najbolje poskrbeli za svojo bogato zgodovino. Glede na dosežene uspehe, pa smo nanjo lahko upravičeno ponosni.

Dr. Tomaž Teropšič,
vojni in vojaški zgodovinarVir: dr. Tomaž Teropšič

Slikovne priloge

  • 27. 01. 2022
    Gasilski posnetek prvih štirih ekip strelskega tekmovanja TO Brežice. Tomaž Teropšič je tretji z leve v prvi vrsti, za njim je Robert Kranjc, za njim pa stoji Josip Bostič

  • 27. 01. 2022
    Ohranil se je pokal za zmago na 2. odprtem strelskem tekmovanju TO občine Brežice v streljanju z vojaško puško leta 1985. Pokal hrani vodja zmagovalne ekipe Tomaž Teropšič


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 589
št. pogledov trenutnega uporabnika: 586
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.06.2023 12:03:23 | čas izdelave strani: 0,413s