< nazaj na dogodke

03. december 2018

Kraj: Kojsko v Goriških Brdih - Sabotin

OZVVS Bela krajina

Belokranjci po poteh soške fronte

Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Nova Gorica vsako leto, prvo soboto v decembru, organizira tradicionalni pohod po delu širšega območja soške fronte iz I. svetovne vojne. Vsako leto se zanimivega in poučnega pohoda, ki je povezan z druženjem udeležencev iz cele domovine, udeležijo tudi belokranjski častniki, ki s seboj povabijo tudi veterane iz OZVVS Bela krajina. Za letošnji dogodek, ki se je odvil v soboto, 1. decembra 2018, so organizatorji pripravili pohod iz vasi Kojsko v Goriških Brdih do vrha Sabotina (609 m).

 

Zjutraj se nas je preko trideset častnikov, veteranov in družinskih članov še v trdi temi odpravilo iz Bele krajine. V Novem mestu so se nam pridružili še novomeški pohodniki in skupaj smo se odpeljali proti naši zahodni meji.

 

Na startnem mestu nad Kojskim v Goriških Brdih je bila že zbrana večja skupna pohodnikov, prihajali pa so še vedno dodatni avtobusi – skupaj se nas je zbralo preko petsto. Po zajtrku in uvodnih nagovorih smo hitro oblikovali pohodno kolono s številnimi prapori na čelu in že smo z burje na zbirališču stopili v zavetje gozda.

 

Kar hitro smo prišli do točke prvega postanka, kjer smo se ogreli s čajem, posijali pa so tudi že prvi sončni žarki. Pozorno smo prisluhnili razlagi dogajanj pred sto leti na tem področu.

 

Kmalu smo vstopili na zaključni del pohoda – v strelske jarke, ki so nas privedli na naš cilj. Tu so prijazni organizatorji iz OZSČ Nova Gorica poskrbeli za okrepčilo. Ogledali smo si tudi manjšo muzejsko zbirko, posebej pa so nas zanimale kaverne »preluknjanega« Sabotina.

 

Kar prehitro je napočil čas, ko smo se predvsem tisti iz oddaljenejših krajev naše domovine morali posloviti z obljubo, da se naslednje leto zopet srečamo na katerem drugem delu soške fronte.

 

 Slike : Peter Golobič, Bojan Jakša

 Vir: Peter Golobič

Slikovne priloge

  • 03. 12. 2018
    zbor udeležencev pohoda

  • 03. 12. 2018
    Na vrhu Sabotina


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 890
št. pogledov trenutnega uporabnika: 871
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@www.zvvs.si | strežniški datum in čas: 17.08.2022 18:45:57 | čas izdelave strani: 0,415s