< nazaj na dogodke

09. junij 2020

Kraj: Kanižarica pri Črnomlju

OZVVS Bela krajina

Vaja Slovenske vojske

 

Pomembna postavka v vsakoletnih programih združenj veteranov vojne za Slovenijo je sodelovanje s Slovensko vojsko (SV). Tako smo si v torek, 9. junija 2020, lahko ogledali del vojaške vaje SV »Preskok 2020« v Kanižarici pri Črnomlju.

 

Na širšem področju Slovenije se namreč že od 24. aprila odvija navedena vaja. Težišče se je začelo na Kočevskem, nadaljuje se na Dolenjskem in v Beli krajini, vaja pa se bo zaključila na Štajerskem 19. junija. Značilnosti letošnje vaje so naslednje: čas načrtovanja je bil izredno kratek; to je najdaljša vaja v zgodovini SV; izvaja se izven vadišč SV (izvaja se kar v 59 slovenskih občinah); izvedba vaje je v pogojih Covid-19; sodeluje celotna struktura sil SV (2.500 pripadnikov); vaja je mednarodna; vaja upošteva nove NATO strategije za realno obrambo Republike Slovenije. 

 

SV je v Beli krajini nastanjena v Bazi Kanižarica, kjer smo se med drugimi ogleda udeležili predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij iz raznih koncev Slovenije. Tu nas je sprejel poveljnik pehotnega polka iz sestava 72. brigade SV. Po uvodnem nagovoru smo bili povabljeni na poveljniško mesto, kjer so nam predstavili samo vajo in njene značilnosti. Ker smo bili v zaprtem prostoru (poveljniškem šotoru), so tu veljali strogi proti Covid-19 ukrepi. Po predstavitvi smo si ogledali še operativni center.

 

V nadaljevanju so nam predstavili še bojna in transportna vozila, ki jih enota uporablja. Ob tem smo imeli priložnost srečati enoto, ki se v popolni bojni opremi ravnokar vrnila s terenske vaje.

 

Nato smo si z vodenjem ogledali foto-razstavo o življenju in delu enote na terenih Jugovzhodne Slovenije. Na koncu pa so nas povabili še na vojaško kosilo v jedilnici baze Kanižarica.

 

 

Vir:                  Peter Golobič

Fotografije:    Anton Krašovec, Peter GolobičVir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 11. 06. 2020
    ogled vaje


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 842
št. pogledov trenutnega uporabnika: 833
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.06.2023 11:32:32 | čas izdelave strani: 0,422s