< nazaj na dogodke

11. maj 2020 / Pomembno

Kraj: Štore

Veterani Štor praznujemo dvajseto obletnico uspešnega delovanja

Pisalo se je leto 1991. Pripadniki Teritorialne obrambe in rezervisti ljudske milice smo bili nenehno klicani na orožne vaje. Tako smo takrat imenovali vojaška usposabljanja. V »balkanskem kotlu« je vedno bolj vrelo. Priznam, da si nikoli v življenju nisem niti v sanjah predstavljal, da bom kdaj dočakal vojno. Pa smo jo, junija 1991. Bila je kratka, za nekatere »prekratka«, vendar izjemno pomemben je njen rezultat, to je bila osamosvojitev. V podrobnosti se tokrat ne želim spuščati.

Praznovati dvajseti rojstni dan je čudovit in nepozaben dogodek, ampak začinjen na 50 podlage je pa to čisto nekaj drugega. No, malo za šalo in malo za res, zato pa smo veterani.

Letos mineva natanko dvajset let, ko smo udeleženci osamosvojitvene vojne za Slovenijo po vseh zakonskih predpisih postali polnopravni člani ZVVS – Združenje veteranov vojne za Slovenijo. V teh dvajsetih letih našega delovanja, smo brez kančka samohvale postali prepoznavni ne samo v okviru naše občine, temveč po celotni domovini in tudi v tujini.

Ustanovna seja in vse nadaljnje aktivnosti so se kar nekaj let dogajale prav na Svetini, na lovskem- Vrunčevem domu. Nenazadnje smo to področje kjer je stolp za potrebe policije med vojno varovali. Na pobudo bivšega župana Franca Jazbeca in Jožeta Kraglja sem začel pridobivati zahtevano dokumentacijo, organizirati ustanovni zbor in tako je počasi prišlo do ustanovitve našega združenja.

V teh dvajsetih letih sem v medijih sproti obveščal veterane in občane Štor o vseh aktivnostih, ki smo jih skupaj z občino in ostalimi društvi organizirali in izvajali. Že večkrat sem napisal, da sem vesel in hkrati zelo ponosen, da živimo na tem prostoru in v tem obdobju. Če bi se izrazil nekoliko pesniško, so nam bile zvezde vse skozi zelo naklonjene. Vseh dvajset let imamo vso podporo v občini, seveda z obema županoma na čelu. Bivšim in sedanjim. Brez njune izjemne pomoči se marsikdaj ne bi izšlo tako kot je bilo načrtovano. Kot bivši zaposleni v železarni Štore – Steel sem hvaležen njihove ogromne podpore prvih deset let, da smo lahko razvili nov društveni prapor, devet odlično izvedenih regijskih veteranskih srečanj na lovskem – Vrunčevem domu na Svetini, kjer se nas je zbralo krepko čez tisoč članov in simpatizerjev. Privabili smo marsikaterega ministra, pripadnike Slovenske vojske in Policije ter pripadnike vojske ZDA in predstavnike ruskega veleposlaništva v Ljubljani. V teh letih smo si pridobili tudi društvene prostore na strelišču v Štorah.

Seveda pa čisto razumljivo, da brez delovnih in prizadevnih članov vsega tega še zdaleč ne bi bilo. Kot dolgoletni predsednik združenja lahko iskreno priznam, da imam določen privilegij in seveda tudi srečo, morda tudi zaradi osebnega imena, da sem obkrožen z izjemnimi člani, brez katerih vsega tega kar smo v dvajsetih letih naredili ne bi bilo. Ko smo leta 2014 prejeli občinsko priznanje, kar meni osebno pomeni največ, ga seveda delim z vsemi člani. Na žalost pa tudi med nas prihaja bolezen in zadnje slovo članov. Izguba prijateljev, soborcev, veteranov je boleča in nenadomestljiva.

Veterani se redno predstavimo na vsakoletnem občinskem bazarju in skupaj s častniško organizacijo ter občino organiziramo predstavitev Slovenske vojske in Policije v športnem parku na Lipi. Naše sodelovanje s Slovensko vojsko in Policijo je na zelo visokem nivoju. Na to smo izjemno ponosni. Letošnja predstavitev že 16. po vrsti, bo v čast naše dvajsete obletnice delovanja in bo jeseni.

Vseh dogodkov, ki smo jih izvedli v teh dvajsetih letih je v tem članku dobesedno nemogoče opisati. Del tega pripravljam v svoji tretji knjigi, pa tudi nekaj fotografij iz osamosvojitvene vojne leta 1991 bodo javnosti prvič predstavljene.

                                                                                                              Predsednik OZVVS Štore
                                                                                                                    Srečko Križanec

Slikovne priloge

  • 11. 05. 2020
    20 let OZVVS Štore


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 34
št. pogledov trenutnega uporabnika: 23
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 02.06.2020 16:47:05 | čas izdelave strani: 0,398s