< nazaj na dogodke

25. maj 2019

Kraj: Ruše - Smolnik

OZVVS Ruše

16.pohod in srečanje veteranov OZ VVS Ruše

16. POHOD RUŠKIH VETERANOV

 V soboto, 25.maja 2019, smo organizirali že 16.pohod  in srečanje veteranov OZ VVS Ruše. Letos smo vso pripravo in izpeljavo prevzeli člani  občinskega odbora Ruše.


Zbrali smo se pri Gasilskem domu Smolnik, kjer smo goste in domačine postregli s kavo in jutranjim prigrizkom, seveda pa ni manjkalo prijateljskega pozdravljanja in objemov.

Najprej je dobil besedo podžupan ruške občine Jernej Ajd, ki je zbrane pozdravil in izrekel zahvalo veteranom za vse, kar so v preteklosti storili, da lahko danes živimo v samostojni Sloveniji.

Zbranim je dobrodošlico izrekel  predsednik OO Ruše Marko Praprotnik in pozdravil pohodnike iz OZ VVS Ptuj, Maribor, Lenart in varstveno delovni center Maribor – enota Ruše.  Vodja pohoda Benjamin Jug pa je pot predstavil in podal navodila za varen pohod. Ob deveti uri je kolona s prapori na čelu krenila proti reki Dravi in po dobri uri hoje po slikoviti urejeni poti z imenom Zadravje smo prišli do vodnega črpališča, ob katerem se počasi razvija veslaška in splavarska dejavnost. Tam smo vse pohodnike pogostili z bogato malico, ki je bila v veliki večini dar sponzorskih domačij. Tudi za žejna grla je bilo poskrbljeno. Lepo je bilo opazovati zagorele nasmejane obraze pohodnikov, sproščene pogovore, pa tudi prisluhniti Tonetu Sračniku, ki je spregovoril o delu in aktivnostih teritorialne obrambe pred in med vojno za Slovenijo na našem področju.

Pot smo nadaljevali do Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše, kjer smo že pred nekaj leti vgradili prvo spominsko obeležje, saj je bilo tam tajno skladišče orožja. Šli smo mimo Športnega parka Ruše in nato skozi center Ruš do Letnega odra, kjer je bil krajši počitek in predstavitev tega posebnega amfiteatralno oblikovanega prostora z bogato zgodovino. Pot smo nadaljevali  pod obronki Pohorja, imenovano Pod goroj, vse do bivše tovarne Jeklo, kjer smo pohodnikom predstavili zgodovino kovaške industrije v Rušah. Ob poti, ki nas je vračala na izhodišče, stoji domačija  pesnika, knjižničarja in literarnega zgodovinarja Janka Glazerja, na katerega smo Rušani zelo ponosni.

Kot zjutraj je tudi ob vrnitvi prijetno utrujene pohodnike pričala lepa slovenska glasba.  Posedli  so se  v prijetno senco v lepo urejenem okolju gasilskega doma. V kratkem kulturnem programu smo prisluhnili mladi violinistki in recitacijama Glazerjevih pesmi. Sledil je nagovor Toneta Sračnika in pozdrav predsednik pokrajinskega odbora VVS – VŠP Vlada Žgeča. Podelili smo zahvale sponzorjem in nastopajočim, nato pa nazdravili Tonetu, ki je v teh dneh dopolnil osemdeset let.

Pohodnike smo postregli z bogračem in sladicami naših spretnih gospodinj ter nadaljevali s prijateljskim druženjem.

 

                                                                                                                                Dragica Jurše

 Vir: Janez Pušnik

Slikovne priloge

 • 27. 05. 2019
  skupninska1

 • 27. 05. 2019
  kolona3

 • 27. 05. 2019
  letno_gledališče

 • 27. 05. 2019
  kolona2


 • 27. 05. 2019
  pohod

 • 27. 05. 2019
  pocitek


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1084
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1064
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.02.2023 21:57:04 | čas izdelave strani: 0,445s