< nazaj na dogodke

26. oktober 2021

Kraj: Maribor

OZVVS Maribor

Maribor- v zibelki osamosvajanja

 

Združenje veteranov vojne za Slovenijo  Maribor je v torek, 26. oktobra 2021 priredilo  slovesnost ob 30. Obletnici slovenske osamosvojitve. V polni dvorani Narodnega doma so spregovorili  Branko Trglec, predsednik območnega združenja veteranov  vojne za Slovenijo Maribor, Magdalena Tovornik, tedanja županja Maribora in Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.


V uvodnem pozdravu udeležencev je predsednik območnega združenja, g. Trglec dejal:
"priborili smo si domovino in si zgradili državo, obljubljeno nam je bilo obilje vsega- po Partljičevo- krompir kot buče, koruzni storži dolgi pol metra, sramne uši kot želve, vendar je ostalo samo malo polmetrskega, namreč le dolgi nosovi, pendreki in dohodninske odločbe" je bil slikovit predsednik OZVVS Maribor.

Prireditev je z avtorskimi prispevki povezoval  dramski igralec Jure Ivanušič, ki je zaznamoval tudi posebej za to priložnost pripravljen  25. minutni video zapis z naslovom »drobci iz spominov«.  O dogodkih v Pekrah, Limbušu in osamosvojitveni vojni  na mariborskem  so govorili: Vladimir Miloševič, Marijan Pišek, Gorazd Vidrih, Milko Ozmec, Zvonko  Murko, Milorad Popovič, Željko Barbarič, Branko Trglec, Slavko Kovačič in Rudi Moge, častni občana MOM ter Marjan Toš, zgodovinar.


 Sporočilo filmskega zapisa je, da smo dolžni ohranjati sleherni drobec  iz zgodovine.
Nekdanja županja, gospa Magdalena Tovornik je v imenitnem in čustvenem nagovoru  izpostavila lastni  občutek, kot da  po 30.tih letih včasih kar pozabimo kaj smo se dogovorili ob plebiscitu in kar smo enotni dosegli v osamosvojitveni vojni.


 »Moje spoštovanje do tega mesta in okolice je večno. Narod, ki pozabi na svojo zgodovino je vnaprej obsojen na propad« je dejala Magdalena Tovornik, ki je kot županja neposredno sodelovala v domala vseh aktivnostih pred 30. leti. Posebej  še v pogajanjih s tedanjo JLA ob ugrabitvi Vladimirja Miloševiča.


Predsednik zveze veteranov Slovenije,  Ladislav Lipič,  je bil kritičen do aktualnih pojavov.
« Veteranske in domoljubne organizacije ne potrebujemo  politično  strankarskih zaščitnikov. Imamo pravico in dolžnost opozarjanja na krivice, postavljati vprašanja in zahtevati odgovore. Predolgo traja proces delitve ljudi, ki ga zavestno izvajajo najvišji predstavniki države. Ko smo bili deležni omalovaževanja in zmerjanj, laži in krivičnih obtožb, pa ste bili gospodje tiho. Ko so se na primer pojavile uniforme paravojaške enote ste se sprenevedali namesto, da bi ukrepali«, je samo nekaj poudarkov iz nagovora Ladislava Lipiča, predsednika zveze veteranov vojne za Slovenijo.


Proslava, ki jo pripravilo območno združenje  veteranov vojne za Slovenijo Maribor ob 30. letnici vojne in sosledja dogodkov, začenši z incidenti okoli centra za prve slovenske nabornike v Pekrah, ki  so pomenili enkratno mobilizacijo ljudstva in institucij mariborskih oblasti, je  bila zaokrožena z že omenjenim filmom z dragocenimi osebnimi spomini  devetih udeležencev.  Po srečanju se je porodilo  veliko razmislekov, da  si pogledi na preteklost zaslužijo  spoštovanje in  beleženje slehernih podrobnosti o enotnosti, morali in pogumu. Mariborski veterani si to zaslužijo. Ves Maribor si to zasluži.


Program slovesnosti v narodnem domu  so zaokrožili pevci zbora Slava Klavora. V preddverju  osrednje dvorane  generala Maistra je bila na ogled razstava uniform slovenskih obrambnih sil in takratne milice z naslovom Njim pripada slava.


Nato smo si ogledali film pod naslovom »30 let kasneje«, scenarista in režiserja g. Jožeta Jagodnika.


Film si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
https://www.youtube.com/watch?v=Af0E8Ac9n2c

prav tako je dodan na spletno stran združenja
https://www.ozvvsmb.si/30-let-kasneje/

 

Pripravil:
Jože JagodnikVir: OZVVS Maribor

Slikovne priloge

 • 12. 11. 2021
  Uniforme

 • 12. 11. 2021
  Nagovor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča

 • 12. 11. 2021
  predsednik OZVVS Maribor Branko Trglec

 • 12. 11. 2021
  Nastopajoči


 • 12. 11. 2021
  Magda Tovornik, takratna predsednica skupščine MO Maribor

 • 12. 11. 2021
  Slovesnost je povezoval Jure Ivanušič

 • 12. 11. 2021
  Avtor razstave uniform slovenskih obrambnih sil je Boštjan Kotar Jakopec


Video priloge

 • 10. 11. 2021
  30 let kasneje


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 630
št. pogledov trenutnega uporabnika: 612
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.03.2023 01:50:23 | čas izdelave strani: 0,415s